Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Sveriges Historia Nyheter

Advertisement / Annons:

En guidad tur på
Herr Stens väg i Älvsjö


Innehåll:

Framförallt affärer längs Herr Stens väg:

  1. Herr Stens väg, del 1
  2. Herr Stens väg, del 2
  3. Herr Stens väg, del 3

Denna sida är på ett mycket tidigt stadium, samlar information och fotografier nu.

Herr Stens väg, Älvsjö 2024

Herr Stens väg.


1. Herr Stens väg

Genom FaceBookgruppen "Älvsjö Historia" har jag lärt känna Sture Lundén. Han har ett stort intresse för Älvsjö, likaså jag. Själv är jag är uppväxt i Älvsjö under 1960-talet. Sture och jag har gjort några promenader i Älvsjö och vi har diskuterat olika minnen därifrån. Denna dag ordnar Sture en mer organiserad guidad tur där fler kan delta. Efter lite diskuterande väljer vi Herr Stens väg, fd Järnvägsgatan. En stor anledning till att vi väljer denna gata är att Ingvar Thorén, en skribent på Dagens nyheter, gjorde ett par kartor över butiker längs två gator i Älvsjö. Här är det just kartan över Herr Stens väg. Kartan som jag tyvärr inte kan publicera här är publicerad i Dagens nyheter under 1980-talet och bekskriver butikers lägen längs Herr Stens väg under 1930-talet. När jag letat i arkiven har jag hittat många äldre fotografier som jag kompletterat denna berättelse med.

Karta över Herr Stens väg i Älvsjö. Thoréns karta har norr nedåt och Sture föreslår vi börjar promenaden vid korsningen Pukslagargatan / Herr Stens väg. Det blir riktningen från höga gatunummer till låga, en 800 meter lång promenad. Thorén har inte satt ut några gatnummer så kan ju bli lite fel, men med tiden skall jag nog få det rätt.


Herr Stens väg del 1:

Följ vår promenad i gamla och nya fotografier och några av våra egna minnen samt från andra som hjälper till.

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 1

Här vid Herr Stens väg 62 börjar vi promenaden. Herr Stens väg fortsätter en kort bit bakom mig.


Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 2

Det är en varm dag och vi väntar och väntar på de andra deltagarna. Ingen mer dyker upp till vår förvåning. Är sol och bad mer lockande än en historisk promenad i Älvsjö ? Sture har kompletterat Thoréns karta med Brännkyrka hembygdsförenings bok som innehåller kartor och beskrivningar, årsskrift 2014.

Älvsjö Järnvägsstation invigdes år 1879 och därefter började husen byggas, mest efter år 1900. Herr Stens väg går nästan ända fram till järnvägsstationen och var då Älvsjös huvudgata med namnet Järnvägsgatan.

Mer info om Älvsjö:


Herr Stens väg 47-57:

Flygfoto

Ibland har man tur, det fanns ett flygfotografi där Herr Stens väg ingår. Det är i hög upplösning och jag har delat upp det i delbilder.

Älvsjö, Herr Stens Väg 47-57, flygfoto Fotograf: Ahrenbergsflyg, kredit: Digitalt Museum (beskuren)

Älvsjö:
"Flygfoto över Älvsjö, år 1932."


Herr Stens väg 54:

Svantes hus

Den här inledande fastigheten har inget med Thoréns karta att göra.

Älvsjö, Herr Stens Väg 54 Fotograf: Brännkyrka hembygdsförening, kredit: Digitalt Museum

Älvsjö, Herr Stens Väg 54:
"BHF Studiecirkel 2015. Poststämplat 1971-07-05 Ägare: fam. Holmberg; Brevkort till Elsa o Bill."

Det här är gamla kortet jag har funnit visar huset där min klasskamrat Svante är uppvuxen. Första åren gick vi i Gamla Långbrodals skola, även kallad Kråkslottet.


Herr Stens väg 53:

Björklunds Bosättningsaffär

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 3

Nu går vi fram till kvarteret Svärdskiftet. Här på nummer 53 skall Björklunds Bosättningsaffär legat enligt Thoréns karta. I Brännkyrkas årsskrift nämns ett tvätteri på nr 55.


Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 4

I andra änden av kvarteret har vi nummer 53, idag är det ett garage här.


Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 5

På flygfotot syns Thoréns butik som en liten kvadratisk byggnad på denna plats där garaget ligger.


Herr Stens väg 48:

Eng's Café

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 6

På den andra sidan av Herr Stens väg har vi de jämna gatunumren, nordvästra sidan. I Brännkyrkas årsskrift nämns att att Eng's Café skall ha legat här. Eller var det så att de bodde här och hade Cafét längre bort på Herr Stens väg.


Herr Stens väg 46:

Urmakeri

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 7

I Brännkyrkas årsskrift nämns ett urmakeri här, Herr Stens väg 46.


Herr Stens väg 51:

Nybergs Livs

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 8

Nästa affär ligger på Herr Stens väg 51. Jag börjar prata med lite folk som är i gatans närhet. Tänkte jag skulle kunna locka med dom nu när inga andra dök upp. Trots all charm lyckas det inte men jag får höra intressanta saker. En dam i huset bredvid pekar på en man och säger att han bor i detta hus.


Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 9

Han berättar att mataffären låg en trappa upp. I källaren vi ser här framför berättar han att det tidigare hängde köttkrokar i taket. Vi blir övertygade att det är rätt ställe vi är på. Han berättar att trappan upp till huset inte gick längs med huset som idag utan rakt ut mot gatan.

Nils Nyberg hette han som drev livsmedelsaffären här, men flera andra före och efter har haft liknande verksamhet här.

Marianne berättar:
"Minns affären lite svagt där vi fick mjölk påfyllt i en flaska, måste varit tidigt 1960-tal."

Älvsjö, Hakeskyttevägen Fotograf: Brännkyrka hembygdsförening, kredit: Digitalt Museum

Älvsjö, Hakeskyttevägen:
"Älvsjö Brevkort Hakeskyttevägen ned mot Herr Stens Väg, i nederkant (högerkant) Herr Stens Väg 51. Troligtvis år 1910."

På ett gammalt kort jag fått tag i kan man se samma hus 110 år tidigare. Det är huset till höger. Här ser man hur trappan gick rakt ut mot gatan tidigare.

Älvsjö, Herr Stens Väg 1993 Fotograf: Brännkyrka hembygdsförening, kredit: Digitalt Museum

Älvsjö, Herr Stens Väg 1993:
"Herr Stens väg norrut vid Spjutbärarvägen år 1993. BHF Studiecirkel 2015: I det ljusa huset i korsningen fanns på 1920-talet Engs konditori. År 1993."

Huset till höger, Herr Stens väg 51. Här finns inte längre trappan ned mot gatan kvar som huset ursprungligen hade.


Herr Stens väg 51:

Nybergs Torg

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 10

Sture berättar att han på sina kartor ser att framför affären fanns ett torg, det är det vi ser framför oss. En besynnerlig korsning som man inte ser någonting i om det kommer bilar från andra håll. Kanske det tidigare legat fler affärer här som varit vända mot detta torg. Syns dock inte på de äldre kort jag hittat.


Herr Stens väg 42:

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 11


Älvsjö, Herr Stens Väg Fotograf: Carl Sunnegårdh (Brännkyrka hembygdsförening), kredit: Digitalt Museum

Älvsjö, Herr Stens Väg:
"Huset t.v. i bild är nr 40, Skylten anger 'Mek. mangel uthyres'. Nästa hus (med brutet tak) är nr 42. Möjligen år 1935."

Verkar vara felskrivet i texten. Huset till vänster är nummer 40 och det bakom är 38. Riktningen är nordöst mot järnvägsstationen.

Älvsjö, Järnvägsgatan, nuvarande Herr Stens Väg 1918 Fotograf: Amedé (Olof Björklund, Brännkyrka hembygdsförening), kredit: Digitalt Museum

Älvsjö, Järnvägsgatan, nuvarande Herr Stens Väg 1918:
"Från Olof Björklund. Foto: Amedé BHF Studiecirkel 2015: Notera spången längs gatan."

Första huset till vänster är Herr Stens väg 42, de därefter 40, 38 osv. Den som tar kortet verkar stå på tomten till Herr Stens väg 49.

Älvsjö, Herr Stens Väg Fotograf: Brännkyrka hembygdsförening, kredit: Digitalt Museum

Älvsjö, Herr Stens Väg:
"Herr Stens Väg 42 (det ljusa huset längst tv. i bild) till 48 (huset t.h. i bild med brant taklutning). Bild se_ab_bhf2001_028 visar samma hus i omvänd riktning."

Jag får det till att första huset på höger sida är nummer 32, sedan 34 osv. En sak som gör det övertygande är broräcket man ser på båda sidor av vägen en bit fram. Det är vattendiket vid Herr Stens väg 38. Husen har säkerligen byggts om många gånger så inte alltid självklart vilka de är på gamla kort.


Herr Stens väg 33-47:

Flygfoto

Älvsjö, Herr Stens Väg 33-47, flygfoto Fotograf: Ahrenbergsflyg, kredit: Digitalt Museum (beskuren)

Älvsjö:
"Flygfoto över Älvsjö, år 1932."


Herr Stens väg 41:

Pampiga huset

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 12

Efter vi passerat Neefgränd kommer detta pampiga hus upp, kanske huset har ett namn ?.

Anne-Kristine berättar:
"Det pampiga huset. Det känner jag till lite grann. Min man Christer var dagbarn där när han var liten, hos familjen Bengtsson, omkring 1948-49. Det var farmor och farfar Bengtsson som byggde huset. Nu bor tredje och fjärde generationerna kvar där. De är mycket aktiva i Älvsjö gymnastiken."


Herr Stens väg 36:

Bullan Anderssons mangelbod

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 13

Här skall Bullan Anderssons mangelbod ha legat på 1930-talet. Antagligen inte i detta hus utan just en bod som stått på tomten vid sidan av, Herr Stens väg 36.

Herr Stens väg 36 i Älvsjö, Marianne Eduards

Marianne berättar:
"Min morfar, Oskar Karlsson, byggde detta hus ca 1906, han var byggmästare och var även med och byggde på stationshuset."

Herr Stens väg 36 i Älvsjö, Anna och Oskar Karlsson, hemmet i Älvsjö, Marianne Eduards Anna och Oskar Karlsson, hemmet i Älvsjö

Marianne berättar:
"Mormor och morfar, byggmästaren Oskar Karlsson framför Herr Stens väg 36 som han byggde. Tomterna var stora och det gick något slags stort dike i slutet av tomten som sedan fylldes igen tror jag."

Kommentar:
Vattendikena, de flesta försvann på 1930-talet när de grävde ned vattenrör. Skickar en länk här till Häradskartan där dikena är utritade. På baksidan av denna tomt gick ett vattendike. Min kamrat Sture sa något klokt: Det är nog något som tidigare jordbrukare grävt ut för att dika ut åkermarken. Alltså innan Älvsjö bebyggdes med hus. Länk: https://kartbild.com/#17/ 59.27430/ 18.00236/0x110 , Lars

Herr Stens väg 36 i Älvsjö, Marianne Eduards

Marianne berättar:
"Min mamma växte upp i 36:an med sex syskon, hon hade mycket historier att berätta om deras framfart i Älvsjö. Min mormor dog 1963 när jag var fem år och sedan såldes huset. Jag minns ännu tydligt doften sv äpple och jord (från potatis) i källaren. Har aldrig hört om någon mangelbod men minns att det fanns någon slags skjul till vänster innanför grinden. Det är min moster på cykeln, till höger står min mamma som var född 1919. Jag gissar att hon var max 15 år här. Hon var ganska lång och min moster på cykeln var kort i växten och 1,5 år äldre än min mamma", (kortet bör då vara taget år 1934, anm Lars)


Herr Stens väg 39:

Skomakare

Herr Stens väg i Älvsjö Bild: 14

Ett nyligen byggt hus står här idag, men vad fanns tidigare ? I Brännkyrkas årsskrift nämns en skomakare. Herr Stens väg 39.

Go Back to content

Go Back
Vidare till del 2

Advertisement / Annons: