Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement / Annons:

Sveriges fornhistoria
Hitta fornlämningar med kartor

Är du intresserad av Sveriges historia och att vara ute i naturen? Här har jag gjort nya bättre kartor för att ge sig ut i naturen och leta efter våra fornlämningar.

Runsten i Ågesta

Runstenar är kanske Sveriges mest kända fornlämningar, den här hittar ni i Ågesta, Stockholm.


Jag har bara besökt ett fåtal av dessa platser så jag kan inte garantera vad du finner.

Alla kartor utom runristningar bygger på platsdata från Fornsök: Fornsök Riksantikvarieämbetet, runristningar hämtar informationen från Samnordisk runtextdatabas: http://www.nordiska.uu.se/ forskn/ samnord.htm.

Fornsöks kartor kan du använda direkt också, tanken med mina kartor är att göra det mer lättöverskådligt med inte så många fornlämningar. Du får också en färdvägsbeskrivning om du har en smartphone. Kartorna jag valt är topografiska, när du studerar de så ser du varför de placerade sina resta stenar just där, ofta på en höjd intill ett vattendrag som gick där förr i tiden.

Terrängen kan vara eländig på vissa platser. Ta på ordentliga kläder och skor. Var försiktig på plats så du inte skadar vår historia, den skall vara i många tusen år till !

Jag har bara besökt några hundra av alla dessa tusentals platser så jag kan inte garantera vad du finner. Har valt ut Fornsöks fornlämningar som är benämnda "välbevarad" och därmed inte alltför svåra att finna.

Läs även här vad jag skrivit om fornlämningar:

Ha en trevlig dag ute i naturen !

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: