Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Sveriges Historia Nyheter

Advertisement / Annons:

Älvsjö
Gamla IP


Älvsjö gamla IP

Som liten var jag ofta vid Älvsjö gamla IP. Mest var det jag och pappa som åkte längdskidor i Älvsjöskogen. Det var spännande för där fanns en ruin av en gammal dansbana. Här följer några fotografier från olika år och olika årstider.

Älvsjö gamla IP, den ligger på västra sidan om järnvägen.

Mer info om Älvsjö:


Herr Göstas väg:

Älvsjö gamla IP och dansbanan

Det finns flera vägar att gå till Älvsjö gamla IP (idrottsplats), här är Herr Göstas väg. Vi hade dock närmare att gå via Pukslagargatan.


Idrottsplatsen:

Älvsjö gamla IP och dansbanan

En kall vinterdag när vi är ute på promenad i Älvsjös omgivningar. Här har vi stannat till vid Älvsjö gamla IP. Vi ser åt söder och bakom träden går banvallen för tågen.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

På sen vår får man ett helt annat intryck. Till höger fanns en gammal hoppbacke, byggd av Sigrud Sandgren och hans kompanjon på 1930-talet och den brann ned i slutet av 1950-talet. Jag är född efter det och kommer bara ihåg de förkolnade resterna av hopptornet i trä.


Tillbaka i tiden till vintern 1963.

Älvsjö gamla IP och dansbanan

Här är jag och pappa på väg till skidbacken. I bakgrunden går järnvägen och där framme till vänster går Herr Göstas väg. En bit in på den vägen är järnvägsövergången man använde för att komma över till andra sidan, Hästhagen. Där det stod en skålgropssten, den flyttades först 1966 till Hagsätra och senare 1994 till Lerkrogen där den står än idag. Det känns lite konstigt när man nu som pensionär sitter och tittar på dessa kort på en själv som liten pojke. Oj vad man kämpade med de där skidorna för att hänga med pappa.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Den här skidbacken är den som är närmare järnvägen, inte fullt så brant som hoppbacken. Allra högst upp från toppen vågade jag aldrig åka skidor från, startade lite längre ned. Det var också väldigt jobbigt att ta sig ända upp, ingen skidlift här inte. Den här dagen hade vi med oss kälken, den var tung att dra och inte något vidare stabil. Då går det så här, ledsnade nog på kälken efter detta för jag har inget minne att vi tog med den hit igen.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

I mer vuxen ålder uppskattar man mer att sitta still i vårsolen. Det är barackerna för något sorts förråd bakom mig.


Valborgsmässoafton:

Älvsjö gamla IP och dansbanan

Än idag firas Valborg här på idrottsplatsen, ofta med en kör som sjunger. Som synes är det en populär händelse som drar mycket folk.


Stigen till dansbanan:

Älvsjö gamla IP och dansbanan

En av de mer spännande sakerna som finns här i Älvsjöskogen är ruinen efter en gammal dansbana. Den här stigen leder fram till dansbanan. Vi åkte längdskidor på dom här stigarna, det var lätt att man fastnade med skidorna i trädrötterna som stack upp ur snön. Man ramlade och slog sig ordentligt.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Längre upp i backen och vi närmar oss dansbanan, har glömt bort exakt var den låg och det är mycket buskar och träd här.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Efter lite letande dyker den upp bakom träden.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Jag har under alla år aldrig vetat så mycket om denna dansbana. Nyfiken som jag var kontaktade jag Brännkyrka hembygdsförening, de hänvisade mig till Karl Svantesson som varit ordförande i Älvsjö AIK. Han berättade att dansbanan stod på plintar framför denna mur. Uppe på muren låg servingen och kioskerna. Det var bara några få år på 1920-talet som denna dansbana användes. Det störde de som bodde i närheten för mycket.

Solveig S berättar:
"På den dansbanan träffades mina föräldrar 1926. Mamma bodde i Älvsjö och pappa kom cyklande från Södermalm."


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Det här kortet är taget c:a 80 år efter sista dansen, se hur träden vuxit under denna tid.

Här kan ni läsa om vad Karl Svantesson hade att berätta (år 2008):
"Älvsjöskogen ägs till hälften av kyrkan. Den gamla dansbanan låg på denna sida. Kyrkan tyckte det var olämpligt med denna verksamhet och beslöt att den måste rivas. Stengrunden finns kvar än idag. Dansbanan drevs tidigare av Älvsjö AIK. Älvsjö AIK bildades 1915 och på 1920-talet byggdes dansbanan inne i skogen. Kyrkan ägde marken redan då. Villaägarna runt omkring blev irriterade på nattlivet runt dansbanan och kyrkan gav order om att dansbanan skulle stängas och rivas redan efter några år. Det stenfundament man kan se idag är grunden till serveringen som fanns i anslutning till dansbanan. Av själva dansbanan som stod på plintar finns inget kvar utav. Det blev ett ordentligt avbräck i våra inkomster till idrottsföreningen. Nya dansbanan byggdes bredvid infarten till idrottsplatsen vid Pukslagargatan. Denna användes endast vid speciella tillfällen. Även denna nerlagd och endast ett par röda baracker påminner om var den låg. På 1930-talet byggdes skidhopptornet av Sigrud Sandgren och hans kompanjon, nerlagt på 1950-talet."


Älvsjö gamla IP och dansbanan

I vinterlandskap ter sig dansbanan lite annorlunda.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Än står betongmurarna kvar trots alla år utan underhåll.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

En betongpelare står upp drygt 10 meter framför muren, kan det ha varit ingången till dansbanan ?


Älvsjö gamla IP och dansbanan

En annan betongpelare står lite längre bort.


Älvsjö gamla IP och dansbanan

Ett besök till år 2023, nu i augusti. Mossan har växt ordentligt denna sommar, kanske det var en ovanligt regnig sommar i Älvsjöskogen.


Karta:

Älvsjö gamla IP och dansbanan Kredit: Kartbild.com

Här är en karta som visar var ruinen till dansbanan ligger, en trevlig utflykt en fin sommardag.

Här finns mer att läsa om Älvsjöskogen:

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: