Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Travel News

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2018


Innehåll:


Min Nattbok: 2018-01-20, Kamera sensor rengöring v2.0

Efter att ha varit på middag med min gamla klasskamrat Janne så ser jag när jag går hem att det dykt upp ganska mycket luckor i molnen. Kan det vara möjligt? SMHI säger moln. Börjar genast planera för att kunna ta någon testbild.

Direkt när jag kommer hem sätter jag upp teleskopet så det hinner kylas ned, man vet aldrig hur länge dessa luckor i molnen varar. Under tiden teleskopet står på kylning tar jag fram med stor optimism mina nya grejor för sensor rengöring. Jag är ute i god tid, klockan är bara 19 och natten är lång. Vi är redan tidigt på kvällen inne i astronomiskt mörker men till ingen nytta eftersom molnen ligger lite för tätt fortfarande.

Clean camera sensor v2.0

Tar fram mitt provrör, sköljer för säkerhets skull ur det med lite destillerat vatten. Sedan fyller jag i lite drygt 5 mL destillerat vatten. Jag kommer följa rådet att ha 1/3 destillerat vatten och 2/3 delar Isopropanol.

Clean camera sensor v2.0

Där efter fyller jag på med 10 mL Isopropanol. Flaskan var lite svår att hälla ur så det skvätter lite utanför. Torkar upp detta så det inte kladdar ned något. Nu känns det som om jag varit noga med att undvika förorerningar av rengöringsvätskan, och blir den förorenad är det bara att blanda ihop en ny sats.

Clean camera sensor v2.0

Shake, not stir! Skakar om blandningen ordentligt.

Clean camera sensor v2.0

Nu när rengöringsvätskan är färdigblandad tar jag fram kameran. Ser till att det sitter ett fulladdat batteri i kameran. Börjar med att blåsa rent med luftbälgen när spegeln är nedfälld. När jag gjort det öppnar jag spegeln och slutaren i det speciella rengöringsläge som kameran har inbyggt. Blåser rent sensorn och i alla skrymslen runt omkring.

Därefter är det klart för att göra den kemiska rengöringen. Jag har inte hunnit få hem de nya spatlarna jag beställt utan får ta till tops igen. Doppar försiktigt en tops i rengöringsvätskan och baddar lite försiktigt på sensorn. Ser tyvärr direkt att detta inte går bra, vätskan lägger sig som droppar på sensorns skyddsglas.

Det här problemet har jag aldrig haft förut när jag använt ren Isopropanol, det måsta komma från vattnet som jag spädde ut det med enligt rekommendation. Tänker att det kanske inte var så dum ide ändå att ha i en lite droppe diskmedel eller liknande. Det skall ju få bort ytspänningen och det är ju helt klart det som är problemet här.

Blandar i en minimal droppe diskmedel och gör ett nytt försök. Tyvärr lika illa denna gång också. Men fortsätter och gör rent, efteråt tar jag lite linspapper och torkar upp med, OBS, inte gnida bara fånga upp ev vätska.

Ger kamerahuset en ordentlig omgång med blåsbälgen för att få bort damm som sitter kvar, topsen brukar alltid fälla av lite och det är svårt att få bort de sista dammkornen som gärna fäster elektrostatiskt mot glaset.

Vad har hänt under tiden på himlen då? De spridda molnen har mer gått över i större tunna flak som täcker himlen, men i en riktning ser jag några stjärnor så jag ska nog kunna göra ett test. Teleskopet har stått ute i kylan i 40 minuter nu så tillräckligt nedkylt för att kunna börja.

Kollar i tabellen i CdC och ser att det astronomiska mörkret börjar kl 18 och varar till kl 06 dagen därpå. Månen går ned kl 20 så ur de synpunkterna en idealisk natt, bara de vanliga molnen att tampas med.

SMHI har inget positivt att säga, massiva moln hela natten.

Några timmar senare...

Även om det aldrig blev klart väder denna natt kunde jag ändå testa utrustningen en del. Sensorn blev inte ren denna gång heller, dammet var nästan helt borta, torkfläckarna var kvar dock.

Fokuserare:

Som jag nämnt någon gång tidigare har jag börjat få problem med att fokus axeln slirar, har tidigare försökt ställa upp trycket på axeln för att förhindra detta, men i kväll kom problemen tillbaks. Konstruktionen är så att axeln trycker på en stålplatta som är skruvad i fokusröret, ger väldigt jämn och fin gång. Jag hade ganska mycket kondens på teleskopet så kanske det var det som orsakade slirproblemet. Men jag ville ändå försöka finna fokus och genom att rikta telekopet mot en lägre höjd vinkel gick det att lösa för denna kväll, vid lägre vinklar behöver ju inte fokusen lyfta kameran lika mycket. Det jag var ute efter var att testa mitt beräkningsprogram för att hitta bästa fokus punkten.

Den delen fungerade i varje fall bra och nedan kan ni se hur fokus positionen räknats fram från en serie med mätdata:

Best fit polynomial focus postion

Ser ju väldigt bra ut även om jag kunde haft några fokus test punkter till på vänster sidan, skönt att det blev något positivt av natten. Jag gav upp kl 23 och tog in utrustningen, vid midnatt var det dags att lägga sig, tog en sista titt ut mot natthimlen. Då var det minsann klart väder!

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: