Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Sveriges Historia Nyheter

Advertisement / Annons:

Älvsjö
Banvaktstuga gamla IP


Banvaktstuga gamla IP

När jag växte upp i Älvsjö på 1960-talet var vi ofta i Älvsjöskogen. Där fanns också Älvsjö gamla IP. Järnvägen passerade på södra kortsidan av idrotssplatsen på en hög banvall. Vid västra sidan av denna banvall skall det ha funnits en banvaktstuga. Det låter spännande och det undersöker vi nu.

Mer info om Älvsjö:


Karta över Älvsjö, 1893:

Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023 Upphov: Topografiska corpsen, Kredit: Stockholmskällan

Redan på en så gammal karta som år 1893 kan vi se den banvaktstuga vi nu ska leta efter. Kommer vi att hitta några spår av den ?


Herr Göstas väg:

Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Vi kommer cyklandes på Herr Göstas väg som leder fram mot Älvsjö gamla IP. Herr Göstas väg viker av 90 grader västerut där den kommer fram till järnvägen.


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

På 1960-talet kunde man gå över järnvägen här, endast en lite grind man behövde vika åt sidan. Idag är det ordentigt tillbommat och dyra böter om man smiter in här.


Banvallen:

Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Kikar in mellan plankorna och ser järnvägsspåren. Bakom spåren ligger SJ:s tågverkstad, byggd på 1960-talets slut.

Kul video för tågälskare, tåget passerar förbi här: Stockholm (Värtan)-Södertälje . Han har gjort flera tågvideor från förarhytten, De Zweedse machinist.


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Vi följer banvallen mot Älvsjö gamla IP. Här står vi vid slutet där en gångväg tar över efter Herr Göstas väg. Här ser det likadant ut som det gjorde på 1960-talet.


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Här ligger banvallen högt, ca 6 meter över marken. Precis så som jag minns från när jag var liten pojke och gick här. Vi fortsätter fram och passerar idrottsplatsen längs södra kanten.


Älvsjö gamla IP:

Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Vid slutet av idrottsplatsen har de relativt nyligen byggt en hundrastplats. Till vänster om den låg lilla skidbacken. Längre bort i bild låg hoppbacken. I skogen låg dansbanan som användes några år under 1920-talet. Det finns en spännande ruin kvar av den.


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Vid slutet av idrottsplatsen fortsätter gångvägen upp i en backe. Vi har fått förklarat att banvaktstugan skall ha legat där gångvägen svänger in mot järnvägsspåren. Det skall vara alldeles där uppe till vänster. Stämmer bra om man jämför med gamla flygfoton från 1950/60-talet också.


Järnvägsövergången:

Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Här uppe finner vi en grind in mot järnvägsspåren. På andra sidan järnvägsspåren SL bandepå. Den är byggd efter banvaktstugan revs. Vi är dock inte helt övertygade om att det verkligen är här banvaktstugan låg.


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Vi klättrar upp på närliggande berget för att få en bättre överblick. Om det har legat en banvaktstuga här borde det vara där nere där det är utfyllt med grus idag. Mellan spåren ser man ett gammalt räcke. Vi tror mer att detta varit en järnvägsövergång, ungefär som den borta vid Herr Göstas väg. När jag var på Älvsjö gamla IP på 1960-talet var vi aldrig så här långt bort så har inga minnen av hur det såg ut här då.


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023 Kredit: Kartbild.com

Vi kontroller var vi står med GPS att vi är på rätt ställe. Det är dock något som inte stämmer, Kartan visar att banvaktstugan låg en bit längre fram mot Södertäljehållet.


Banvaktstugan:

Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Kartan ovan är en ekonomisk karta från ungefär samma tidsperiod. Vi följer GPSn längs gångvägen tills vi kommer till rätt position och hamnar då här, känns ganska övertygande, eller hur ?


Banvaktstuga Älvsjö gamla IP, 2023

Här framför oss är tomten som banvaktsstugan har stått. I bakgrunden är Hagsätraberget med utsiktspunkten vi brukar besöka. Om man fortsätter längs järnvägen 500 meter mot Stuvsta så låg Katthavet där, även kallat för Klappshcaktet. Namnet kom från att man klappade (tvättade) kläderna där, det var även en badsjö. Detta finns beskrivet i Wilhelm Anderssons berättelse om gamla Ormkärr, Brännkyrka Hembyggdsförening, medlemsblad 29, 1967. På motsatta sidan av järnvägen låg det ursprungliga torpet Ormkärr.

Anne-Kristine berättar:
"Jag tror att det var en kille som gick på Älvsjö ungdomsgård som bodde i banvaktstugan vid Älvsjö gamla ip. Vi kallade honom för Sulan."

När jag letar efter information om denna banvaktsstuga så hittar jag en intressant artikel där de som bodde i stugan berättar om deras liv här. Här är ett par länkar med mycket intressant information:

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: