Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Car News

Advertisement / Annons:

Stockholm
Slussen 2010 mars


En kall mars dag år 2010

Det förekommer guidade promenader i Stockholm. I samband med ombyggnaden av Slussen arrangerades en sådan i mars år 2010. Det var mycket intressant och dessutom visades det upp en tidig modell av ev. framtida utforming av Slussen.

Välkomna åter att följa med på min vandring!


Slussens 2010 mars:

Slussen 2010 mars

Vi tar oss till Slussen och Ryssgården och väntar där in guiden. Katarinahissen står där avstängd sedan några år.


Slussen 2010 mars

Här har vi tagit oss ned till kajen på Karl Johansslussens östra utlopp. Ovanför går Saltsjörampen.


Slussen 2010 mars

Stockholms kajer har varit betydelsefulla för export och import av varor. Långt tillbaks angjorde fraktfartygen ända inne i stadskärnan här på Skeppsbron. Tågräls gick länga hela kajen och flera stora lastkranar stod här tidigare, har minne av dom från 1960-talet.

Spåret vi ser leda rakt ut i kanalen här hade en ovanlig brokonstruktion. På motsatta sidan fanns en skjutbar bro som drogs fram när tåg skulle passera. Den fanns kvar på 1990-talets slut även om den inte användes sedan många år tillbaks.

Här nedan kan du läsa mer om Skeppsbron:


Slussen 2010 mars

Djurgårdsfärjorna lägger till vid Räntmästartrappan, Slussenområdet kan nog sägas sluta alldeles här.

Här nedan kan du läsa mer om Räntmästartrappan:


Slussen 2010 mars

Blå Gångens kupol. Här berättar guiden om det vackra takfönstret som förr släppte in ljuset, numera överasfalterat och målat för att hålla tätt. Kommer tyvärr inte ihåg vad guiden hette, men han kanske hör av sig om han hittar in till min hemsida. Runt kupolen har det legat butiker, måste varit ett väldigt trevligt designat torg när det var nytt av döma av de bilder jag sett från 1930-talet.

Här finns en ytterst detaljerad beskrivning av Slussen där mycket detaljer är från när den byggdes på 1930-talet:


Slussen 2010 mars

Nu skall vi alla ut på samma gång i den smala trappan. Trappan leder oss upp på Skeppsbron ovanpå kupolen.


Slussen 2010 mars

Blå Gångens södra utgång, förfallet är kraftigt här precis som på alla andra ställen i Slussen. Här låg Åhlen&Holm butiken som jag nämnde i det tidigare reportaget.


Slussen 2010 mars

Vi tar trappan upp till Skeppsbron och Södermalmstorg. Den gamla betongtrappan med rasrisk har bytts ut mot denna ståltrappa. I bakgrunden till vänster kan man se Gula Gångens gula kakel.


Slussen 2009 okt

Saltsjörampen med utsikt mot Katarinahissen och KF-huset, till vänster Franska Bukten och sedan tar Stadsgården vid.


Slussen 2010 mars

Stockholm Stad har ett stort ansvar när de bygger upp Nya Slussen, det är många praktiska saker som skall fungera och det får inte bli för dyrt. Men sedan skall det ju också det bli en plats där folk trivs och kan njuta. Det är en av Stockholms vackraste utsikter och det måste få vara kvar.

När man ser det här tidiga förslaget tycker åtminstone inte jag man lyckats speciellt bra med den senare delen. Här har man täckt för hela KF-huset, utsikten från Södermalmstorg mot Gamla Stan verkar det inte vara mycket kvar av heller, men lugn det har ändrats efter massiva protester!

Diskussionerna har varit många om Nya Slussen som ni kan se här:


Slussen 2010 mars

Här på modellen syns hur de täckt över Stadsgårdsleden, under här blir det också en stor bussterminal och Saltsjöbanans station, ungefär som idag. Man kan läsa i olika reportage vilka problem arkitekterna och ingenjörerna har med allt annat som redan finns här inne i berget och kommer i vägen.


Slussen 2010 mars

Vy över Södra Stadhuset och mot Gamla Stan. Här syns tydligt misstaget att lägga en stor byggnad i vägen för utsikten. Man har lyft upp Katarinavägen i samma plan som torget och den planfria korsningen är borta. En anledning till att de så desperat försöker få in alla dessa byggnader är att de skall ge intäkter till finansieringen av Nya Slussen.


Slussen 2010 mars

Till höger syns hur gamla tunnelbanebron får en utbyggnad för gång och cykelbana. Rakt fram ser man utformningen av själva slussen. En stor del av trafiken på Stadsgården och Södermälar Strand byggs in, men just över Slussen breder den ut sig.

Karl Johans torg och Slussterassen som var eller kunde varit så trevliga att sitta vid med den spännande slusstrafiken är borta, bara broarna med trafiken kvar, varför det? Kanske vattnet vid Slussen kommer däckas över så man åter i framtiden kan vistas där. Nu är det här 2010 års modell och den slutliga utformningen kanske blir annorlunda.

Det är inte lätt när man skall bygga om något i en gammal stad och få den att fungera efter dagens krav. Antalet invånare har ökat något enormt och alla de skall ju på något sätt ta sig fram. Vi får hålla tummarna att resultatet blir bra och alla protester som förts fram rättar till en del inte så lyckade utformningar.

Ni följer väl med här på sidan när jag tar promenader och fotograferar när det rivs och byggs nytt?

Om du vill gå en guidad tur så finns det flera att välja på, här ett förslag, för säkerhets skull, ring och förvissa dig om att tiderna gäller:

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: