Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2020


Innehåll:


Min Nattbok: 2020-01-22, Galaxhop i Öster

En sista klar natt innan vi beger oss av ned mot söder och värmen.

Galaxhop i Öster:

Tittar ut genom fönstret och ser att vi kommer få en fin natt, vilken skillnad mot i höstas förra året. Regn o moln i princip hela tiden, nu på nya året har vi senaste veckorna haft flera fina klara nätter.

Måste genast fundera på vad man skall rikta in teleskopet på. Har ju inte så mycket att välja på i den smala glugg jag har mot himlavalvet. Ser att planetarie nebulosan M97 står bra till. Men den har ju jag fotat så många gånger att det börjar kännas lite trist, konstaterar dock att det är ovanligt mörkt. Kanske jag kan ta lite längre exponeringar än de vanliga en minutarna ? Kör igång det hela och ställer in att kameran skall ta 120 sekunder långa exponeringar vid ISO1600, normalt brukar bilderna bara bli ett "vitt" foto då. Men provar, börjar dock med 60 st 1 minuts exponeringar och sedan 20 st 120 sekunders. Utrustningen sköter sig bra under kvällen.

Efter några timmar försvinner objektet ur synfältet och jag får börja planera för nästa objekt att fota. I riktningen RA 12:11, DEC 43 finns ett flertal svaga galaxer samlade. Det är åt öster härifrån sett vid denna tidpunkt, ca kl 22. Egentligen är de kanske inte så ljussvaga, mellan magnitud 11 till 12, men från min ljusförorenade närmiljö så blir det svåra att fota objekt under magnitud 10.

Galaxen NGC 4111 och dess grannar:

I kart programmet CdC har jag lagt in hur det ser ut i området där kameran skall ta bilder. Synfältet genom teleskopet och full frame sensorn blir ca 3 x 2 grader vilket räknas som nära vidvinkligt i detta astrosammanhang.

Galaxhop i Öster, 2020 (click on the image to get a full resolution map in a new window)

Hade Andromeda galaxen legat här hade den tagit upp hela bilden. Månen skulle sträcka sig ca 1/6 över bredden, ganska liten alltså men så enormt mycket ljusstarkare mot andra objekt på natthimlen. Mina bilder blir naturligtvis inga vackra saker att titta på, men det blir spännande att se hur många galaxer som går att urskilja i den färdiga bilden.

Där kan man läsa att den ligger 50 miljoner ljusår bort. Längden på den är ca halva mot vår egen galax Vintergatan. William Herschel upptäckte den redan år 1788.

Här ned ett smakprov, den första bilden över galaxhopen.

NGC 4111 Galaxy, galax cluster, 2020

Man kan redan nu urskilja lite detaljer så inte helt misslyckat. Även denna är tagen med 120 sekunders exponeringar. Vilket är väldigt sällan det fungerar, antagligen är belysningen över idrottsplatsen släckt. För några år sedan var det totalt strömavbrott i omgivningarna här, det var intressant att se vad mörkt det kunde bli, även här.

Resa Söderut:

Som jag nämnde i början är vi i farten att resa söderut. Vi gör som vi brukar, köper biljetter några dagar innan åt det håll där det erbjuds något intressant. Denna gång blev det Lanzarote, en av Kanarieöarna. Varken jag eller Gunilla har varit där tidigare. Men efter att ha tittat på några videor på Youtube såg vi att det passade oss. Det finns en stor öken där och det finns en vulkan också som vi kan studera. Om det dessutom finns något åt det astronomiska hållet vet vi inte än. Men vi skall spana och återkommer efter resans slut med rapport.

Nu avbryter jag nattens övningar och packar ihop, 43 bilder på 2 minuter var vid ISO1600 hann det bli varav två kommer få att kastas.

Här kan ni se hur det blev efter en lite enklare bildbehandling av M97 bilden.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: