Advertisement / Annons: |
Älvsjö och dess närliggande förorter
|
Fruängens centrum med minnen från 1960-taletI Älvsjö där vi bodde under 1960-talet fanns inte något modernt centrum. När Fruängen fick tunnelbana i april 1964 drogs busslinjen om, linje 64 ersattes av linje 144. Den nya linjen gick genom Älvsjö och vidare till Fruängen, den åkte vi ofta med för att handla i det då nya centrumet. Ungefärlig färdväg för bussen från Långbrodalsvägen i Älvsjö till Fruängens busstation. Mer information om Fruängen: |
Älvsjö nya IP:Jag började skriva på FaceBook i en grupp om Fruängen och fick ett fantastiskt bemötande på det jag skrev och de minnesfragment jag hade från 1960-talet. Efter ett tag kände jag att jag måste åka dit och fotografera miljön där i Fruängens centrum och se hur det ser ut idag. Jag har fått mycket hjälp här att fylla i alla detaljer som jag inte kommer ihåg. Tackar så jättemycket för den hjälpen ! Husmorsfilmer:Det var jag och min mamma som tog bussen till Fruängen, då var jag 6 till 11 år. Det fanns en "biograf" i Fruängen och vi brukade gå in där och se Husmorsfilmer. Någon riktig film har jag inget minne av att vi såg på den "biografen". Det var en liten oansenlig dörr, som en bakdörr. Dörren så som jag minns det finns där än idag, visserligen leder den ingenstans. Men då på 1960-talet tycker jag mig minnas: Vi gick in genom dörren och vek direkt av till höger i en smal gång. Gången var mörk, kanske mörkblå. Efter 5 till 7 meter framåt vek man av igen, nu till vänster och man var inne i filmvisningssalongen. Som en bio i mina ögon då, hemma hade vi en liten svart/vit TV på kanske 18", så behövdes ju inte så mycket för att biokänslan ska komma. Biosalongen var kanske bara ett avdelat utrymme i lokalen för att visa husmorsfilmer, lokalen som idag är Hemköp. Någon annan här kanske kommer ihåg mer, en hemmafru född på 1940 talet eller tidigare ? Det var alltså ingen riktig biograflokal förstår jag nu efter alla minnen från andra på FB. Många där på FB säger också att skulle man se film åkte man till Västan som låg i Västertorp. Vi var dock aldrig där. Länkar om husmorsfilmer: Nedre västra centrum:Till vänster låg en klädaffär, möjligen att den var i två plan. Den här gågatan minns jag som den mest spännande. På vänster sida fanns en leksaksaffär, möjligen var det en sportaffär med leksaker. Speciellt kommer jag ihåg dykarna och deras små ubåtar från Bondfilmen Åskbollen. Den filmen hade premiär år 1965. James Bond, Åskbollen:
Åke W berättar:
Kjell T berättar: Jag frågade Kjell vad Lasso och Prärie är för något.
Kjell T berättar: På högersidan tar Hemköp upp nästan hela längan, men förr fanns här flera småbutiker men jag har glömt vilka de var. Någon annan som minns från 1960-talet ?
Lennart B berättar:
Lars K berättar:
Bjarne H berättar: Vi kom med buss 144 från Älvsjö, skulle vi vidare bytte vi här till tunnelbanan. Ofta åkte vi då till Hornstull. Skulle vi till Skanstull åkte vi med samma buss fast åt andra hållet till Gullmarsplan. Innan Pressbyrån byggde ut låg här en klädbutik, Kerstin L på FB berättar att den hette Sköna kläder. Övre centrum:Apoteket som jag nu fått förklarat att det låg här redan på 1960-talet. Mitt minne av en klädbutik bör då ha varit nästa ingång. Klädaffären kan också ha varit en hatt eller tygaffär som nämnts av andra, ingen större skillnad för mig i den åldern. Längre fram längs gatan låg en cykel affär, där tittade vi på en cykel till min 10-årsdag. Men den var väldigt dyr, tror den kostade 419 kronor vilket var mycket pengar för oss på 1960-talet. Mamma letade och hittade samma cykel på Cykel Björk för betydligt mindre pengar. Cykelbutiken i Fruängen de åren hette: Stefanssons Cykel & Sport. På min 12-årsdag körde jag rätt in i en betongmur och cykeln blev skrot, även om min pappa försökte reparera den. Vid kollisionen flög jag över betongmuren och landade på gräsmattan utan skador, ibland har man tur. Vad som fanns bortanför cykelbutiken kommer jag inte ihåg.
Lars K berättar:
Karin A berättar: Ålderdomshemmet har jag fått förklarat, kanske heter äldreboende idag.
Gunilla H berättar: Tunnelbanestationen:Tunnelbanestationens huvudingång, det fanns en mindre ingång också från övre torget. Visste ni att Fruängens tunnelbanestation är tunnelbanenätets högst belänga station, 46 meter över havet. Nedre östra centrum:Biblioteket, har inget minne av det. Men det kanske låg här redan på 1960-talet. Så långt bort som till tunnelns som leder till kyrkan var vi aldrig.
Jan H berättar: Konsum, men vad fanns här på 1960-talet ? Konsum då med säger alla på FB. Busstorget:Den smala gången ut till busstorget. Man passerar grillen på väg dit, det strategiska läget säljer säkert en och annan extra korv.
Holger L berättar:
Kemt J berättar: Grillen, den hade ett annat namn på 1960-talet, den engelska varianten, "Corner". Det är dock inget jag minns själv. Här har jag ett svagt minne av att det låg en skoaffär på 1960-talet. Men intresset för skor var inte så högt som liten så kanske det var något annat.
Peder L berättar: Busstorget, vill minnas att buss 144 kom in och släppte av folk till vänster. Man klev på vid andra plattformen. Innan tunnelbanan invigdes år 1964 var detta platsen där spårvagnen vände.
Karin A berättar:
Lars F berättar:
Kjell-Åke F berättar: |
|
Go Back |