Advertisement / Annons: |
Växla från Svenska Kronor
|
Hur växlar man valuta mest ekonomiskt (2018) ?(Sorry, only in Swedish, the information is only interesting to Swedish people) Det här skriver jag i första hand för oss som inte har Euro utan Svenska Kronor och då behöver växla svenska kronan till semesterlandets valuta. Därav jag skriver detta på svenska.
Senast uppdaread: |
När man skall växla valuta så förutom tiden det tar så kostar det en del i avgifter, här är några exempel:
Var belopp för sig kanske inte är så stort men slår man ihop alla och om man gör många resor per år blir det tillräckligt mycket i avgift för att man kanske skall överväga och se över det. Viktigt att spara kvittot när man köpte valutan, då kanske man kan få samma kurs som när man köpte valutan vid återväxling om det är aktuellt. Här försöker jag ge lite tips, i första hand länkar där ni kan läsa vidare.
Enligt ovanstående borde ICA och COOP korten vara bäst (2018) om man reser så pass mycket att kortets årsavgift kan anses försumbart, eller man kanske redan har ett av korten till annat. GEs Money Bank finns inte mer och de nya ägaren Santanders kort har andra villkor, inte sämre kanske utan beror mer på hur man utnyttjar det. En del kort har uttagsavgifter vid bankomat uttag utanför EU, inom EU är det förbjudet, valutapåslag är dock tillåtet. Då skall man narturligtvis inte springa och ta ut många småbelopp, samtidigt vill man kanske inte gå och bära på sig en massa kontanter. På de flesta ställen kan man läsa att det är mest fördelaktigt att ta ut den valuta man behöver i bankomat på plats i det land där man är. De säger också att man skall vara nogrann vid uttaget att låta sin egen bank växla valutan, annars kan man drabbas av höga avgifter. Här är en grov uppskattning på hur stor skillnad det kan bli, säg att man tar ut 5000 SEK vid fem tillfällen via bankomat per resa och att man gör 3 resor per år. Jag har inte tagit hänsyn att en del kort har vissa förmåner som kan vara olika mycket värda beroende på hur man utnyttjar dom:
En skillnad på 1710 kr och det kan jag göra mycket roligt för på en semester. Nu påverkar ju ens beteende väldigt mycket på hur mycket det kostar och vilket kort som är lämpligast. Men ger kanske en fingervisning på att man skall ägna detta lite tid. Växlar man valuta på annat sätt än via bankomat kan avgiftenerna vara mycket högre, på flygplatser till ex är växlingskursen i regel ofördelaktig. På växlingskontor utomlands kan det bli än dyrare om man inte kontrollerar noga innan. Är man riktigt ovarsam kanske skillnaden blir 1000 kr i exemplet ovan, då börjar semestern bli riktigt dyr i onödan. Är man väldigt ofta och mycket i samma land kan det finnas fördelar med att öppna ett bankkonto i lokal valuta där. Kortens olika försäkringsvillkor måste man naturligtvis läsa igenom noga, vid ev olyckor kan man få oerhörda kostnader som man måste ha försäkring för. Hyra bil utomlands:Skall man hyra bil finns mycket pengar att tjäna. I regel tar man en självrisk eliminerings försäkring hos biluthyraren, den avgiften kan många gånger vara lika hög som bilhyran. Har man ett bra försäkringsskydd i sitt kreditkort och ev kompletterar försäkringen via till ex de hyrbils tjänster flygbolagen erbjuder kan man kanske spara några tusen kr och ändå vara försäkrad. Biluthyraren kräver i regel att man har en kredit på 35000 kr eller mer på kreditkortet om man inte utnyttjar deras egen försäkring. Tänk på att krediten måste täcka in även de andra sakerna du använder kortet till, om biluthyraren reserverar 35000 kr för självrisken och du bara har 35000 kr i kredit kan du inte använda kortet till något annat. Ditt kreditkorts försäkring är viktig att kontrollera vad som gäller vid bilhyra! Ett par exempel på hur stor skillnaden kan bli. Båda bilarna självriskeliminerade till sista kronan och obegränsade mil (från mina egna erfarenheter):
Nu kanske man inte kan jämföra en BMW med en Fiat, men den var trots allt 7 gånger så dyr att hyra. Värdefullt den gången var att hämta och lämna bilen på två olika platser och att det överhuvudtaget fanns en hyrbil att tillgå, det är inte alltid priset som styr. Vår egen strategi:Hur har vi då lagt upp strategin det med våra egna kreditkort? OBS! Det här är för vår egen situation, din egen kanske ser helt annorlunda ut! Vi har nog än inte optimerat det fult ut, men så här använder vi de olika korten vi har:
Med detta kort bokar vi flyg biljetterna och hotellen. Årsavgiften är 300kr/år men eftersom detta kort redan finns för vardagshandeln så är det ingen extra avgift för våra resor. Inom EU är det inga avgifter när vi använder kortet i bankomater utomlands, dock ett valuta pålägg på 1.65%. Jag har inte undersökt i detalj hur det påverkar när vi köper flygbiljetter, vanligen åker vi med SAS, Norwegian eller Ryanair. De två senare är ej svenska och där måste det växlas valuta någonstans, utförs ju av flygbolagen själva. Kanske det vore billigare att köpa biljetterna i deras egen lokala valuta med kort som inte har något valutatillägg. Hotell rummen betalas ju i lokal valuta så där blir det även detta valuta pålägg. I räkne exemplet ovan med en årlig kostnad på 15000 kr under ett år för utlandsresor orsakar denna avgift på 1.65% en extra kostnad på ca 250 kr. Att vi ändå använder detta kort är kanske mest för att försäkringsvillkoren är ganska fördelaktiga (dock inte vid bilhyra) vad vi upplevt. Det känns ju också lite tryggt att ha ett kort i sin egen bank om trassel uppstår vid betalningar. Man skulle kunna tänka sig att komplettera med ett ICA eller COOP kort, men deras årsavgift är i samma storleksordning som ovan korts valutatillägg så ingen ekonomisk vinst med det. De här korten har lite begränsningar också i hur mycket pengar som kan tas ut under en viss tid.
Detta kort finns ej att få som nytt idag. Det är synd för det är verkligen förmånligt, inga avgifter överhuvudtaget och bra försäkringsvillkor vid bilhyra. Dock vet vi inte vilka valutakurser som används vid omräkning mellan olika valutor, det ska vi undersöka, rimligen är det Mastercards standard. På detta kort har vi lite högre kredit så biluthyrningsfirmorna accepterar det när vi tar självrisk elimineringen via annan än biluthyraren. Kanske vi sparar 100 till 200 kr per dag med detta. Vad som verkligen händer vid ev. bilolycka har vi dock inte fått uppleva än. Men enligt det finstilta som vi läst tror vi att vi har minst lika bra skydd, dock får vi ligga ute med självrisken som kan vara upp till 35000 kr tills försäkringsbolaget ersätter. Tar det mer än en månad att få ersättningen så måste skulden till kortföretaget betalas med egna pengar från annat håll. Kanske inte alla som tycker det är värt risken. Vi använder också detta kort för all valutaväxling, har dock gjort misstaget att växla på flygplatsen i Sverige någon gång med ofördelaktig valutakurs som följd. Framöver blir det på bankomater på semesterorten, viktigt att tänka på då är att växlingen skall ske på din egen bank, inte det lokala kontoret. Frågan kommer upp på bankomaten. Egentlingen skulle vi använda detta Santanderkort mycket mer så länge de fördelaktiga villkoren gäller. Numera beställer vi ju ganska mycket varor på internet, nästan alltid inom EU och då är det i regel Brittiska pund eller Euro som skall växlas. Även detta påverkas av valutatilläggen så man skall ju i en noggrannare kalkyl även ta med detta. Reser man inom EU där Euro används finns det i regel ingen anledning att växla tillbaks eventuellt överskott efter resans slut. För andra valutor till länder där man inte är så ofta kan det dock finnas anledning att ta med detta i kalkylen. Rent generellt skall man av säkerhetsskäl alltid ha minst två kreditkort med sig på resan ifall det händer något oförutsätt. Praktiskt test med olika typer av valuta växlingBäst är naturligtvis att prova med olika uttag och jämföra vad det verkligen kostade. Vi gjorde det på vår senaste resa till Kreta i September 2018.
* Går ej att nybeställa. Det här var nu inte något jättenoga kontrollerat test, men ger kanske en fingervisning om hur man lämpligen gör i ett EU land. Enligt ovan är det bäst att antingen växla i bankomat på plats på resorten eller att betala direkt med kortet. Men som sagt se till att det debiteras i utländsk valuta och växlas av banken hemma. Växlingskontoren använder man bara i nödfall. Det gäller i övrigt även när man beställer varor på internet har jag konstaterat. Det här gällde våra kort, ni kanske har andra villkor. Kontrollera noga! Strax efter vi kom hem från Kreta åkte vi ned till Portugal. Denna gång hade vi inte växlat några pengar alls utan planerade att använda bankomat på plats. Något förvånade konstaterade vi att vissa bankomater hade ett pålägg på 3 Euro och andra inte. Varför det blir så vet vi inte, det skall ju vara förbjudet att lägga till uttagsavgift inom EU. Nu hade vi turen att ha en uttagsautomat alldeles utanför dörrebn till där vi bodde som var avgiftsfri. Santanderkortet som är mycket förmånligt går ju tyvärr inte att nybeställa som skrevs ovan. Det enda kort som jag hittat som har liknande förmåner är Norwegiankortet, det har dock ett valutappåslag om 1.75%. Har inte skaffat detta kort själv än så har inga erfarenheter från det. Notera att vilkoren ändras kontinuerligt så när du läser detta som jag i huvudsak skrev 2018 kanske är föråldrat.
|
Go Back |