Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Travel News

Advertisement / Annons:

Stockholm
Slussens historia


Stockholm Slussen

För er alla som är uppväxta i Stockholm så har väl ingen kunnat undgå att höra att vår nuvarande sluss Karl Johanslussen skall rivas, en sluss som vi är uppväxta med. Själv har jag många minnen av denna sluss från 1960- och 1970-talet då min far med sin Petterssonbåt passerade här. Alltid ett äventyr, skulle man få fast tamparna, skulle man orka hålla emot strömmen, skulle man undvika att någon körde in i oss? Det kunde gå ganska tumultartat till, speciellt på söndagarna när alla skulle åka hem, kanske inte alltid helt nyktra. Tyvärr har jag inga kort från den tiden utan de kommer först mycket senare.

Jag har tagit bilder på den gamla Slussen som jag kommer visa här. Men för att göra det mer intressant tar jag också med information om slussarna som föregick Karl Johanslussen. När man säger Slussen menar man mer hela området mellan Södermalm och Gamla Stan, själva slussen heter Karl Johanslussen.

Slussen Katarinahissen

(Katarinahissen, fotograferad från Ryssgården)

Slussen är placerad mellan Gamla Stan och Södermalm och där har även de tidigare slussarna legat sedan den första byggdes redan på 1600-talet. På 1900-talet tillkom dessutom ytterligare en sluss för den tyngre fartygstrafiken. Den heter Hammarbyslussen och ligger vid Skanstull och invigdes år 1930. Men här skall vi bara visa bilder från Slussen som ligger i centrala Stockholm.

Här är en översikt av de tidiga slussarna.


Drottning Kristinas sluss, 1642 till 1755

Innan det fanns någon sluss här strömmade vattnet fritt, båtar som skulle från Östersjön till Mälaren fick halas över. För att lösa detta beslutades det att en sluss skulle anläggas och bygget kunde påbörjas år 1637, slussen kunde sedan invigas år 1642. Det blir överståthållare Clas Larsson Fleming som utses till ansvarig för bygget. Slussen fick namnet Drottning Kristinas sluss och blev långvarig.

Här nedan kan du läsa mer detaljer om Drottning Kristinas sluss:

Här finns att läsa om överståthållare Clas Larsson Fleming:


Christopher Polhems sluss, 1755 till 1850

Trafiken ökar och fartygen blir större, man börjar inse behovet av en större sluss. Att anlägga slussar är dyrt och som vanligt föregicks byggstarten av långa diskussioner, då som nu. Efter 50 år av diskussioner och förberedelser startade bygget år 1744 och slussen invigdes år 1755. Den här slussen fick namnet Christopher Polhems sluss efter Sveriges berömde ingenjör, det var också han som konstruerade slussen men tyvärr gick han bort några år innan den blev färdig, sedan tog hans son Gabriel över och avslutade bygget.

Här nedan kan du läsa mer detaljer om Christopher Polhems sluss:

Här finns att läsa om ingenjören Christopher Polhem:

Nu i sommar 2020 kan man läsa att de funnit rester av den näst äldsta slussen, Christopher Polhems sluss, rätt stora delar dessutom. Vad gör man då ? Jo man river den ! Det är den tredje historiskt intressanta slussen man river inom loppet av ett par år:

Jag kan förstå det hade blivit dyrt att bygga ett museum runt de gamla slussarna, men de (vi) hade väl inte behövt riva dom. Den kunde legat kvar under marken till framtida generationer som kanske har förstånd och ekonomi att ta vara på historien. Nu är det förstört för all framtid.


Nils Ericsons sluss, 1850 till 1935

Nu har tiden även fått Polhems sluss att vara otidsenlig, nytt effektivare transportsystem behövdes. Den här gången blir det ingenjör Nils Ericson från flottan som får uppgiften att konstruera och bygga denna nya sluss. Arbetet startade år 1846 och invigningen blev år 1855.

Spårvägen utvecklades och de ursprungliga broarna klarade inte av spårvagnarnas tyngd med resultat att södra och norra spårvagnstrafiken inte kunde kopplas ihop. Man löste det genom att förse Nils Ericsons sluss med kraftigare broar, men även de var tvungna att öppnas för fartygstrafiken och därmed ett trafikhinder för de alltmer vägburna transporterna.

Här nedan kan du läsa mer detaljer om Nils Ericsons sluss:

Här finns att läsa om ingenjören Nils Ericson:

År 2012 en höstdag hade Dagens Nyheter "En dag i underjorden". Ett av besöken var Nils Ericson Slussen, tro det eller ej, men den finns faktiskt kvar där under Slussen området.

Tyvärr har de rivit denna kulturskatt i samband med bygget av Nya Slussen.

Här har en fantastisk film från Slussen dykt upp, den är filmad år 1909 och 1932:


Mina egna fotografier 2012:

Vi läser att DN har ordnat så att man får visningar runt om i Stockholm. Temat är under jord och vi besöker bland annat Nils Ericson Slussen.

Det här var kanske sista chansen att få se denna sluss.

Nils Ericson slussen 2012

Karl Johanslussen, 1935 till 2015

Efter 36 år av diskussioner och utredningar kan man påbörja ett nytt sluss bygge, det kommer att ta 4 år och slussen invigs år 1935.

Slussen fyrklövern

(Slussen, fotograferad från gångbron till Katarinahissen)

Den nya Karl Johanslussens broar byggdes med högre höjd för att komma ifrån de tidsödande broöppningarna. De är ej öppningsbara vilket för med sig att segelbåtar och större fartyg inte kan passera här, de får gå genom den nybyggda Hammarbyslussen vid Skanstull. Den här gången är det Carl Bjuke som ansvarar för bygget.

Slussen by night

(Slussen en vinterkväll i neonljus)

Här nedan kan du läsa mer detaljer om Karl Johanslussen:

Åren 2006 till 2010 tog jag några promenader i Slussenområdet för att ta bilder som minne av den medan den fortfarande fanns kvar, till bilderna har jag lagt in många länkar till extraläsning om olika spännande saker för den intresserade.

Hur såg nu Slussen ut åren innan nya bygget startades? Det har klagats under många år att den är totalt föråldrad och utsliten, det går inte ens att reparera den för fortsatt drift. Men många Stockholmare har tagit den till sina hjärtan och skrivit på protestlistor för att bevara den. Men visst är den hopplöst nedgången efter åratals förfall, döm själv av mina bilder men se också länkarna jag lagt in där man kan se hur det var när det var nytt, många fina detaljer tycker jag.

Här har jag hittat tre fantastiskt fina filmer från Slussen med omnejd:

Två av filmerna är från Filmarkivet, där kan du finna många andra gamla spännande filmer från Sverige:

Själva slussen var också känd som skilsmässodiket, det kunde vara väldigt stressigt när man skulle passera slussen. Speciellt på söndagkvällarna när alla skulle hem från sina båtturer i skärgården. Min pappa hade en gammal träbåt på 1960-talet och det har jag många minnen av. Jag har skrivit lite om pappas båt Monalisa och på sidan 3 hittar du ett par historier när vi passerar slussarna.


Fotodagbok över Slussen

Jag samlade ihop de fotografier jag tagit under åren vid och runt Slusssen. Det blev en hel del fotografier och jag tänkte att detta måste jag fortsätta med, att dokumentera vad som sker vid Slussen nu när den byggs om.


December 2006:

Jag tycker det är spännande att fotografera på natten, då när de spännande färgerna kommer fram från neonbelysningen.

Slussen by Night 2006

Oktober 2009:

År 2009 tog jag en ordentlig promenad runt i Karl Johanslussen för att se alla vinklar och vrår. De bilderna är jag otroligt glad för att jag har.

I detta fotoreportage från 2009 fins många länkar inlagda inlagda med historia och information.

Slussen 2009

Mars 2010:

Nu börjar planerna på rivningen ta allt mer konkreta planer. Här är jag på rundvandring och får också se en modell av framtida Slussen.

Karl Johan Slussen 2010

Oktober 2012:

Vi läser att DN har ordnat så att man får visningar runt om i Stockholm. Temat är under jord och vi besöker bland annat Nils Ericson Slussen.

Det här var kanske sista chansen att få se denna sluss.

Nils Ericson slussen 2012

Nya Slussen, 2016 -

Nya Slussen har när det här skrivs inte fått sitt riktiga namn, får använda Nya Slussen så länge. Efter många förslag på olika lösningar till en ny sluss och omkringliggande anläggningar har nu bygget kommit igång år 2015. Det är många verksamheter som skall samsas i närområdet - biltrafik, bussterminal, tågstation, tunnelbana och så det viktiga, vi gångtrafikanter! Dessutom är det krav på att det skall bli lönsamt, nya byggnader kommer byggas över hela området för finansieringens skull.

Här nedan kan du läsa mer detaljer om Nya Slussen:


Mars 2016:

Nu är vi lite nyfikna på hur rivningen går av gamla Slussen och beger oss dit i mars.

Slussen 2016

Januari 2017, Gunillas fotografier:

En solig kall lördag är vi vid Slussen igen för att se hur rivningsarbetet fortgår.

Håll utkik här, mer bilder kommer allt eftersom rivning av gamla slussen fortgår och Nya Slussen byggs upp.

Slussen januari 2017

Maj 2017:

Nu har ytterliggare 4 månader gått och vi gör ett nytt besök.

Vi kan konstatera att man inte ser speciellt mycket synliga förändringar, strömmingskiosken står kvar.

Slussen februari 2017

Februari 2018:

Nytt år och det första besöket vid Slussen byggarbetsplats. Vi är nu nyfikna på om det har skett några större förändringar sedan vi var här förra året i maj.

Vi ser att alltmer av den gamla slussen försvinner.

Slussen 2018

Januari 2019:

Nu har det gått nära ett år sedan jag var här och fotograferade. Har dock passerat förbi några gånger och konstaterat att det inte blivit så stora synbara förändringar. Kanske man börjar närma sig tidpunkten då det går från rivning till nybyggnation?

Vi kan nog fortfarande kalla det för en rivningsplats.

Slussen 2019

Mars 2019:

Två månader sedan sist och vi förväntar oss inte så stora skillnader. Men där bedrar vi oss. Får anledning att byta rubriken Slussen rivs till Nya Slussen byggs.

En ny spännande fas tar vid.

Slussen 2019

Juli 2019:

Denna dag har vi varit på en guidad tur på Riddarholmen. På vägen hem passerar vi Slussen och passar på att gå runt och fotografera bygget. Nu kan man se grunden för glashuset som skall stå på Södermalms torg kommit långt.

Hur långt kommer de innan vintern sätter in?

Slussen 2019

Mars 2020:

Åren går och nu år 2020 är vi inne på det 14:e året som jag följer arbetet vid Slussen i Stockholm. Just idag är det extra spännande, en bro vid namn Guldbron anländer till Stockholm.

Dagarna som följer skall den installeras.

Slussen 2020 Guldbron anländer

Augusti 2021:

Nu i augusti 2021 tar jag nya foton av arbetsplatsen vid Slussen. Det är plank uppsatt runt byggarbetsplatsen och svårt att se vad som pågår, det går inte heller att gå ut på bron till Katarinahissen för att få en överblick.

Slussen 2021

November 2021:

En solig dag och vi ger oss in till Slussen. Det är fortfarande massiva byggplank som inhägnar området.

Slussen 2021 november

Maj 2023:

Efter ett långt uppehåll i fotograferandet av Nya Slussen är vi nu åter i farten. Det har helt enkelt inte gått att fotografera så mycket under ett drygt år, allt är dolt bakom väggar och plank. Nu i maj 2023 blir en första etapp klar som ligger i Gamla Stan. Det är strandpromenaden längs kajen mot Nya Slussen. Här sätter vi oss på bänken och studerar utsikten, kanske inte blir så dumt när det blir klart. Några dagar senare är vi åter här men nu vid Skeppsbron där Guldbron landar.

Gamla Stan-Slussen 2023 maj

Juni 2023:

En lördag i början av juni firas "En dag på Slussen". Bland annat har man möjlighet att gå in i Katarinaberget där de sprängt tunnlar för bussgaraget. Vi beger oss dit.

Slussen bussgaraget 2023 juni

Juli 2023:

Vid en cykeltur i stan avslutar vi med att passera Slussen. Vi får möjlighet att se in i den Nya Slussen hur slusskanalen byggs upp.

Slussen och slusskanalen 2023 juli

September 2023:

Efter ett besök på ett Vernisage på Horsngatan tar vi en promenad mot Gamla Stan. På vägen passerar vi slussenområdet igen. Ser oss omkring om vad nytt som blivit till sen senaste gången vi var här.

Slussen och slusskanalen 2023 september

Mars 2024:

Denna dag skulle vi besöka Slussenrummet, en utställning. Dock var det stängt och istället går vi runt på Södermalmstorg. Vi kan se några nya saker som tillkommit eller påbörjats.

Slussen och Södermalmstorgn 2024 mars

Maj 2024:

Sommar och sol, på väg hem från Stockholm city går vi via Slussen. Kvällssolen lyser med sitt guldglimrande sken. De ska om c:a 3 veckor inviga gångbron över västra slussen.

Slussen 2024 maj

6:e juni 2024:

Idag är det Sveriges nationaldag och Slussen inviger Vattentorget.

Slussen 2024 juni

16:e augusti 2024:

En solig varm augustidag, vi började promenera från Hötorget och kommer fram till Slussen. Alltid intressant om det kommit till något nytt sedan förra besöket.

Slussen 2024 augusti

29:e augusti 2024:

Denna gång vi besöker slussen går vi bara snabbt igenom området. Vi ger oss vidare upp till Mosebacke som också påverkas av ombyggnaden av Slussen.

Slussen 2024 augusti

Alltid senaste: Slussen live:

 
Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: