Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Project News

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2023


Innehåll:


Min Nattbok: 2023-09-21, Vintersäsongen 2023 börjar

Jag har under augusti testfotat några objekt från balkongen. Har då haft utrustning uppställd på samma sätt som när jag är ute på fältet och fotograferar. Framförallt så har jag inte den uppkopplad mot internet. Problemet i våras var att klockorna inte synkroniserade som de skulle. Går klockorna inte rätt så fungerar inte goto eller polinställning. Nu är det fixat och åtminstone så fungerar det på balkongen hemma.


Nattlig tur ut till Björnö Naturreservat:

Nu ikväll beslutar jag mig för att göra ett skarpt test ute. SMHI lovar klart väder och Månen håller sig ur vägen. Idealiskt att ge sig ut till en mörk plats, det får bli Björnö Naturreservat igen. Enkelt att parkera bilen och relativt fri sikt åt alla håll. Öster och söder är där bästa mörkret är.


Förberedelse för astrofotografering

Kommer ut till Björnö ca kl 20, vad möter mig ? Jo moln, massor av moln. Men kanske ingen fara för det klara vädret är inte utlovat förrän till kl 21. Sätter mig ned och väntar, passar på att ringa några samtal. Efter 45 minuter börjar molnen ge med sig och polstjärnan dyker upp i luckorna. Jag chansar på att det blir bättre med tiden och börjar montera upp utrustningen. Preparerar marken där jag ställer stativet till att bli något så när plan. Riktar in RA axeln grovt mot polstjärnan. Startar upp datorn, ser direkt att klockorna inte synkat, suck skall det bli strul igen. Gör en återstart, inget verkar hända. Men så efter 5 minuter hoppar klockan till i Raspberryn och är synkad. Det är ganska fuktigt ute, varmt är det också, över 16 grader C. Bilen dryper av fuktighet, likaså utrustningen. Värmebanden på teleskop och guidern håller fukten borta.


Parkeringsavgift för teleskop:

Perkering för astrofoto

Är man ute så här tidigt på astronomisäsongen räknas det som sommar. Man får snällt betala en parkeringsavgift för teleskop och bil.

Objektet:

Jag hade hemma gjort upp en lista på några objekt. Med bara 300 mm fokallängd behövs det lite större objekt. Den öppna stjärnhopen NGC6960, Galaxerna M31, M33, M81 och M82 fanns med på den listan. De står i öster där det är som mörkast. Ser dock moln komma och gå över himeln så det får begränsas till ett objekt som ett test. M31, Andromedagalaxen står 40 grader över horisonten och den får det bli. Med sina 3x1 grader passar den teleskopets synfält på 6x4 grader bra. Startar en sekvens på 30x120 sekunder vid ISO 1600. Teleskopet som egentligen är ett mellanfomats kamera objektiv på 300 mm F/4. Objektivet är gammalt men är en av få med ED linser och ger väldigt bra bilder med låg vinjettering. Kameran är en Canon 6D med full frame sensor.

Andromeda galaxy, M31, 2023

Av de 30 bilderna kunde jag använda 22, fick kasta de med mycket moln på. Här ovan en version av den, drog upp färgerna lite mer än vad jag brukar göra annars. Med en molnfri natt och längre exponering skall det gå att få fram mycket fler detaljer i galaxens struktur. Här finns M31 i högre upplösning och med mer information.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: