Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2020


Innehåll:


Min Nattbok: 2020-01-12, Jämför gamla objektiv och teleskop

Rengöringen av kamera sensorn som jag skrev om tidigare blev ganska lyckad och med efterföljande finputs är det acceptabelt. Den 8:e januari fick vi åter en klar natt och jag riktade för ovanlighetens skull teleskopet rakt åt söder. Det är en smal öppning i den riktningen mellan husen som jag kan utnyttja. Min tanke var först att fota Orion nebulosan vid niotiden, men då fanns fortfarande några moln kvar i den riktningen. Några timmar senare när molnen skingrats fick vi klart väder, ja i varje fall om man inte är alltför kräsen. Ser då att objektet Messier 44 står i söder när jag studera stjärnkartorna i CdC kart programmet, det är en öppen stjärnhop och kallas också för Bikupan. Jag har sett den ett par gånger i vänners teleskop och är helt fantastisk att titta på i låg förstoring, utbredningen är drygt tre gånger månens utbredning, ca 1.5 grader.

Här är de inre delen av fotot urskuret, 1:1 pixel förhållande, fokal längden är 910 mm:

Messier 44 Behiver cluster

Det blev inte så mycket total exponering, för naturligtvis kom moln och gled förbi himlen senare under natten. Men stjärnhopen består av ljusstarka stjärnor så de 23 x 60 sekunder jag fick räcker till. När jag senare satt och processade de här bilderna såg jag att jag hade flera gamla bilder av M44 tagit med en annan setup av teleskopet och äldre tele objektiv, det blir spännande att jämföra. Undrade varför jag inte gjort det tidigare, såg då att vissa bilder var vridna 90 grader och då fungerar inte mina astro redigerings program. Ett misstag man gör när man inte stänger av kamerans automatiska rotation. Tur då att jag precis löst det problemet med hjälp av Exiftool och kan återrotera bilderna till horisontal visning. Se hur man roterar .cr2 filer och kanske med en mindre modifiering av parametrarna även andra kamerors raw filer

Här kan du se fler bilder av M44 klustret och även äldre bilder tagna av samma objekt:

Notera speciellt hur det gamla Pentax 67 objektivet presterar, nära nog ingen vinjettering på en full frame sensor, lite soft men det hjälper å andra sidan att framhäva färgerna. Hade planer på att sälja det, men behåller det tills vidare, kanske även kompletterar med ytterliggare Pentax mellanformats objektiv.


Jag har också tittat igenom mina kataloger över komet data och hittade även där ett set bilder som inte var processade. Berodde nog mest på att kometen, Atlas C/2017 M4 var så svag vid tillfället, magnitud 15.3. Men kände det skulle vara lite spännane att se om jag med bättre processing av närområdet av kometen kunde se den på fotot.

Ni kan se resultatet här:

Här gjorde jag lite närmare test på Pentax 165 mm f/2.8 objektivet när jag jämförde det med ett modernt och bra objektiv, Sigma APO 150 mm f/2.8:

Senare på kvällen när jag skriver detta konstaterar jag att vi har en väldigt klar och molnfri himmel, men fullmånen står alldeles utanför och känner det inte lönt att montera upp teleskopet. Får man tjugo nätter med klar mörk himmel och kan utnyttja tio av dom på ett år så får man nog vara nöjd såsom jag bor.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: