Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-01-13, Kamera sensor rengöring

Den här gången skriver jag inte om natten på balkongen utan förberedelser på att lösa ett stort problem, damm och smuts på kamera sensorn. Har ju kämpat länge med detta utan att få speciellt bra resultat när jag rengör sensorn. Känner att nu måste jag gå till botten med det här.

Jag samlar nu ihop mina egna erfarenheter och lite chatt från Astronets forum.

Allt du läser här nedan gör du på egen risk, mycket stor risk att kameran går sönder! Jag rekommenderar du lämnar in den på verkstad för rengöring. Om du ändå väljer att göra det själv, sök på nätet för att få en egen uppfattning om vad som passar i ditt fall, följ din kamera tillverkares råd, inte mina!

Är det endast är några dammkorn på sensorn så blåser jag bort dom med en blåsbälg. Har man en DSLR kamera finns i regel ett läge där man kan öppna slutaren så man kommer åt sensorn för rengöring efter att ha tagit bort objektivet. Viktigt att batteriet är fullladdat så inte slutaren slår igen under rengöringen! Det här är känsliga saker och jag varnar för att göra det här själv om man inte är van, speciellt de senare delarna när man tvättar av fett med kemiska lösningar. Mycket lätt man förstör kameran, ja då vet ni det och lämnar in kameran för säkerhets skull till din fotobutik för rengöring.

Rengöring med blåsbälg är ganska lätt att göra även om statiskt elektricitet kan hålla fast dammet ganska hårt.

Här är en ganska bra länk som jag hittade som beskriver allmänt hur man bör gå tillväga vid rengöring av optiska ytor:

Acetone skulle jag dock aldrig våga använda på optik dock, många linser har plastelement och plast tål i regel inte acetone. Det finns också många plastdetaljer för att hålla linser på plats som ev kan ta skada.

Nu speciellt för kamera sensorn, det är också en optisk yta och den skall hanteras med samma försiktighet som en linsyta. Problemet är att den sitter ganska djup ned i kamera schaktet och är svår att komma åt. Dessutom har man ju kameraslutaren som är en ytterst ömtålig mekanisk anordning.

När jag gjort rent kamera sensorn tidigare har jag använt Isopropanol, det tar lätt bort fettfläckar som man tyvärr brukar få efter ett tags användning. Det stora problemet har dock varit att det efterlämnar torkfläckar när det dunstar bort. Det finns också speciella rengöringskit att köpa, men jag tycker inte de fungerat bättre vad gäller torkfläckar, men det kanske finns andra som är bättre. Rengöringen har också dragit till sig damm elektrostatiskt som är tålamodsprövande att blåsa bort. Iband tar jag hjälp av en mycket mjuk fin pensel att få bort dammet, men ofta blir det bara att man schyfflar runt dammet på sensorn. Jag vet inte om det är att rekommendera pensel för detta, så gör inte som jag gör i detta fall. Tyvärr hamnar dammet ofta i skrymslena runt sensorn och faller sedan tillbaks mot sensorytan när spegeln och slutaren rör sig.

Rengöring version 2.0

Efter att nu läst på grundligt och efter tips från Astronets forum står jag redo för version 2 av kamera sensor rengöring.

Något som jag missat är att de rekommenderar att man späder ut Isopropanolen med vatten, 2/3 Isopropanol och 1/3 destillerat vatten. Hittade nu den viktiga informationen vad vattnet har för funktion, det löser fläckar som är vattenlösliga vilket inte alkoholen klarar, nu lärde man sig något nytt, blir torkfläckarna ett mindre probem nu är det ju perfekt. Någon har också rekommenderat en liten droppe såpa blandas i för att få bort ytspänningen, den biten hoppar jag över.

Tidigare har jag använt apotekets luddfria tops som jag försiktigt baddat med Isopropanol och sedan rengjort sensorn med, sedan köpte jag spatlar som underlättade mycket när det gäller att komma åt sensorytan. Nu när de tog de slut gick jag tillbaks till tops, men märker direkt att dammet blev ett större problem igen. Beställde en storpack med spatlar på Ebay, kostar nästan ingenting. Googla på "cleaning lens swab" så brukar de komma upp, välj de som står att de är antistatiska på. Jag valde de torra så att jag själv bestämmer vilken vätska som skall vara på, det känns säkrare så.

Kemikalerna köpte jag på ett apotek, köpte också destillerat vatten där vilket jag tror har högre kvalite än vanligt batterivatten man har till bilar. Jag misstänker också att jag varit lite slarvig och fått föroreningar i rengöringsvätskan tidigare, nu blandar jag i fortsättning till en mindre mängd i en mindre separat burk. Det går ju i princip bara åt några droppar per rengöring, så lite spill blir det, men viktigare att det är absolut rent. Spatlar och ev tops är engångs artiklar och skall naturligtvis bara användas en gång. Gammal smuts som fastnar i verktygen kan repa sensorn.

Isopropanol, Destillerat vatten

Det här var vad jag hittade, 500mL Renat Vatten, låter mer spännande än vad det är. Något förvånande står det på förpackningen att det endast har en livslängd på 48 timmar efter att korken öppnats och då skall den ha förvarats i kylskåp. Till det här användningsområdet borde det inte vara så känsligt.

Isopropanolen blev Isopropylalkohol, men det skall vara samma sak enligt apoteket. Det här är endast en 100mL flaska, men det är ju bra att det inte är så stor förpackning eftersom den skall förvaras hemma och är mycket brandfarlig.

Till det köpte jag en liten burk för att blanda de två vätskorna i, talar nu inte om vad denna burk normalt används till :-)

Matrialet ovan kostade ca 100 kr, de hundra spatlarna jag beställde kostade mindre än så.

Skall man sammanfattadet med vilken skillnad mot vad jag gjort tidigare blir det:

  • Mer noggrann med att hålla vätskorna rena från föroreningar
  • Vattenutspädning av Isopropanolen, detta tror jag mycket på nu när jag förstår varför det är viktigt
  • Antistatiska spatlar av högre kvalite än tidigare men till en bråkdel av priset

Hinner inte prova att rengöra i kväll, men återkommer om det på den här sidan längre fram.

Sörj för god ventilation om du ger dig på det här, tänk också på brandfaran!

Elektrisk anslutning teleskop

Jag gjorde om elkablarrna något för att få det mer praktiskt när jag skall koppla in och ur teleskopets tillbehör, så här ser det ut:

Elektrisk anslutning teleskop

Det du ser på bilden är:
Två röda/svarta anslutningar som är till strömförsörjningen, det är uppdelat på två stycken så mindre säkringar kan användas vilket skyddar bättre. Till strömförsörjningen är två värmeband anslutna, en 12 till 8 Volts omvandlare som förser kamera och fokus motor med ström. Egentligen borde dessa ha varsin av säkerhetsskäl, vill det sig riktigt illa kan man tänka sig fokusmotorn ger ifrån sig spikar som förstör kameran. Lägg märke till att kablarna är partvinnade vilket minskar risken för störningar.

Där finns också en 5 Volts omvandlare, den förser HUBn med ström. Monteringen har sin egen ström försörjning och går ej över dessa kablar.

En USB kabel utfört som en skarv, det är bra med en sådan skarv, stramar kabeln åt så glider skarven isär i regel och inga skador uppstår, den går till en HUB. HUBn ansluter till montering, kamera, guide kamera och fokus motorstyrning.

Den vita tejpen på Vixen skenan markerar var monteringen skall ligga för att ge balans. Burken till höger med två blå knappar är drivsteget till fokus motorn, den är av stegmotor typ.

Här ser ni också den provisoriska infästningen av guide teleskopet, endast skumplast och det ställer ju till problem med flex. Skall bytas ut mot någon distansring i metall eller hårdplast.

Numera går det väldigt smidigt att montera upp teleskopet, klarar det på mindre än tio minuter.

Blir nu rengöringen av kamera sensorn lyckad står jag redo för en svart klar natt.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: