Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2017


Innehåll:


Min Nattbok: 2017-11-22, Åter till balkongen

Ja då var man tillbaks på balkongen hemma efter alla drömmar om observatoriet på landet där det är ganska mörkt.

Hämtade hem utrustning i söndags för att montera upp den på balkongen igen så jag i varje fall får några bilder de få tillfällen det är klart väder. Tur var nog det för det var mycket problem att få igång det igen efter ett års avbrott. Har ju uppdaterad både hårdvara och mjukvara under tiden.

Jag beställde i måndags en 13.8 volt 10 Amp nätdel och idag tisdag kunde jag hämta ut den. Fick tillverka en kompletterande strömförsörjningskabel med banankontakter i ena änden och batterikontakt i andra, typ sådana som man har till radiostyrda elbilar.

Datorn, en dual core Windows 8 gick snällt igång trots alla uppdateringar jag gjort tidigare under dagen, 3 års missade uppdateringar! Har ju ingen internet anslutning på landet.

EQ6 montering på balkongen EQ6 montering på balkongen

Monteringen skyddas av ett plast överdrag för väder och vind när den inte används. Att få upp teleskopet som jag förvarar inomhus och koppla in datorn tar ca 15 minuter. Totalt tar det ca 1 timme innan teleskopet och optiken anpassat sig till utomhus temperaturen och jag fått ställt in fokus och pointingen mot objektet jag skall fota. Jag har bara en smal azimutal öppning mellan 15 till 100 grader att fota inom och det är begräsnat av balkongen ovanför till latitud +50 grader. Monteringen får precis plats på balkongen när teleskopet är monterat. Ljusförorerningarna är naturligtvis fruktansvärda, men den stora fördelen är att jag kan utnyttja nära på alla nätter med klart väder.

Det blev aldrig att jag installerade Teamviewer som jag berättat om tidigare, tar det en annan gång när jag har det lugnare. Nu hittade jag en senare utgåva av UltraVNC som jag använder sedan tidigare, den får duga, har ju alltid fungerat bra. Det är ett program som man kan fjärrstyra andra datorer med.

Även om det kan betraktas som en klar natt så fanns det moln som drog förbi, men med lite luckor däremellan lyckades jag fokusera nygamla guidetuben. Temperaturen ligger runt nollan. Guidetuben är ett 400 mm telefoto objektiv på ljusstyrka f/6.3. Huvudteleskopet har fokallängden 910 mm efter ombyggnaden, lite längre än tidigare men också ljussvagare. Verkar bli bra, dock måste jag fästa guide tuben bättre i tubhållarna. Hittade aldrig tillräcklig små tubhållare så la en en ring av plast runt tuben för att tubringarna skall kunna klämma åt, men i kylan krympte plasten och med resultat att tuben inte sitter fast tillräckligt hårt och lätt kommer ur sin justering. Det är lätt fixat hoppas jag. Långtidsplanen är dock att åter få till en off-axis guider, men ganska dyrt i de här dimensionerna och inte är det riktigt rätt de delar jag sett heller, ingen brådska att lösa då jag så länge använder den separata guidetuben.

Kameran fungerade också som den ska, har inte byggt någon extern strömförsörjning till den än, batteriet brukar räcka hela natten, original batteriet i varje fall. Det är en Canon EOS 6D.

Sedan kom första problemet, det gick inte att styra fokus motorn, USB-Focus. Hade ju en mardröm tidigare med drivrutinerna till USB drivningen. Suckade tungt men tänkte kanske det går att lösa på ett enkelt sätt och med senaste versionen på Windows 8 måste väl detta vara löst, eller? Det blev så enkelt som att ominstallera Windows drivrutinerna för USB-Focus och sedan fungerade det. Lite märkligt för när jag testade på en annan dator med Windows 10 behövdes de inte överhuvudtaget. Tydligen förinstallerade i senare Windows utgåvor på något sätt och det var nog bara drivrutinerna för själva USB delen som krånglade.

Hann att testa kalibreringen av autoguidningen som jag använder PHD2 (Push Here Dummy) till, blev larm om ej ortogonala axlar. Men tror det bara har att göra med polinställningen av monteringen som inte är gjord än, kan stå så mycket som 10 grader fel. Ser inte polstjärnan från balkongen, jag får använda drift align senare när jag har en klar natt, då kan precisionen bli på en 1/10 grad. Egentligen är det inte polstjärnan man riktar in mot utan jordaxlens förlängning.

Inga bilder blev det men lite körkänsla från astrosystemet fick jag i varje fall och det kändes väldigt bra att vara på spåret igen. Hade jag stått ute på landet och försökt fixa detta hade jag inte kommit långt. Här gäller det att gå igenom alla detaljerna så det fungerar perfekt innan jag tar ut utrustningen igen till landet.

Det skall bli riktigt spännande att se vad den nya 3" field flattern kan ge för kvalité, du kan läsa om mitt projekt här:

Meade sålde dessa långt tillbaks i tiden för Pentax mellanformat. Stort format, 70*60 mm, och kanske bra kvalite också. Men konstruktionen är gammal så det är en chansning använda den till dagens högupplösta digitala kameror. Det är dock mycket enklare att göra en 1x corrector jämfört med en som dessutom har reducer.

Det är inte bara för att lösa problemet med vinjettering på min fullframe sensor som jag valt denna stora field flattener, tanken är att i framtiden det kanske kommer tillverkas kameror i mellanformat till överkomliga priser. En Hasselblad mellanformat mirrorless, var hittar man den till överkomligt pris? Bästa rankningen, 16 bits djup. Kunde nu ZWO kunde ta fram en motsvarande med aktiv kylning och Sony börja rea sina sensorer i detta format vore ju lyckan gjord, nej detta lär bara förbli drömmar. Man får vara glad om jag får den att fungera till fullframe sensorn till att börja med och det lär inte bli lätt att lösa det heller.

Klockan är nu över 2 på natten och jag är trött och nedkyld, det dags att lägga sig nu och ladda upp för nästa tillfälle. Denna första natt på balkongen för säsongen blev intensiv med många teknik problem att lösa, har arbeta för flera dagar framåt att lösa detta.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: