Advertisement / Annons: |
En guidad tur på
|
Långbrodalsvägen. |
1. LångbrodalsvägenGenom FaceBookgruppen "Älvsjö Historia" har jag lärt känna Sture Lundén. Han har ett stort intresse för Älvsjö, likaså jag. Själv är jag är uppväxt i Älvsjö under 1960-talet. Sture och jag har gjort några promenader i Älvsjö och vi har diskuterat olika minnen därifrån. Nu ska det bli en ny promenad och vi väljer Långbrodalsvägen, ett tidigare namn på vägen var Storgatan. En lång väg som sträcker sig nästan genom hela Älvsjö i nordöstlig riktning. Vi sammanstrålar vid Långsjö torg där Långbrodalsvägen slutar med nr 152, området är Herrängen. Några deltagare till kommer och vi hjälps åt att minnas det gamla Älvsjö. Ingvar Thorén, en skribent på Dagens Nyheter, gjorde ett par kartor över två gator i Älvsjö. Kartorna som jag tyvärr inte kan publicera här är publicerad i Dagens Nyheter under 1980-talet. Här är det kartan över Långbrodalsvägen som vi kommer följa. Thorén kallar Långbrodalsvägen för "Champs-Élysées" i sin handritade karta. På den finns markerat kända personer, småföretagare och butiker längs Långbrodalsvägen under 1930-talet. Karta över Långbrodalsvägen i Älvsjö. Det blir riktningen från höga gatunummer till låga, en 2.2 km lång promenad. Thorén har inte satt ut några gatunummer så kan ju bli lite fel, men med tiden skall jag nog få det rätt. |
Följ vår promenad i gamla och nya fotografier och några av våra egna minnen samt från andra som hjälper till. Mer information om Långbrodalsvägen och Älvsjö:
Långbrodalsvägens slut:Bild: 1Här samlas vi vid Långsjö Torg i Herrängen. Buss 64 gick mellan Fruängen och Skanstull, en senare buss 144 som inte gick till Skanstull utan vände vid Gullmarsplan. Den ändringen genomfördes antagligen vid högeromläggningen år 1967. Båda busslinjerna gick förbi här vid Långsjö Torg. Den bussen åkte vi ofta med, men vi tog också promenader hit från Bromsvägen där vi bodde. Huset framför oss har haft en Konsumbutik och Scouterna har sin klubblokal här sedan lång tid tillbaka. Huset ligger inte på Långbrodalsvägen utan Herrängsvägen, vägen byter namn här. Men huset är intimt förknippat med torget här där Långbrodalsvägen slutar så det får vara med. Kjell-Åke F på FC gruppen Älvsjö historia har hittat en gammal tidtabell. Intressant läsning, innan tunnelbanan till Fruängen invigdes i april 1964 var busslinjens utsträckning mycket längre. Linje 64, 1957 24 nov:
Linjelängd: 21.4 km. 1956 års karta med busslinjer finns på: Stockholmskällan karta 1956 . Då kostade biljetten 50 öre dagtid och 1 krona på natten. Där finns även lokalbiljetten beskriven med sina komplicerade regler. Min syster minns att hon åkte ända till Brunkebergstorg med nattbussen på 1960-talet. Försöker med ledning av busslinjekartan ovan lista ut hur hon åkte. Busslinjerna 79-90-91 vände vid Brunkebergstorg, men även busslinjerna 33-34-55-59 hade stopp alldeles i närheten.
Kjell-Åke F berättar: Långsjö Torg:Fotograf: Stig Jonsson, kredit: Digitalt museum, från Curt Larsson
Långsjö, Konsum vid Långsjö Torg: Konsum fanns kvar på 1970-talet. Precis så här var det som jag minns det från 1960-talet då vi passerade förbi med buss 64/144. Långsjö Torg:Bild: 2Här vid parken stannade buss 64/144 förr och vi ser Långsjön i bakgrunden. Det är Långsjövägen till vänster som går fram till Långbrodalsvägen. Det låg också en kiosk här där buskarna är framför oss. Fann detta trevliga forum där busslinje 64 nämns: Svenska Omnibussförenngen. Långsjö Torg:Fotograf: Okänd, kredit: Digitalt museum, från Curt Larsson
Herrängen, buss från 1920-talet: Det här är 40 år tidigare än när jag åkte med buss 64 förbi Långsjö Torg. Här ser man de omtalade dåliga och leriga vägarna i Älvsjö. Långbrodalsvägen 149:Thorén: Häggens Hörna - kiosk Bild: 3Här i hörnan skall det ha legat en kiosk. Inget jag minns från 1960-talet. När Thorén ritade sin karta så fanns naturligtvis inte detta hus här. Långsjövägen låg bakom huset, inte framför som idag. Den gamla Långsjövägen bakom har bytt namn till Myrtenstigen. Här finns Häggens hörna omnämnd:
Fann detta fotografi på Digitalt Museum, där kommer en buss in till Herrängens villstad. Om det är Långsjö torg, till höger om bussen står en liten kiosk, det skulle kunna vara Häggens hörna, kanske långsökt. Långbrodalsvägen 147-149:Bild: 4Här bodde en familj som hette Hägg, borde ju varit de som ägde kiosken eftersom den hette Häggens Hörna. De som bodde här hette Axel Edvin Hägg, telegrafarbetare f1874 och Anna Hägg, f1878. Kan det ha varit Anna som drev kiosken ? De hade också fyra döttrar. Vi står på Långbrodalsvägen men fastighetens infart är från Myrtensstigen. Jämför med kortet från 1920-talet med bussen, till höger en bit upp ligger ett hus, kan vara samma hus även om det byggts om. Långbrodalsvägen 152:Thorén: Yngve Stoor Bild: 5Yngve Stoor var en känd musiker på 1930-talet som Thorén referar till. Han spelade bland annat Hawaiigitarr och bildade bandet Yngve Stoors Hawaii-kvintett. Mer information om Yngve Stoor:
Långbrodalsvägen 140:Thorén: Marianne J-Son, Skoog
Susanne B berättar: Man undrar nyfiket på hur denna Marianne hamnade på Thoréns karta, var det något speciellt som gjorde henne känd ? Långbrodalsvägen 138:Bild: 6Här går Hasselstigen norrut från Långbrodalsvägen. Tomten är helt öde idag men någon berättar att det är planer på att bebygga tomten. Bild: 7 Sture vill visa oss något om Långängens gård och vi går in på Hasselstigen till höger. Hasselstigen:Bild: 8Här visar Sture hur tomtgränsen till Långängens gård gick förr i tiden, fram till 1930-talet. Vägen gick längs tomtgräsen så som den gula linjen visar och fortsatte fram till Långbrodalsvägen. Bild: 9 Idag står det flera hus över den gamla gatan. Sture berättade att hans mamma under en tid bodde i det stora flerfamiljshuset i bakgrunden. Långbrodalsvägen 135:Thorén: Åkare Karlsson Bild: 10Mittemot Vallmovägen har Thorén markerat "Åkare Karlsson". Kanske någon som läser detta kan berätta mer om den personen. |
Vallmovägen:Thorén: Backhoppare Bengt Eriksson Bild: 11Vallmovägen är ett nytt namn, det här är forna Hasselstigen, alltså fortsättningen som var markerad med en gul linje på ett tidigare kort. Långbrodalsvägen Z-formade kurva här är uträtad idag. Inne i kvarteret har Thorén markerat att backhopparen bodde. Mer information om Bengt Eriksson:
Långbrodalsvägen 136:Strömsborg Fotograf: Okänd, kredit: Digitalt museum, från Åke Karlsson
Herrängen, fastigheten Strömsborg: Den här fastigheten låg på Långbrodalsvägens norra sida, en bit in från vägen. Här står idag flera nya hus. Huset hade den tidigare Hasselstigens dragning på norra sidan av huset. Huset står alltså utanför Långängens mark. Stockholmskarta år 1934:Upphov: Påhlman, August Emanuel (1880-1947), Hellberg, Henning (1861-1934), Kredit: StockholmskällanPå 1934 års karta bör Långbrodalsvägen 136 vara där pilen pekar på tomt 70. Man ser tomtgränsen till Långängen utsatt som Sture berättade om. Här på kartan ser man den Z kurva på Långbrodalsvägen som Thorén ritat ut på sin karta, runt tomterna 70/112. Långbrodalsvägen 134:Bild: 12Här är Långängens gårds gamla tomtgräns utritad så som Sture beskrev det. Vek av i 90 grader mot nordost. Se också kartan ovan. Långbrodalsvägen 124:Bild: 13Vi har nu tagit oss till Långbrodalsvägens korsning mot Svartlösavägen. Svartlösavägen är en relativt ny gata. Vägen tillkom antagligen under 1930-talet då Långängens gård avstyckades. Vi som deltar i Långbrodalspromenaden är: Sture, Anne-Kristine, Jan, Gunilla och jag. Sture kommer säkert anordna fler promenader längre fram och då finns mycket mer att berätta. Långbrodalsvägen 122:Torén: Glasmästarparet Andersson Bild: 14Vi undrar om det är detta hus som Thorén syftar på. Svartlösavägen till vänster och Långbrodalsvägen till höger. Men här har också en dam bott som drev en kiosk i hörnan här, då fanns inte Svartlösavägen och kiosken borde legat längs med Långbrodalsvägen. Här in på tomten brakade min pappa in med sin Volvo PV på 1960-talet. Han krockade med en annan korsande bil. Det blev stora reparationer, pappa reparerade allt utom att rikta ramen vilket någon med bilverkstad gjorde här i närheten. Långbrodalsvägen 122:Tant Janssons kiosk När vi passerar över Svartlösavägen lämnar vi Herrängen och kommer in i Långsjö, mina hemtrakter. Bild: 15Här har en husvagn stått uppställd i många år. Nu när den är borta ser vi ett gjutet fundament eller i varje fall packad sten, är det här kiosken stod ? Långbrodalsvägen 119:Thorén: Merrongs Livs Bild: 16Merrongs Livs höll till i detta hus. Ingången var mot Långbrodalsvägen tidigare berättar Sture. Sture har noterat att affärens namn har stavats på flera sätt.
Susanne B berättar: Bild: 17 Kanske det var genom dörren i källaren man gick in i affären. Idag hållar Sannas Yoga till här. Vägen in till vänster är Stockbergsvägen.
Heikki H berättar: Långbrodalsvägen 114-116:Thorén: Butik Bild: 18Någonstans här mellan husen har Thorén markerat att en butik har stått. Långbrodalsvägen 112:Thorén: Åke Wallgren Bild: 19Tvärgatan till vänster om huset är Åkerbärstigen, där bodde min klasskamrat Tomas en bit upp i backen. Googlar man på Åke Wallgren kommer det upp att Barbro Wallgren var postexpeditör och gift med ingenjören Åke Wallgren. Huset är byggt år 1922 står det längst upp på gaveln. Någon som känner till denna Åke Wallgren och varför han hamnat på Thoréns karta som återspeglar 1930-talet ?
Hans L berättar: Bild: 20 Vi kikar in mot huset, visst ser det ut som om någon verksamhet har kunnat bedrivats där i källaren. |
|
|