Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2020


Innehåll:


Min Nattbok: 2020-03-16, Astronomisäsongen går mot sitt slut

Den senaste veckan har vi fått klart väder, ja faktiskt är det tredje natten nu på kort tid som jag kan astrofota. Det piggar upp astronomiintresset.

Jag har ju gjort många ombyggnader och uppgraderingar på min utrustning det senaste året. Monteringen har fått beltdrive, AstroImageJ har fått en ny plugin för matematiskt beräknade flats, kamera sensorn har åter fått sig en rengöring, uppgradering av astro servern. Det börjar bli riktigt bra nu. Det är med andra ord lite extra spännande att testa utrustningen även om objekten är desamma. Min öppning mot stjärnhimmlen är ytterst begränsad, azimutalvinkeln ligger mellan 20 till 185 grader och höjdvinkeln mellan 30 till 55 grader. Men under oktober till april blir det lite olika objekt som befinner sig i den gluggen. Hela höstens objekt försvann dock då det var ständiga moln den perioden.

Kalibrering med flats:

Den nya plugin Flatfield som jag fick hjälp av Lars att ta fram visade sig vara väldigt lyckad. Blir mycket bättre redan nu på tidigt stadium, slipper bekymra mig om flatsen är uppdaterad enligt de senaste dagarnas smuts som anlänt på sensorn. Blev aldrig perfekt förut, dessutom letade sig reflexer fram till sensorn när jag tog flats som påverkade negativt. Med lite förfining av det matematiska skall det bli ännu bättre framöver. Dessutom skall jag göra det mer lättanvänt, det arbetet är påbörjat. Om ni inte läst om det så finns det här: Synthetic flatfield plugin Flatfield.

Upplevelser med beltdrivningen av EQ6 monteringen:

Jag hade stora förväntningar på att guidningen skulle bli mycket bättre efter jag modifierat min EQ6 montering med beltdrift. Visst, bättre blev det men inte så mycket som jag hoppats på. Jag tycker dessutom inte att den är speciellt mycket tystare vid snabbköring, ganska märkligt. För några år sedan låg guide tot rms error på ungefär 0.55 till 0.8", på den tiden hade jag off-axis guidning. När jag sedan byggde om med en större field flatter så gick jag över till separat guide teleskop. Ungefär samtidigt verkade guidningen försämras, inte exakt då dock så inte helt sammankopplat. Under den här perioden låg guide error tot rms på c:a 0.7 till 1.3". Då tyckte jag det var dags att bygga om till beltdrive. Efter det har det förbättrats, nu ungefär 0.65 till 0.85", alltså inte lika bra som jag hade tidigare. Beltdrive projekt.

Kanske det är så enkelt att bara bygga om till off-axis guidning igen. Men med en field flatter på 3" blir det en dyr historia. Köper jag det direkt över disk c:a 10'000kr med de nödvändiga adaptrarna. Har jag så stort intresse att denna detalj är värt det ? Nja, min ljusöforenade miljö säger nej, men som ni läst har jag ju köpt en 3D-printer. Med en sådan kan man ju lösa alla problem, eller? Jag kan säkert göra de adaptrar jag behöver, men varför inte sikta än högre och bygga hela off-axis adaptern med den? Just nu så står 3d-printern och samlar damm, jag tog helt enkelt på mig lite för många nya projekt, måste ju avsluta några så man kan börja använda de och få lite glädje. Här är 3D-printer projektet, det är mjukvaran som skall styra printern som jag fastnat med.

De senaste tagna bilderna:

Klicka på bilderna och få upp de senaste, där finns också de äldre bilder jag tagit av de olika objekten. Jämför och se om ni ser någon skillnad, och framförallt, har de blivit bättre?

Objekt Kommentar
MoonMånen Vår alldeles egen måne, har nästan inga bilder av den tidigare. Normalt ser jag den bara en kort stund precis när den kommer över horisonten och sedan snabbt försviner bakom ett hus. Men denna gång hade jag utrustningen igång och kunde snabbt rikta in teleskopet och fota.
M92M92 Klotformig stjärnhop. Denna typ av objekt finns flera ljusstarka av och jag kan därmed få relativt bra bilder av dom från balkongen, så de är alltid kul att fota.
M57M57 Planetarisk nebulosa. Planetariska nebulosor tycker jag personligen är en av de vackraste objekten, M57 är dessutom relativt ljusstark. Men de är väldigt små och man får en längtan efter ett större teleskop. Ett RC 10" teleskop står högt på önskelistan, dubbla fokallängden och fyra gånger så stort ljusinsläpp.
M13M13 Klotformig stjärnhop. M13 är mitt standard objekt när jag vill jämföra olika tekniker jag använder.

Astro server:

Som ett sommarprojekt bland andra skall jag försöka bygga ihop en ny astro server, alltså den dator som styr telekop, inriktning, styr kamera och guidar den mot en stjärna. Mitt nuvarande Windows baserade system fungerar visserligen ypperligt och man skall ju inte ändra det som fungerar. Men det är en sak som hägrar, att få även den större utrustningen mer portabel. Tänk att kunna ta ut APO refraktorn till en mörk plats. För att förverkliga det behövs kompaktare utrustning, strömsnålare, enklare att koppla ihop. Allt det kan lösas med ett Raspberrybaserat datorsystem. Provade ju redan för 3 år sedan och bygga ett sådant. Men det uppfyllde inte riktigt mina krav, framförallt blev det tyvärr lite för långsamt. Vi får se om jag med ny mer avancerad teknik kan lyckas med det denna gång. Här är mitt gamla Raspberry projekt. Började med att försöka utveckla det vidare, men konstaterade att det fanns mycket ny teknik med bättre fungerande programvaror idag. Så jag börjar om helt från början.

Om jag lyckas med detta kan jag ersätta en datorlåda på ca 7 liter med en i cigarettpaketsstorlek. Idag har jag ett bilbatteri på 45 Amph som driver utrustningen, det räcker sällan mer än 4 timmar utan stödladdning. Datorn är den komponent som drar mest ström. Målet är att den nya utrustningen skall bli så strömsnål att jag kan ersätta det tunga bilbatteriet på 45 Amph med ett litiumjon batteri på 20 Amph, det blir kanske 1/5 del av vikten.

Nattens fotograferande:

Under natten försökte jag ta bilder på galaxen M63 och M102 samt lite senare något objekt i nordöstlig riktning som jag har fri sikt mot. Men moln och tiden gjorde att det bara var M63 som det blev något av. Efter att ha startat upp förbehandligen av bilderna gick jag och la mig kl 2.

Uppdatering, galaxen M63:

Objekt Kommentar
Messier 63, galaxy, 2020M63 M63 är en relativt ljusstark galax även om mitt teleskop är lite underdimensionerat för denna. Jag hann med att ta 90 st 60 sekunders exponeringar men fick kasta drygt 15 på grund av moln som drev förbi. För att få den brusfri utan att använda några filter i efterbehandlingen krävs några timmars exponering. I en ljusförorenad miljö som jag har blir det naturligtvis aldrig riktigt bra, men det är roligt och spännande i varje fall och Hubble teleskopet kommer alltid att ta bättre bilder.

Roligt att se att tekniken börjar fungera bra och att det går relativt fort att komma igång. Längst tid tar det med nedkylningen av teleskopet, c:a 1 timme, men under tiden hinner jag kalibrera in positioneringen och grovinställa fokus. Varje grads förändring av temperaturen medför att fokusen behöver justeras, jag har temperaturkompensering för detta. Men den funger inte i början när temperatur avvikelserna är stora. Längre fram när min nya astroserver är klar så kan jag hantera fokuseringen mycket bättre med mer automatik. Istället för att justera fokusering relativt temperaturen med en tabell kommer datorn göra provmätningar av fokus och justera vid behov. Men räkna med att det kommer krånga mycket mer, speciellt i början.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: