Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Project News

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2023


Innehåll:


Min Nattbok: 2023-04-15, Sen vintersäsong i Björnöreservatet

Mot slutet av april blir man stressad, den mörka delen av nätterna blir bara kortare och kortare. Nu i mitten av april är den astronomiska natten från ca kl 22 till kl 04. Det blir bara 5 timmar att fota. Uppmuntrade av SMHIs väderprognos ger vi oss iväg, det blir dock inte förrän kl 21 vi åker. Vi har nämligen besökt stridsvagnmuseet i Strängnäs under dagen och kom hem först under kvällen. Väl hemma är det en del att förbereda, ladda batterier till exempel. När vi är framme vid Björnöreservatet strax före kl 22 står det redan en annan där och fotar. Det är Rolf och det är första gången vi träffar honom.


Montera upp utrustningen:

Stjärnhimlen känns denna kväll/natt fantastisk och vi snabbar på att ställa upp utrustningen. Det går bra till jag kommer till polinställningen, det som alltid krånglar för mig. Denna gång går klockorna rätt efter GPS tid så det kan uteslutas att tiden orsakar problemet. Kämpar 1.5 timme innan jag får till det.


Förberedelse för astrofotografering

Denna kväll har jag bestämt mig för att fotografera galaxparet M81 och M82. De ligger nära rätt upp i zenit. De ligger dock på den västra sidan av meridianen, något jag inte kan praktisera hemma från balkongen. Efter en halvtimme löser jag det som krånglar, autoguidningen, var så enkelt som att kalibrarea om den. Under tiden fotograferar Gunilla mig och omgivningen. Sådana bilder saknar jag, blir ju alltid fast med tekniska problem att lösa.


Förberedelse för astrofotografering

Jag sätter upp två sekvenser om 30 x 120 sekunder. Däremellan fokuserar den om och plate solvar för att ligga exakt på objektet. I center väljer jag att låta M81 ligga. Gunilla fotograferar sydost ut från parkeringen, den riktningen där det är mörkast. Det står några andra bilar här också, vi tror de är ute och rastar sina hundar i skogen.


Förberedelse för astrofotografering

Efter att allt är färdiginställt är det bara att starta upp och övervaka att inget går fel. Vi sitter i bilen någon dryg meter från teleskopet, där slipper vi blåsten. Fast den här kvällen är det vindstilla och som kallast är det +1 grad C. Gunilla tar en bild i nordöstlig riktning. Här tar hon till knepet med att sätta kameran lite ur fokus för att stjärnornas färger skall framträda bättre. Förr i tiden hade man vaselin på ett filter för att få den här effekten.


Blev det något foto på galaxerna ?

M81 och M82 galaxerna

På morgonen efter kör jag igång förprocessingen för att se om det blev något av nattens slit. Jodå, det ser inte så dumt ut, tänk på att det bara är 300 mm i fokallängd. Mer efterprocessing kan få fram färgerna bättre.

Mer detaljer om foto på M81 och M82: M81 och M82.

Problem att lösa:

Nu är det bara ett irriterande problem kvar att lösa. Hur skall jag få upp hastigheten på att polinställa ? Nästa natt ute skall jag ägna mer tid till att få monteringen i våg. I övrigt är det samma förutsättningar som hemma från balkongen och då fungerar det alltid.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: