Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Car News

Advertisement / Annons:

Stockholm
Slussen rivs


En kall och blåsig februaridag år 2018

Stockholm Slussen Februari 2018

Egentligen är det Medelhavsmuseet som är dagens ställe att besöka. Men vi försöker vara effektiva och besöker även Slussen för att se vad som hänt där sedan våren förra året. Vi kliver av på Slussens tunnelbane station och går upp till Mosebacke torg. Därifrån går vi ut på bron till Katarina hissen som ger en förträfflig vy över Slussen bygget.


Vid tidigare tillfällen som jag varit här och fotograferat Slussen så har jag inte varit riktigt nöjd med fotografierna. Provar därför idag en ny teknik, istället för att ta bilderna med vidvinkel optik så använder jag en 50 mm normal optik. Bildvinkeln blir då alldeles för smal för att få med det jag vill visa på en bild. Det kompenserar jag genom att ta flera bilder, ca 20 st för varje bild ni ser här nedanför. Resultatet blir en extremt högupplöst bild och tekniken fungerar bra så länge inte något rört på sig i skarvarna mellan bilderna.

Det är ganska svårt att fotografera på en del platser, man får hålla kameran högt över huvudet och chansa att man får det rätt. Med denna teknik räcker det med att jag tar massor av kort i slumpmässiga riktningar som datorn senare får reda ut och pussla ihop en stor bild av. Ni ser tydligt luckorna i kanterna där det inte finns några bilder, oftast för att det är ett plank i vägen där. Det finns många program som kan göra sådant här idag, jag har använt Hugin.

Som kuriosa kan nämnas att det är så här roboten på planeten Mars fotograferar landskapet.

Stockholm Slussen Februari 2018

Arbetsbarackerna ni ser därnere står ovanpå Slussen tunnelbanenedgång. De har gjort en ny bro över gropen, den tidigare låg lite nedanför. Det ser ganska renskrapat ut, skall de lägga grunderna nu för nya byggnader eller skall de spränga sig djupare ned?


Stockholm Slussen Februari 2018

Nytt är det stora tältet de satt upp, kan inte minnas att jag sett att någon stor byggnad skall upp där.


Stockholm Slussen Februari 2018

Strax bakom tältet ligger Stadsmuseet, det var från början på 1600-talet planerat att vara handelshus men det blev inte så.


Stockholm Slussen Februari 2018

Vy över Franska bukten, byggnaderna till höger kommer få nya kontorshus framför sig. Det verkar ligga långt fram i tiden för inga spår av det syns än.


Stockholm Slussen Februari 2018

Vi har nu lämnat Katarinahissen och kommit ned till kanten av Södermalmstorg. Det svarta stålskelettet till höger är nedre delen av Katarinahissen.


Stockholm Slussen Februari 2018

Franska bukten igen alldeles framför oss och till vänster syns gamla slussens utlopp mot Östersjön.


Stockholm Slussen Februari 2018

Den gamla vägen ned till Gamla Stan finns fortfarande kvar. Den nya breda vägen kommer dras till höger i bild ned mot Skeppsbron.


Stockholm Slussen Februari 2018

All den jord vi ser här är antagligen fyllningsmasor och avfall som byggts upp under många hundra års verksamhet. Stadsgården upptill höger i bild.


Stockholm Slussen Februari 2018

Kraftiga pålar har slagits ned här längs kajen.

Mer än så här hinner vi inte med idag, vi måste skynda oss till Medelhavsmuseet för att studera Egyptsierna.

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: