Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Project News

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2022


Innehåll:


Min Nattbok: 2022-11-12, Åter en kväll på Björnöreservatet

SMHIs väderrapporter lovar heligt att det skall bli en klar himmel inatt. Det är länge sedan jag var ut och astrofotade och planerar för en natt ute på Björnöreservatet. Skickar ett mail till alla vänner jag har inom astronomin här i södra Stockholm. Måste ju försöka locka ut dom, är ju alltid trevligt att träffas och prata astronomi och lite annat. Denna kväll med fullmåne lyckades jag dock inte få ut någon. Här är min tidigare beskrivning av Björnö reservatet , där finns också en karta som visar hur man hittar dit.


En varm kväll:

Jag ger mig iväg strax efter kl 18 och kommer fram före kl 19. Det är varmt ute, +15 C, det är mycket ovanligt i november. Jag monterar upp utrustningen och riktar in den för att polinställa. Detta har alltid givit problem för mig med det datastöd som jag använder. Men jag börjar lära mig alla fallgropar, framförallt en irriterande bug som förväxlar axlarna på monteringen. Jag har denna kväll också ställt stativet i våg med de kilar jag 3D printad, fördelen med att ha den i våg är att justeringarna för Latitud och Azimut inte påverkar varandra lika mycket. Men på grusunderlag var det knepigt, det blir ostabilt och jag lär inte göra så nästa gång. Kl 20 är det i varje fall polinställningen klar och avvikelsen mot jordaxeln är på låga 12 bågminuter. Det räcker för kvällens experiment.

Fullmånen är verkligen ljusstark ikväll, den lyser upp hela parkeringen. Denna varma fina kväll har lockat ut många andra också som kommer med sina bilar. Bland annat står här två campingbilar, de har tydligen tänkt övernatta här. De blir nog lite skrämda av det jag håller på med. Utrustningen har ju massor av ledlampor som blinkar i glada färger, undrar vad de tänker, är det en UFO attack ? I en av bilarna verkar det vara en ung familj och de har hundar med sig. Många andra kommer också hit för att ta sina hundar ut på en promenad några timmar. I skogen är det nära nog svart och de har starka LED ficklampor med sig.

Kvällens första bild och meridian flip:

Med den starka fullmånen beslutar jag mig för att börja med ett stort ljusstarkt objekt, nämligen Andromedagalaxen, M31. Denna kväll låter jag schemaläggaren välja hur objekten skall fotas. Har jag flera objekt ordnar den ordningen automatiskt för att fota objekten när det är som mest fördelaktigt. Det blir då i riktning söder eftersom de utvalda objekten passerar där, i söder går ju banan som högst och det är fördelaktigt. Ja även mot norr skulle gå bra också men åt det hållet har jag mer ljusföroreningar. Sedan sätter jag igång och fotar, tyvärr stämmer inte SMHIs väderprognos, kl 21 börjar det komma moln. Jag låter det dock fota vidare, vill ju testa hur det beter sig, och tur jag gjorde det. Hemma från balkongen har jag bara fri sikt åt nordost. När man observerar som jag gör nu mot söder passerar objekten meridianen, då händer det grejor. På en ekvatoriell montering riskerar kamera och annat slå i stativet när den går från ena sidan av merdianen till den andra. Den gör då en automatisk meridian flip, vänder upp och ner på utrustningen kan man säga, det fungerar alldeles utmärkt. Hade inte tänkt så mycket på detta innan, men eftersom jag valt ut de mest fördelaktiga objekten kommer alla ligga mot söder eftersom de ligger som högst där. Det vill man naturligtvis, men de bilder efter flippen blir upp och ner och inte alla stackningsprogram kan hantera det. Nu visade det sig dessutom att efter meridian flip kan inte plate solvern hitta objektet igen och fototagningen stannar upp.

Här är resultat av de Andromeda bilder jag kunde använda:

M31, Andromedagalaxen 2022

Andromedagalaxen, mer info här: Andromeda M31.

Plate solver problemet är inget som jag kan lösa här ute på natten, hemma är det heller inte så lätt att komma på vad som är fel eftersom jag inte kan testköra mot söder. Men jag gissar att det är något med att kamerans bilder blivit upp och ned efter detta, någon inställning som måste ändras. Nu vill jag egentligen inte att en bildserie avbryts, utan det skall behållas i sin ursprungliga riktning. Det går att ställa in så att meridian flip inte sker just vid meridianen, man kan fördröja det ett tag, kanske en timma eller mer. Men man måste kontrollera noggrant att kameran eller något annat inte slår i monteringen. I mitt fall gissar jag att det går att fördröja det med mer än en timme. Det räcker för jag tar aldrig längre serier än en dryg timme. Därefter måste ett avbrott göras för en ny fokusinställning. Temperaturförandringar påverkar optiken och metaltuben, kanske de ändras någon tiondels mm i längd men det räcker för att ge lite oskärpa.

Här en kort beskrivning av styrsystemets sekvenser som Astroberry innehåller, KStars och INDI/EKOS.

Kvällen går vidare och går över i natt, temperaturen har nu gått ned och det blir som lägst +5 C. Batteriet jobbar på och går inte ens ned en markering på en femgradig skala, vilken revolution detta batteri är. Bilbatteriernas tid är över ! Även batteri i mobiltelefon och paddan håller bra, men för säkerhets skull brukar jag ha med ett USB backup batteri. Vill ju inte riskera att tömma bilbatteriet genom att ladda dom därifrån, bilbatteriets kapacitet minskar kraftigt i kyla. Än så länge har jag inte behövt använda detta extra USB backup batteri.

Nebulosor:

Eftersom jag aldrig kan fota några nebulosor från min ljusförorenade miljö hemma, Bortle Class 9, så vill jag nu prova att fotografera några nebulosor. Det är visserligen fullmåne, men något måste det ju bli. Har redan lagt upp en sekvens med lämpliga objekt i kontrollprogrammet. Paddan är ganska krånglig att skriva på då programmet mer är gjort för tangentbord så det är bra att göra detta redan innan man ger sig ut. Jag är dessutom inte så bra på att hitta på stjärnhimlen så det är till stor hjälp, jag börjar ofta med att välja objekt i Telescopius. Väljer ut två objekt i förinställda sekvensen: IC 353 och IC 1831, jag aldrig hört talas om dessa objekt. Den första nebulosan ligger nära den mer kända M45 Pleidaerna och den andra har ett mer känt namn, Hjärtnebulosan. Nu har det blivit betydligt klararare, stora öppningar i molnen, objekten ligger 45 grader över horisonten så det är bara att köra på. Nu börjar det krångla mer och mer, det går inte att göra plate solving på objekten. Testar lite olika lösningar och får tillfälligt igång systemet så länge det är på östra sidan av meridianen. Klockan har nu blivit 01 på natten, det är alldeles tyst nu, fukten dryper om utrustningen. Jag känner jag fått det jag vill ha för att kunna arbeta vidare med utrustningen.

Här är nebulosorna från kvällen, har inte lagt ned någon större tid på att bearbeta dom, det får komma när det är bättre förutsättningar.

IC 353 Nebula, 2022

IC 353 Nebula, mer info här: IC 353 Nebula.

IC 1831 Nebula, 2022

IC 1831, Heart nebula, mer info här: Heart Nebula.


Problem att lösa:

Den här problemlistan tenderar att öka fortare än jag hinner lösa problemen.

1:
När det var tunna moln gick guide felet upp till 2.5" rms, när det var som bäst, ca 1.2" rms. Det skall kunna bli mycket bättre, får fundera över vad det är som felar. Ett problem vet jag redan om, de 3D printade fästena är lite veka och jag håller på att designa om dom: 3D Brackets.

2:
Varför fungerar inte plate solver när kameran står på östra sidan om monteringen pekandes mot västra sidan av meridianen ?

3:
Klockan som ger timestamps på bildfilerna har både fel datum och tid. Det står att den är synkad med GPS mottagaren. Positionen är rätt men inte datum och tid. En Raspberry har inte någon batteribackup så den tappar tiden så fort strömmen stängs av, men det skall GPSn lösa, exakt tid får den då också.

Suck ja... ingen rast och ro här. Dessutom måste jag nu lära mig processa nebulosor till att bli vackra. Till det anväder jag GIMP som numera klarar 32 bits FITS filer: Gimp Tutorial.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: