Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Sveriges Historia Nyheter

Advertisement / Annons:

Älvsjö
Stinsvillan


Stinsvillan

Som liten pojke på 1960-talet hade jag minnen av en stor trävilla som låg på berget bredvid järnvägsstation. Visste inte så mycket om den då, men idag vet jag att den kallas för Stinsvillan. Användes som bostad för tågpersonalen en tid. Vi tar en närmare titt på den.

Mer info om Älvsjö:


Karta över Älvsjö, 1934:

Stinsvillan i Älvsjö, 2023 Upphov: Påhlman, August Emanuel (1880-1947), Hellberg, Henning (1861-1934), Kredit: Stockholmskällan

På denna vackra karta från år 1934 är Stinsvillan utplacerad. Redan på 1930-talet är Älvsjö centrum ganska bebyggt.


Älvsjö Stationsväg:

Stinsvillan i Älvsjö, 2023

Huvudingången till villan. I bakgrunden ses en glimt av Johan Skyttes väg med torget framför Klingska huset. Huset här har adress Älvsjö Stationsväg 17.


Stinsvillan i Älvsjö, 2023

I riktning söderut. Kan det vara 4 lägenheter i huset ? Idag är det inga som bor här, lokalerna är uthyrda som kontor. I bakgrunden ser vi berget som en av de äldre broarna över järnvägen utgick från. Jag skrev om den här: Viadukten över järnvägen.


Stinsvillan i Älvsjö, 2023

Sett från korsningen Johan Skyttes väg och Älvsjövägen, bergets höjd ser ut att vara omkring 6 meter.


Stinsvillan i Älvsjö, 2023

Sett från Älvsjövägen. Berget stiger brant upp mot huset. Till höger gick det en stig upp till den gamla träbron. Det var innan tunneln under järnvägen byggdes, före år 1920.


Stinsvillan i Älvsjö, 2023 Fotograf: Okänd, Kredit: Digitalt Museum Älvsjö år 1920

"Boställshus för Stins o Förste stationsskrivare."

Här fann jag ett kort på Stinsvillan från år 1920. Kan inte se att det skiljer speciellt mycket från hur huset ser ut idag trots det gått mer än hundra år mellan fotografierna. Lägg märke till huset längst ut till höger i bakgrunden. Bör stå där rondellen mellan Älvsjövägen och Johan Skyttes väg var. Vägen som går framför huset är den som till vänster leder till den gamla träbron som syns på Häradskartan. År 1920 är den dock riven sedan några år tillbaka.


Stinsvillan i Älvsjö, 2023

Delförstoring av Stinsvillans fotografi som visar huset i bakgrunden i mer detalj. Huset ser inte ut som det som står där idag. Kortet är tagit år 1920 26/2, lägg märke till staketets reflexer i vattenpölarna, relativt varmt med andra ord för att vara i februari.

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: