Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Car News

Advertisement / Annons:

Stockholm
Slussen 2009 oktober


En nostalgipromenad i Slussenområdet 2009 oktober

Ofta passerar man snabbt Karl Johanslussen och dess omgivningar, man skall kanske till Gamla Stan eller Djurgårdsfärjan. Nu (år 2009) står det allt oftare att det är dags att riva den gamla Karl Johanslussen med omnejd. Det får mig att bestämma att ägna en dag och i lugn och ro gå runt i Slussens alla labyrinter. Kameran har jag med mig för att dokumentera byggnaderna. Om ni undrar varför husen ser lite krökta och insvängda ut beror det på att jag använde ett fisheyeobjektiv här.

Välkomna att följa med på min vandring!


Slussens utseende år 2009 i oktober:

Slussen 2009 okt

Jag börjar uppifrån och jobbar mig nedåt. Här står jag på taket till restaurangen Gondolen. Gångbron leder också fram till Katarinahissen. Här uppe i fågelperspektiv syns tydligt varför man kallar denna trafikplats för Fyrklövern, den byggdes samtidigt som Karl Johanslussen. Av många uttalad som en genial trafikapparat. På den tiden då den byggdes hade vi vänstertrafik, 1967 när vi gick över till högertrafik behövdes många trafikplatser byggas om radikalt, Slussen verkar dock inte påverkats nämnvärt.


Slussen 2009 okt

Efter att ha sett mig mätt på den underbara utsikten letar jag mig ned genom gränderna till Ryssgården. Det går via Katarina Gångbro, Klevgränd, Götgatan och Peter Myndes backe som vi ser här. Idel gamla hus kantar oss, till vänster Södra Stadshuset.


Slussen 2009 okt

Här nere på Ryssgården har det nog alltid förekommit torghandel sedan den byggdes år 1935. Innan var det ryssarna som hade ett område här för handel, den riktiga Ryssgården ligger många meter under nuvarande nivå. Torghandeln är ett trevligt inslag i stadsmiljön.

Här nedan kan du läsa mer om Ryssgården:


Slussen 2009 okt

Katarinahissen. Den byggdes samtidigt som Karl Johanslussen. Men det är inte den första hissen. Den tidigare byggdes redan på 1880-talet och den hissen stod mycket mer fritt placerad än vad nuvarande hiss gör inklämd bland de stora husen. Nuvarande hiss är i dåligt skick och är avstängd sedan en tid tillbaka. Reservdelarna som behövs tillverkas inte längre och är dyra att ersätta. Det har alltid under min uppväxt kostat pengar att åka upp i denna hiss, minns från när man var liten och pappa betalade, kanske var det 25 öre per person då. Hissen var bemannad också och han bestämde hur hårt det skulle accelereras. Det var ett kul äventyr att komma dit upp och se utsikten.

Här nedan kan du läsa mer om Katarinahissen och dess föregångare:


Slussen 2009 okt

Här är en korvvagn, men i bakgrunden syns Strömmingsvagnen, den känner nog många av er igen.


Slussen 2009 okt

Byggnaden till vänster var åren 1891 till 1964 Stockholms Sjömanshem. Kanske min far som var sjöman under åren 1937 till 1945 besökte Sjömanshemmet när han angjorde Stockholm.


Slussen 2009 okt

I öster mot Saltsjön passerar den hårt trafikerade Katarinavägen. Hoppas de finner en bättre lösning på det när nya slussområdet byggs.


Slussen 2009 okt

Där under restaurangen går Gula Gången. Det finns flera gångar i andra färger, blå och grön. Namnen verkar komma från gamla tider då jag sett liknande namn på historiska kartor.


Slussen 2009 okt

Det här är Södra Stadshuset, idag finns här inrymt Stockholms Stadsmuseum. Torget till vänster heter Ryssgården. Under torget går idag tunnelbanan som tog över efter spårvagnen och innan Slussen byggdes var det tågen som gick fram här och man fick gå över spåren för att komma till Stadshuset. Det var när tunnelbanan överdäckades år 1961 som marknivån hamnade så här långt upp.

Vill du läsa mer om Södra Stadshuset finns info här:


Slussen 2009 okt

Restaurang Strömmen med sin fina utsikt och uteservering längs kanten av Södermalmstorg. Vad kommer hända med denna efter ombyggnaden av Slussen?

Restaurangen Strömmen är så viktig att den fått en egen wikisida:


Slussen 2009 okt

Södermalmstorg, här var förr vändplats för spårvagnarna. Spårvagnarna försvann vid omläggningen till högertrafik år 1967. De har dock återuppstått i liten skala som en linje mot Djurgården på Norrmalm.

Vill du läsa mer om Södermalmstorg:


Slussen 2009 okt

Numera är det bussen som har sin hållplats här på Södermalmstorg.


Slussen 2009 okt

Här försvinner Katarinavägen in under Skeppsbron, i bakgrunden Franska Bukten.

Varför det heter Franska Bukten är lite osäkert, läs här:


Slussen 2009 okt

Här tar Skeppsbron över som en förlängning av Hornsgatan och fortsätter utmed Gamla Stan. I bakgrunden syns Saltsjön och Djurgården, till höger Stadsgården med kryssningsfartygen.


Slussen 2009 okt

Den här runda byggnaden heter Kolingsborg och tillkom först år 1954. Här har många företag huserat. Ett tag var det kontor och biljettförsäljning för de populära kryssningarna till Åland, det var Ålandslinjen och Birkaline. En spännande sak att läsa om när de byggde Kolingsborg, de fann rester av yttre Söderport. Försvarstornet i infarten till Stockholm, som då i princip bara var Gamla Stan.

Här nedan kan du läsa mer om Kolingsborg:


Slussen 2009 okt

Här försvinner Saltsjöutfarten ned under restaurang Strömmen. Man kommer då ned till Stadsgården. Gula Gången vid pelarna, till höger Södermalmstorg.


Slussen 2009 okt

Här ser det inte trevligt ut, en depå för sand och massor av sliten betong, varför har det blivit så? Här passerar tusentals människor varje dag. I bakgrunden till vänster syns KF-huset med sitt enorma panorama fönster, egentligen är det flera hus som byggts i olika etapper.

KF-huset och dess historia:


Slussen 2009 okt

Passagen Blå Gången, den leder till Gamla Stan. Blå Bodarna står för de många butiker och företag som låg här, en dåtidens galleria.


Slussen 2009 okt

Det här hålet ned i marken leder till Saltsjöbanan, det är fortsättningen på Blå Gången.


Slussen 2009 okt

Blå Gången är lite spöklik, hur många vågar gå här på natten?


Slussen 2009 okt

Blå Gången, här kommer man upp nära Katarinahissen.


Slussen 2009 okt

Tågstationen Slussen för Saltsjöbanan.


Slussen 2009 okt

Det är många som åker med det här tåget och det är alltid liv och rörelse på perrongen.


Slussen 2009 okt

Trappan leder upp till markplanet och ljuset igen.


Slussen 2009 okt

Här nere i gångarna håller en hel del företag till. Saltsjöutfarten framför oss.


Slussen 2009 okt

Blå Gången.


Slussen 2009 okt

Trappan upp till Katarinahissen, ljuset strålar intensivt ned i våra mörkeranpassade ögon.


Slussen 2009 okt

Saltsjöutfarten kommer ned här.


Slussen 2009 okt

Saltsjöutfarten med en port till något av de alla verkstadsföretag som höll till här.


Slussen 2009 okt

Ventilationstrumma, vilken luft kan man förvänta sig här?


Slussen 2009 okt

Verkstadslokal vid Saltsjöutfarten.


Slussen 2009 okt

Här under Slussen delar bussterminalen utrymme med Saltsjöbanan, tidigare var det ett stort spårområde här för godsstrafiken.


Slussen 2009 okt

Åter till ljuset via trappan, här har vi kommit upp intill Katarinahissen och ser ut mot Ryssgården och Södermalmstorg till vänster.


Slussen 2009 okt

Trappan som ledde oss ut.


Slussen 2009 okt

Rakt fram ser vi tunnelbanenedgången till station Slussen, innan dess vände spårvagnen där och ännu tidigare gick tågen fram här. Till vänster i buskarna ser du trapporna upp till Mosebacke torg.


Slussen 2009 okt

Östra Slussgatan som leder ned till Stadsgården. KF-huset till höger.

Här nedan kan du läsa mer om Stadsgården:


Slussen 2009 okt

Östra Slussgatan. Till höger i bild Franska Bukten.


Slussen 2009 okt

Det är knappt man lägger märke till alla nedgångar till tunnlarna här under där vi just gått igenom. Gamla Stan i bakgrunden.


Slussen 2009 okt

Passagen Blå Gången mitt i bild. Jag har ett svagt minne av de Åhlen&Holm skyltar som satt här på 1960-talet, ingången eller skyltfönstret var under trappan vi ser här.

Här finns det omnämnt:


Slussen 2009 okt

Katarinahissen med restaurangen Gondolen hängandes under. Gångvägen från hissen fortsätter på KF-husets tak och fram till Mosebacke torg.


Slussen 2009 okt

Vi tar Blå Gången för att komma till de norra delarna av Slussen.


Slussen 2009 okt

Passagen Blå Gången. Här finns en sidoväg, om jag minns rätt har jag varit här och köpt något på Svenska Manometerfabriken, de höll till längst bort. Genom gallret nedanför ser vi bussterminalen.


Slussen 2009 okt

Blå Gången. Här passerar vi kupolen, rakt fram i bilden har vi musik och tidningsaffären. Till ägarens förtret brukade det komma hit folk och sjunga i kör under kupolen för den vackra akustikens skull. Inne i butiken hördes det än tydligare.

Det har nog varit väldigt vackert en gång i tiden, väggarna är kaklade i blått. Kupolen är gjord i betongglas för att släppa in ljus. Numera har de målat och tätat den så det är helt svart. Synd att det tilläts förfalla så.


Slussen 2009 okt

Här har vi kommit ut från Blå Gången och befinner oss på Slussterassen. Vid portalen in till Blå Gången satt en neonskylt med texten "Blå Bodarna", här ersatt med en målad trist skylt. Saltsjöutfarten till vänster.


Slussen 2009 okt

Slussterassen, vissa år har det varit serveringar här.


Slussen 2009 okt

Slussterassen. Till höger i bild, uppfarten från Stadsgårdsleden, snett upp till höger ligger Kolingsborg.

Här finns mer att läsa om Slussterassen:


Slussen 2009 okt

Nu äntligen har vi kommit fram till själva slussen, Karl Johanslussen. Lite förvirrande när man säger Slussen, det är namnet på hela området här mellan Södermalm och Gamla Stan.


Slussen 2009 okt

Här blickar vi ut över Karl Johans torg. På sommaren finns här servering, en trevlig plats att sitta på och se hur båtarna slussar. Till höger fanns ett systembolag en gång i tiden, på senare tid har Debaser hållit till här, restaurang och musikställe.


Slussen 2009 okt

Karl Johanslussen. 75 meter lång och 10 meter bred, till skillnad mot den äldre slussen är broarna inte öppningsbara så här kan inga segelbåtar passera, de får gå via Hammarbyslussen.

Vad jag kan se på förslaget till nya slussen kommer Slussterassen och Karl Johans torg ersättas av öppet vatten. Det är ju synd, för det har alltid varit trevligt att kunna sitta här vid serveringen och se båtarna eller stå där vid övre terassen och titta ned på båtarna när de slussar. Det nya är att det blir servering under bilbron, låter inte lika trevligt tycker jag. Men än är inte alla detaljer klara så det kan ändras.


Slussen 2009 okt

Karl Johans staty ses blicka söderut.

Mellan statyn och Gamla Stan skall inre Söderport ha stått, det var Stockholms port in till staden. Stockholm var ju bara Gamla Stan på den tiden. Till portalen anslöt västra och östra stadsmurarna, allt revs på 1600-talet. De ev. rester som fanns kvar blev antagligen förstörda när man byggde Nils Ericson slussen på 1800-talet. Vi får se om det kommer fram något nu när de bygger nya slussen.

Det fanns för övrigt tre torn, det yttersta har man hittat rester av under Kolingsborg och det mellersta fann man rester av när Drottnings Kristinas sluss byggdes på 1600-talet.

Här kan du läsa mer om Söderport, den innersta porten:

Här kan du se ett kopparstick med alla tre tornen på:


Slussen 2009 okt

Vi lämnar Karl Johans torg och beger oss via Gröna Gången till mälarsidan, slussens inlopp syns mitt i bild. Båtarna som får vänta tills slussningen är i rätt riktning kan förtöja längs flytbryggorna. Höjdskillnanden mellan Saltsjön och Mälaren varierar med årstiden, c:a en halvmeter i snitt. På sommaren finns här ett cafe alldeles framme vid slussen.


Slussen 2009 okt

Här på Gamla Stans kaj väster om Slussen i Mälaren ligger fartyget Flyt med den trevliga restaurangen och puben. På kajen bortom Flyt är det ett populärt ställe att sitta och njuta av solen.


Slussen 2009 okt

Trappen upp från kajen och Gröna Gången som leder vidare till Södermalm.


Slussen 2009 okt

Gatan ned heter Mälarrampen, väster om Slussen på Södermlamssidan ligger Sjöbergsplan med Sjöbergsparken. Den ligger i norrläge och är inte så populär.

Här finns mer att läsa om Sjöbergsplan:


Slussen 2009 okt

Här passerar Stadsgårdsleden under Slussen, en kort sträcka heter vägen här Norra Järngraven enligt kartan innan den går över i Söder Mälarstrand till höger.


Slussen 2009 okt

Trappan leder upp till Gula Gången.


Slussen 2009 okt

Här låg en bensinmack och den fanns kvar på 1960-talet. Om jag minns rätt var det en Shellmack. Åt höger kommar man ut på Söder Mälarstrand. Om ni tittar igen på länken för Sjöbergsplan så finns där ett kort av bensinmacken och det var just en Shellmack.


Slussen 2009 okt

Gamla Stan och Kornhamnstorg sedd genom Sjöbergsparken.


Slussen 2009 okt

Västra Slussens inlopp från Mälaren, sedd mot Gamla Stan.


Slussen 2009 okt

Det är många saker som ska samsas om utrymmet under Slussen - garage, genomfartsled och busstermnial för att nämna några. Vi ser också tunnelbanans bro komma ut under Slussen, den fanns inte när Slussen byggdes, däremot tåg och de gick i markplanet.


Slussen 2009 okt

Bussterminalen för Nacka- och Värmdöbussarna med tunnelbanan passerande ovanför. Bussterminalen anlades år 1971 då de tog över det omfattande godstågsspårområde som fanns här.

Längs tunnelbanespåret strax till höger om mitten i bild kunde man förr se delar av Ryssmuren. Här släpades godset förr i tiden över mellan Mälaren och Saltsjön, platsen heter Järngraven, allt stångjärn skulle kontrolleras och vägas innan transporten fick fortsätta. På den tiden var Sverige störst i världen på järnexport. Järngraven användes åren 1662 till 1865.

Vill du läsa mer om Järngraven finns info här:


Slussen 2009 okt

Bussterminalen.


Slussen 2009 okt

Bussterminalen Nacka- och Värmdöbussarna.


Slussen 2009 okt

Bussterminalen med trappan som leder upp till Södermalmstorg.


Slussen 2009 okt

Slussens tunnelbanestation.


Slussen 2009 okt

Informationstavlan till bussterminalen.


Slussen 2009 okt

Saltsjöbanans slutstation. Slussen har blivit en stor knutpunkt för bussar, tåg och tunnelbana. Trappan till höger leder upp till Blå Gången som vi passerade i början.

För er som missade att uppleva detta innan rivningen började hoppas jag ni haft en intressant stund till att återuppleva gamla minnen.


Om du verkligen vill ha reda på detaljerna om Slussen har jag funnit en mycket detaljerad PDF fil här:

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: