Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2020


Innehåll:


Min Nattbok: 2020-01-04, Galaxerna M102 och M106

Hej astronomi vänner !
Efter ett drygt års frånvaro med min nattbok gör jag nu 2020 ett nytt försök. Det är några som skrivit och sagt att det är intressant läsning, så varför inte fortsätta med det ett tag till, eller ?

Med dessa eländiga molniga dagar och nätter blir det inte mycket gjort med teleskopet. Men för två nätter sedan blev det relativt klart väder och teleskopet åkte ut på balkongen. Jag har ju inte ens hunnit prova min nymodifierade EQ6 montering ordentligt.

Information om mitt EQ6 belt drive projekt:

De kanske är 3 månader sedan jag använde teleskopet och då blir man lite ringrostig. Jag fick genast problem med monteringen och styrningen av den. Den tog inte kommandona från datorn. Hittade inget direkt fel men passade på att uppdatera både EQMOD som kopplar till EQ6 monteringen och CdC (SkyChart) som är stjärnkart programmet.

Efter lite test så bestämde jag mig för att ägna natten åt galaxerna M102 och M106. Just M106 var lite extra kul för den har jag för några år sedan fotat både med ett gammalt Pentax 500 mm f/4.5 objektiv och även använd den gamla Canon 5D (Mk I) full frame. Den kameran kan man fynda begagnad för under 2000 kr idag. Kanske inget jag rekommenderar men full frame är högintressant och har man låg budget så kanske ändå ett alternativ. Ett varningens ord dock, drivrutinerna är gamla idag och jag hade en del problem med kommunikationen mellan dator och kamera. Med vanlig intervalolometer för kamerastyrning försvinner det problemet.

När jag väl fått igång utrustningen efter 2 timmarsarbete kunde fotograferingen börja. Min tanke var att ge M106 1 timmes exponering och M102 2 timmars exponering. Tyvärr så runt kl 4 på natten började det driva in molnslöjor och ett flertal bilder fick kasseras, det blev 1.5 timmars exponering kvar efter denna rensning. Temperaturen under natten låg mellan 0 och 2 grader Celsius, tillräckligt kallt för att kamerans brus inte skall bli alltför störande. Sensorn i kameran ligger ca 5 grader högre pga värmeavgivningen från elektroniken.

Här är nattens bilder jag hann med:

En fundering om auto guiding. Jag hade med gamla setupen en off-axis adapter och det fungerade bra, nu när jag byggde om teleskopet för att klara större format räcker inte de vanliga 2" off-axis adaptrarna till och av kostnads skäl valde jag ett separat guide teleskop. Huvud teleskopet har 910 mm fokallängd och guide teleskopet är på 400 mm. Många säger ju att man skall kunna guida med guide teleskop ända ned till 1/4 av fokal längden på huvudteleskopet. I mitt fall är det cirka hälften, pixelstorleken på guide kameran är något mindre. Men känner mig inte helt övertygad om man verkligen kan gå på den regeln i alla situationer. Tidigare låg jag oftas på tot rms error på 0.5" - 0.8", idag har jag svårt att nå dit även om jag närmar mig efter att jag byggde om till remdrift. Min kamrat uppe i Umeå som testar off-axis guiding verkar nog ligga i de här tankarna också.

Jag har också ett stående problem som jag aldrig lyckats åtgärda på ett bra sätt, det är dammet och torkfläckarna på kamerasensorn. Jag testade lite egna metoder men det blev inte helt perfekt, framförallt är det torkfläckarna som uppstår som jag inte hittat någon lösning på.

Så här gjorde jag då:

En varning dock, gör inte detta själv, man kan lätt förstöra kameran !

Jag skall rengöra sensorn igen, denna gång tänkte jag testa putsduk för glasögon, det är engångsdukar med någon spritlösning i. När jag testat på glasögonen blir det som om man får supersyn.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: