Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Sveriges Historia Nyheter

Advertisement / Annons:

Älvsjö
Älvsjö nya IP


Älvsjö nya IP

Det där med idrott har inte legat högt på min "Måste Göra Lista", således tog det mig 65 år innan jag vågade ge mig in på Älvsjö nya IP. Även om den kallas nya så har den legat här sedan 1930-talet vilket kan ses på gamla flygfotografier. Den gamla ligger inne i älvsjöskogen. Där firas Valborg och det finns en skidbacke och ett motionsspår.

Karta över Älvsjös idrottsplats. Den ligger ut efter järnvägsspåren som går till Nynäshamn. Älvsjö gårds gamla jordbruksmark.

Mer info om Älvsjö:


Älvsjö nya IP:

Vi var på promenad genom Älvsjö industriområde. Efter det var planen att ta sig till Lerkrogen och titta på Skålgropsstenen. När vi går på gångbanan längs med Huddingevägen och passerar under tågbron till Nynäsbanan ser vi en upptrampad stig.

Älvsjö nya IP, 2023

Det här får vi se när vi kommer gående längs gångbanan vid Huddingevägen. Ovanför oss har vi järnvägen till Nynäshamn. Om det blivit en stig så här måste det betyda att här finns något intressant och många människor har gått fram här. Vi blir naturligtvis nyfikna och vill undersöka det. Vi är här också inne på utkanten av huset Älvsborgs tomtmark. Rivit sedan många år, själva huset som var ganska stort låg ungefär där Varuvägen går fram till Huddingevägen, marken där Huddingevägen går fram är nedsprängt.


Älvsjö nya IP, 2023

Upp en bit på kullen och vi ser McDonalds och bensinmacken Ingo på andra sidan Huddingevägen. Längst till höger ser vi gamla Huddingevägen komma fram från Örby. Ungefär här var det en järnvägsövergång fram till ca 1963 då nya tågbron byggdes som vi precis gick under.

Här finns att läsa om väg 226 / Huddingevägen och de platser den passerar: Länsväg 226, Wikipedia


Älvsjö nya IP, 2023

Åt andra sidan ser vi att vi står på baksidan av AGA, nu Linde. Mellan fabriken och oss går Nynäsbanan dolt bland buskarna. Förr i tiden, fram till 1960-talet då Nynäsbanan korsade gamla Huddingevägen i en plankorsning. Det var ett enkelspår då, gick framför oss här vid kanten där det är bortsprängt. Se Eniros karta med historiska kartor så ser man exakt hur de gamla tågspåren var dragna.

För inte alltför många år sedan hände en stor tågolycka här. Nynäståget spårade ur och for ut i terrängen och blev liggandes alldeles här framför Huddingevägen, det kunde gått illa.


Älvsjö nya IP, 2023

Vi går vidare in bland buskarna på den upptrampade stigen. Ett stängsel dyker upp, delvis raserat. Vi misstänker att vi har idrottsplatsen på andra sidan stängslet. Älvsjö nya IP, det blir en ny upplevelse för en annan, idrott har ju inte precis hört till ens intresseområdena. Men det är en gammal plats som man väldigt ofta passerar, idag och förr i tiden. Det måste man ju undersöka närmare, det är ju historia ! Vi har sett Älvsjö nya IP på filmer från 1930-talet så namnet med "nya" är vilseledande för de som inte känner till bakgrunden.

Men hur gör vi med stängslet ? Pensionärer skall väl inte hoppa över sådana, men här är en som inte förstår tidens gång och ger sig på det. Byxan fastnar naturligtvis och rivs upp, se hur det går när man försöker sig på idrott !


Älvsjö nya IP, 2023

Nu blir det mer djungel att ta sig fram genom. Det är fuktigt i marken och fästingar trivs bra på sådana ställen, men vi är ju vaccinerade så tvekar inte. Vi ser tecken på gamla trädgårdsodlingar här. Säkerligen tillhörande huset Älvsborg som nämndes tidigare.


Älvsjö nya IP, 2023

Nu öppenbarar sig Älvsjö nya IP framför oss. Det är väldigt stort och många spelplaner. Just där vi står är det också plan mark, tidigare gick fotbollsplanen längre ut åt vänster. Det var dessutom en stor rundel i var ända och utanför en löpbana runt hela fotbollsplan. Man ser det på gamla flygfoton från 1960-talet.


Älvsjö nya IP, 2023

Innan vi går in på idrottsplatsen undersöker vi något som ser ut som en trädgård. Buskarna står i kanten av en ca 8x10 meter stor plan. Har idrottsplatsen haft någon stuga här i södra delen av området eller är det rester från trädgården till huset Älvsborg ?


Älvsjö nya IP, 2023

Nu är vi inne bland idrottsplanerna, de är många, minst 5 stycken. Den till höger verkar det vara huvudplanen. Det är ofta vi ser de spelar fotboll där, väldigt ofta tjejfotboll. Tror fotboll blivit väldigt populärt bland tjejer. Det var nog det förr i tiden också för jag har gamla foton från 1930-talet där det är tjejlag i fotboll. Det är jättebra att det intresset finns både hos tjejer och pojkar. Men förutom fotboll, har de här spelplanerna använts till något annat, någon idrottare som vet ? Här hittade Gunilla något verkligt intressant, flygfoton på Eniros kartsida . Se så mycket större idrottsplatsen var förr, en löparbana gick runt hela plan. Det låg också flera hus upp mot järnvägen. Panorera i kartan till Älvsjö industriområde och se hur en av de första byggnaderna uppförs, Hemköp.


Älvsjö nya IP, 2023

Går längs kanten på idrottsplanen, här växer det friskt, det har ju regnat ganska intensivt en tid nu och det uppskattas av växterna. Gunilla hittade två fästingar på sina ben dagen efter. Ha ordentliga kläder på er som skyddar om ni skall smyga omkring här.


Älvsjö nya IP, 2023

En stor skylt talar om poängsituationen, men vad betyder det, vi förstår inte. Men någon lär ha vunnit i varje fall och med tanke på tavlans skick var det nog ett tag sedan.


Älvsjö nya IP, 2023

Vi passerar läktaren och ser det här plakatet. Jag som knappt kan något om fotboll reagerar på den. AIK har väl svart och gult, eller är jag helt ute och cyklar ? Läs här: Älvsjö AIK.


Älvsjö nya IP, ca 1960-tal Fotograf: okänd, Kredit: Digitalt Museum Örby, löpning på Älvsjö IP

Nummer två från täten Arne Lundström (Örby IS) på Älvsjö idrottsplats med statarbostäderna i bakgrunden.
HC våren 2017:
Husen i bakgrunden är arbetarbostäder för Älvsjö Gårds lantarbetare. Husen revs troligen tidigt 1960-tal.


Älvsjö nya IP, 2023

Vi går vidare in i området. Här får vi se att de har en servering. Vad bra, kaffe till Gunilla och en stor glass till mig. Det här ju bra att veta när man är ute och cyklar eller går. En kopp kaffe kostade 25 kronor.


Älvsjö nya IP, 2023

Vi tittar runt i de norra delarna, finns ytterligare några idrottsplaner här samt en massa förråd för redskap. Vi går ut genom portalen, den ser väldigt ny ut. Men det har alltid varit en ingång här vad jag kan minnas.


Älvsjö nya IP, 2023

Parkeringarna här framför kan man se på flygfotografier från 1960-talets början, fast något vinklade då. Då fanns inte fastigheterna i bakgrunden och inte eller Magelungsvägen.

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: