Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Project News

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2024


Innehåll:


Min Nattbok: 2024-11-07, Tyresta reservatet och nebulosor

Med min astrokamrat Rolf åkte vi ut till Tyresta för att fotografera stjärnhimlen. Vi var lite tveksamma att åka iväg då vädret var lite osäkert. Men väntar vi några dagar till så börjar Månen bli störande, efter lite funderande gav vi begav oss iväg. Vi anläder tidigt, ca kl 19 och börjar efter en snabb kolla av natthimlen sätta upp våra astroutrustningar, det tar lite tid. Optiken ska också anpassa sig till kylan för bästa resultat. Extra spännande för mig är att testa utrustningen igen efter några justeringar, förra gången blev det att åka hem utan en enda bild tagen.


Tyresta naturreservat:

Tyresta reservatet och nebulosor, november 2024 Foto: Rolf J

Tyresta naturreservat och är stort och det ligger söder om Stockholm tätort. Här finns flera mörka platser där man kan fotografera natthimlen utan störande belysning. Vissvass i norr, Åva i söder och kanske man även kan hålla till i Tyresta by, men inte lika bra då det delvis är upplyst. Medans min kamera är upptagen med att fotografera en nebulosa, IC11 går vi runt i mörkret och tittar. Det är många djur ute på natten, redan på vägen hit såg vi ett vildsvin, en räv och några rådjur. Det är fullt av ljud i mörkret, man ska inte ha anlag för mörkerrädsla. Med kameran upptagen får man ta till mobiltelefon, min är helt hopplös i mörkret, men Rolfs mobilkamera är bättre. Här ser man våra astroutrustningar uppställda. På astrohimlen har vi Pleidarerna samt planeterna Mars och Jupiter, planeterna är till vänster utanför bild.


Norrsken:

Tyresta reservatet och nebulosor, november 2024 Foto: Rolf J

Rolf har koll på kommande norrsken, inatt ser det lovande ut och vi går åt sidan från kamerorna som ger ifrån sig lite störande ljus. Helt plötsligt öppnar sig ett kraftfullt norrsken på norra stjärnhimlen. Vi står häpna och beundrar uppvisningen. Vi har bara mobiltelefonerna lediga att använda och min är hopplöst brusig vid nattfoto.


Tyresta reservatet och nebulosor, november 2024 Foto: Rolf J

Jag blir väldigt imponerad, hur kan man se något sådant här från Stockholm ? Den del som är längst söderut ligger ovanför Gävle, enligt appens prognos. Det rör sig snabbt i sidledes och jag konstaterar att ska man fotografera något sådan här får exponeringstiden inte vara mycket mer än någon sekund. Ångrar att jag inte tog med mig min gamla Canon 6D nu när jag använder Nikon D800 för deep sky objekten. Canon kameran kunde med ett vidvinkligt objektiv stått och kontinuerligt tagit foton för en time lapse. På en full frame kamera är kanske ett ljusstarkt 20mm f/2 objektiv ett bra val, inte något jag har dock, f/2.8 som bäst.


Rolf arbetar på en mosaik och det är väldigt tidsödande, planen är 4 sammanhängande fotografier på 1 timmes exponering styck. Rolf hinner med 2 denna kväll. Kl 23 drar molnen in vilket också var SMHIs prognos. Jag har koncentrerat mig på nebulosor.

Nebulosan NGC 281, Pacman (IC11):

Tyresta reservatet och nebulosor, november 2024

Och så till nebulosan som var mitt huvudmål. Utrustningen fungerade nära perfekt och polinställning klarades av på mindre än 20 minuter, lite annat pyssel under 15 minuter och jag var igång. NGC 281 är det första objektet jag fotar denna natt. Jag väljer 2 minuters exponering per delbild vid ISO400, objektivet är ett 300mm f/4 på full öppning. Kameran är inte IR modifierad än så hade inte väntat mig så mycket, men blev ganska bra. Kul, med gamla kameran gick det aldrig att få till något bra. Nu behöver jag lära mig mer hur man bearbeter nebulosabilder, kräver lite annan teknik. Här finns mer detaljer om bilden: NGC 281.

Nebulosan NGC 7000, North America Nebula:

Tyresta reservatet och nebulosor, november 2024

Som andra objekt valde jag nebulosan NGC 7000. Jag ökar på exponeringstiden till 4 minuter för att se hur kameran kan hantera det. Efter bearbetning av bilderna ser jag direkt att 4 minuter är att föredra, blev ju riktigt bra. Här finns mer detaljer om bilden: NGC 7000.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: