Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Project News

Advertisement / Annons:

Mina vedermödor på nätterna:
2024


Innehåll:


Min Nattbok: 2024-03-17, Drakens stjärnbild

Ikväll belönas vi mörkertörstare på en stjärnklar natt. Tanken var att så fort en sådan kom så skulle jag ge mig ut och fotografera kometen 12P/Pons-Brooks men kroppen säger den vill ha värme. Kroppen bestämmer och nattens tillhåll blir på balkongen.


Foto projekt för natten:

Balkongen har ett ytterst begränsat synfält och det är alltid lite svårt att hitta på nya ideer om vad man skall fotografera. Tidigare har jag fotograferat stjärnorna i Karlavagnen. Inspirerad av det började jag fotografera stjärnorna i Drakens stjärnbild för några nätter sedan. Inte så mycket för just stjärnorna, nej mer för att se vad som finns i dess närhet.

Karlavagen:

Great Bear constellation

Från mitt tidigare fotoprojekt på Karlavagnen förra året. Blev ju ett kul fotoprojekt och 7 stjärnor hann jag med. Det var mycket intressant det fanns att läsa om stjärnorna där och alla de objekt som omger dom. Ni kan läsa mer här om vad jag hittade: Karlavagnens stjärnor.


Drakens stjärnbild:

Drakens stjärnbild

Här är nu nattens projekt, stjärnan ovanför nr 3 är nattens objekt. Den stjärnan heter Jota Draconis och har en visuell magnitud på 3.3. Extra spännande är att det är runt denna stjärna som den första Exoplaneten upptäcktes: Discovery of a Substellar Companion to the K2 III Giant ι Draconis.

Jag planerar för en timmes exponering på varje stjärna uppdelat på 1 minuts exponeringar. Nu brukar det ju vara så att något går fel och då blir det lite färre exponeringar. Så även denna kväll, fokuseraren kan helt plötsligt under autofokuseringen skena iväg. Det har hänt tidigare men då kanske en gång i månaden, nu sker det varje natt. För säkerhets skull övergår jag till att fokusera manuellt med datorstöd, ganska enkelt att se när man står där fokusen är på max. Varje gång autofokusen skenar iväg får jag mycket arbete med att återställa den och kalibrera fokusens läge.

Hur många stjärnor det kommer bli att jag fotograferar vet jag inte, men är inne på nr 4 nu. Ni kan följa projektet här och se när nya stjärnor tillkommer kommande nätter: Drakens stjärnor.

Den röda rektanglen ni ser i stjärnkartan ovan är teleskopets synfält, ca 6x4o. Som jämförelse, Månen är en halv grad och Andromedagalaxen 3 grader. Det är ett Pentax 300 mm f/4 objektiv och räknas som vidvinkligt i detta sammanhang. Det har blivit min favorit utrustning. Kompakt, lätt och ljusstark relativt mitt större teleskop. Lätt betyder här 24 kg. Det jag gör på en timme med denna får jag exponera 3 timmar med det större teleskopet.

De fina stjärnkartorna kan ni göra själva, jag använder gratisprogrammet CdC (Skychart) till det: Skychart (CdC) på Windowsmaskinen.

/Lars

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: