Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Project News

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2023


Innehåll:


Min Nattbok: 2023-02-05, En kvällstur till Tyresta

De senaste månadernas stora händelse är ju kometen ZTF C/2022 E3, den hade sitt maximum den 2:a februari. Nu har det gått 3 dagar men den är fortfarande relativt ljusstark, magnitude 5.6. Min sommarbil är inte mycket att ta ut vid vinterväglag så tänkte hålla till hemma på balkongen denna kväll. Men så ringer min kamrat och frågar om jag vill åka med ut till Tyresta, det kan man ju inte tacka nej till. Han hade ordnat plats i sin bil där normalt är fyllt till bredden med alla grejor som behövs för en fotonatt, varma kläder om inte annat. Denna kväll med fullmåne och kommande moln var kanske inte den bästa, men kometen väntar inte på oss så vi åkte ut. Det blev Tyresta Naturreservat denna gång. Här är min tidigare beskrivning av Tyresta reservatet, där finns också en karta som visar hur man hittar dit.


En ljus kväll:

Sista milen går genom mörkret över ängar och skog. Här finns många djur efter vägen: rådjur, harar. älgar och även viildsvin ibland. Man måste vara väldigt vaksam när man kör så man inte krockar med dom. När man kommer ut på plats är det alltid bråttom att få upp utrustningen och få den kalibrerad. Man vet aldrig hur länge en klar himmel varar.


Förberedelse för astrofotografering

Min astrofotoutrustning är väldigt kompakt, här ryms objektiv, kamera, fästen och lite kläder. Även Androidpaddan ligger här väl skyddad. I en annan likadan låda ligger montering och batteri. Ett väl fungerande batteri är nyckeln till framgång en kylig natt. Nu var det dock ingen extremkyla denna natt, beskedliga -3 grader.


Förberedelse för astrofotografering

Jag ställer upp min utrustning på en liten kulle vid sidan om parkeringen. Då kommer den lite ovanför fukten vid marknivån. Här står nu allt redo för den ibland trilskande polinställningen, speciellt när man skall manövrera den från en Androidplatta. Denna kväll klarar jag det på nära halvtimmen, väldigt bra och inställningens fel är mindre än 1'. När jag är ute och observerar kommunicerar plattan över WIFI till monteringen. Jag brukar sitta i bilen för att plattan inte skall bli för nedkyld, då brukar montering stå inom 3 meter från bilen. Nu var avståndet 25 meter och signalen blev för svag. Löstes enkelt med att gå närmare till monteringen. Men risken är då att plattan börjar krångla i kylan.


Förberedelse för astrofotografering

Under tiden när jag varit koncentrerad på att få upp min utrustning och driftsätta den har min kamrat fått upp monteringen och han hämtar nu det tunga bilbatteriet. Tyvärr krånglade utrustningen för han, något man måste vänja sig vid när man har astronomi som hobby. Kanske en del av tjusningen är de gånger när allt fungerar, eller ?


Blev det något foto ?

Förberedelse för astrofotografering

Molnen kom in mycket tidigare än kl 24 som det var sagt. Jag hade planerat 60 stycken delbilder 60 sekunders exponering vardera. Nu blev det bara 15 st, alltså totalt 15 minuters exponering. Det är lite om man vill ha fram de svaga detaljerna i svansen, dessutom var det fullmåne som störde mycket vilket bidrog kraftigt till bruset i bilden.

Mer info om kometen: ZTF C/2022 E3.

Problem att lösa:

Problemlistan har faktiskt minskat lite, dock långt från problemfritt.

1:
Det behövs en batterihållare, jag håller på att designa en, den skall sitta runt ett av stativbenen. Lite extra tyngd på monteringen är bara bra, ökar stabiliteten.

2:
Det vore bra att få ned vikten ännu mer på den här utrustningen som jag tar med mig ut på fältet. Motvikten väger 5 kg, om jag med en annan form på batteriet kunde ersätta motvikten med den vore det ju underbart.

3:
Androidplattan som jag styr utrustningen med har en tendens att bli lite okänslig i kylan när man ska "tappa" på displayen. Konstigt nog är det inte alla menyer som påverkas.

Att redigera bilderna är ju viktigt, då behöver man bra verktyg. Som tidigare använder jag Siril och Gimp. Har lagt till ett par tutorials sedan sist: Gimp Tutorial.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: