Advertisement / Annons: |
Min Nattbok: 2018-04-13, Kometen PANSTARRS C/2015 O1Här slits man mellan bil meckande och spanska lektioner. Nu när man har mycket att göra på andra områden så blir det minsann den ena klara natten efter den andra. Nu när jag fick ordning på fokuseraren så blev ju allt mycket roligare. Jag har nu 4 nätter i rad varit igång på balkongen. Jag hade ett nytt problem med fokusereren, den parkerade inte på samma ställe som den startade. J ag tror jag löst det problemet. Med hjälp av Ivo som utvecklar APT så konstaterade jag att glapp kompenseringen i fokuseraren blivit aktiverad på två ställen, både i ASCOM drivrutinen och i APT. Vi får se när jag packar ihop efter denna natt var den hamnar vid parkeringen. Kometen PANSTARR C/2015 O1:För att göra det lite mer spännande har jag letat upp en komet som går att nå från balkongen, PANSTARRS C/2015 O1, här kan du läsa om den: Den ligger på magnitude 14.6 och är därmed inte synlig för blotta ögat. Antagligen blir den till och med när jag fotograferar svårt att upptäcka på grund av de ljus förorernignar jag har här. Men det gör ju det mer spännande när det är lite utmaning med det hela. Ni har säkert läst om kometer och de brukar jämföras med smutsiga snöbollar. De är dock väldigt stora och det finns alltid risk att de kolliderar med Jorden, ungefär som asteroiden som utplånade dinosarierna, liten risk dock som tur är. Här finns mer att läsa om kometer:
Kometer är lite speciella att fotografera eftersom de rör sig relativt snabbt relativt stjärnhimmelsbakgrunden. För att man inte skall få rörelseoskärpa kan man använda lite olika tekniker. Det enklaste är att man inte har för lång exponeringstid, beroende på vilken komet det är kanske man hamnar på 30 sekunder. Just denna är lite längre bort så den relativa hastigheten är lägre och därmed bordet gå att använda lite längre exponeringstider, jag har valt 60 sekunder vid ISO800. Vill man göra det mer avancerat kan man ändra hastigheten på motorerna som driver montering så att de matchar kometens hastighet. Ett än mer avancerat sätt är att relativ guida på kometen via en stjärna, du kan läsa mer om det här: Vilken teknik man än använder så kommer kometen vara referensen om man nu inte vill av någon anledning ha den utdragen på grund av dess rörelse relativt stjärnorna. Resultatet av det är att iställer blir stjärnorna utdragna. En del brukar göra en speciell redigering man redigerar in kometen på en fast bakgrund, ser kanske snyggt ut men vet inte om jag riktigt gillar att man förvanskar verkligheten så, kometen rör ju sig faktiskt och då skall det synas tycker jag, men det är ju en smaksak. Man kan i CdC (stjärnprogrammet) läsa att kometen inatt har hastigheten 21.8 km/s och relativ hastigheten per timme är dRA:-08.13s dDec:34.0s. Jag tar 60 st 60 sekunder exponeringar och det beräknas ta 75 minuter. Om man antar att hastigheten är angiven i bågsekunder per timma så har alltså vinkelförflyttningen under dessa 75 minuter blivit minus 10" (10 bågsekunder) i RA led och plus 42" i DEC led. Eftersom en pixel i kameran motsvarar en vinkel på 1.5" kommer det vara fullt synligt att kometen hunnit förflytta sig eller att sjärnorna blivit utdragna i den färdiga bilden. När jag adderar (stackar) ihop dessa 60 bilder kommer jag förskjuta de lite relativt varandra så kometen på de olika bilderna hamnar över varandra. Svårigheten för mig blir att kunna se kometen på varje enskild bild så jag har en referens hur bilderna skall förskjutas relativt varandra. Man kan dock också beräkna var kometen skall vara på varje bild eftersom man känner dess hastighet och har klockslaget för varje bild, då behöver man inte se kometen på de enskilda bilderna. Får jag till något att visa återkommer jag om det, och skulle det inte gå kanske jag lägger upp bilden här ändå så får ni försöka hitta kometen. Vill ni söka efter andra kometer har jag skrivit lite om det här hur ni kan gå tillväga:
Update: Här är det nära omöjligt att avgöra om det finns med någon komet, bilden täcker ca 2.3 x 1.5 grader, ungefär som ett teleobjektiv på 900 mm på en fullframe kamera. Här är ett delutsnitt samt att bilden är kraftigt kontrastförstärkt. Ja vad är det vi ser, kan det vara kometen? /Lars
|
Go Back |