Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Travel News

Advertisement / Annons:

Stockholms Galgbackar
och
Avrättningsplatser


Innehåll:

De olika befästningarna:

  1. Avrättningsplatser och galgbackar i Stockholm
  2. Norrbro Helgeandsholmen
  3. Stortorget Gamla Stan
  4. Brunkebergs galgbacke
  5. Gamla platsen, Pelarbacken
  6. Nya platsen, Galgberget
  7. Galgbacken Hammarbyhöjden
  8. Långholmens centralfängelse

Denna sida är på ett mycket tidigt stadium, samlar information och fotografier nu.

Stigberget

Galgbacken, Stigberget.


7, Galgbacken och avrättningplats vid Hammarbyhöjden, ca åren 1650 - 1862:

Källaren Hamburg, kredit Stockholmskällan Fotograf: Hiemer Oskar
Kredit: Stockholmskällan

Galgbacken vid Hammarby låg utanför stan och de dödsdömda leddes bland annat fram via Götha Gatan, nuvarande Götgatan. Här i hörnet av Götgatan och Folkungagatan låg Källaren Hamburg, här fick den dödsdömde sig en sista sup. Kortet är troligen tagit år 1908, året då krogen slog igen, huset revs år 1912.

Lista på dödsdömda fångar på Smedjegården:


Sista supen skåpet, Källaren Hamburg, kredit Stockholmskällan Upphov: Okänd
Kredit: Stockholmskällan

Det här sägs vara skåpet där de dödsdömdas glas förvarades på Källaren Hamburg.

Mer information om Källaren Hamburg:


Akvarell Skansbacken 1780, kredit Wikipedia Konstnär: Elias Martin
"Akvarell Skansbacken 1780"
Kredit: Wikimedia

De dödsdömdas vandring gick vidare längs Götha Gatan till hit där vägen går över i Skansbacken. Här syns två kvarnar, den övre, södra kvarn 1762 - 1828. Den nedre kvarnen från 1756. Båda dessa kvarnar är rivna men en tredje byggdes 1852, den flyttades till en plats nära den där nedre kvarnen stod. Det är Skanskvarn vi idag ser stå vid Gullmarsplan. Vägen som viker av mot höger är Göta landsväg, den tidens riksväg till Stockholm söderifrån. Vägen rakt fram är Kvarnbacken och den ledde vidare till Dalarövägen. Det var också den vägen de dödsdömda gick till galgbacken, dock vek de av till vänster där idag kolerakyrkogården ligger.


Nutid, 2014:

Galgbacken vid Hammarbybacken, 2014

Under en cykeltur år 2014 i Stockholms södra förorter passerar vi nära Hammarbyhöjdens galgbacke. Vi gör en avstickare in dit för att se om vi kan hitta galgbacken. Här har vi hittat den i en park mellan husen längs Solandergatan. Här står att Sveriges sista ofentliga avrättning skedde 1862, en halshuggning.


Galgbacken vid Hammarbybacken, 2014

Av denna avrättningsplats finns bara några löst liggande stenar kvar som markerar området. Nu vet vi att detta inte är samma plats som Galgbacken, den ligger ca 150 meter norr om denna plats.


Galgbacken vid Hammarbybacken, 2014

Den sista avrättningen var inte en hängning utan en halshuggning, kanske ett bättre alternativ ?


Galgbacken vid Hammarbyhöjden, 1856 Konstnär: Okänd
Kredit: Wikimedia

Enligt en gammal teckning från okänd konstnär skall galgbackens fundament kanske funnits kvar så sent som år 1856, sista hängningen ägde rum år 1818. En annan uppgift säger att galgbacken revs 1877. Den här galgbacken låg ca 150 meter norr om avrättningsplatsen.


Galgbacken vid Hammarbybacken, 2014

Den här platsen kan inte beskrivas som en kulle, mer en sänka. Har inget minne av att jag såg någon kulle, får åka dit igen och undersöka.


Nytt försök att hitta Galgbacken i Hammarby, 2022:

Galgbacken vid Hammarbybacken, 2022

År 2022, efter att ha läst på mer förstår vi att Galgbacken bör ligga bakom huset på Sparfventfeltsgatan. Här ser vi nu en bergskulle som galgbackarna brukar ligga på. Vi letar oss upp på berget i ungefär pilens riktning. Avståndet är ca 150 meter i nordlig riktning från den tidigare avrättningsplatsen vi besökte. Ganska lurigt egentligen för de kallar avrättningsplatsen för galgbacken.


Galgbacken vid Hammarbybacken, 2022

Vi går runt här uppe på berget för att finna en tillräckligt stor yta att ha en galgbacke på. Vi träffar också en trevlig ung dam som blir riktigt intresserad av detta, hon blir kanske lite chockad när vi berättar att hon antagligen ligger och solar på en galgbacke. Detta panoramafoto visar den mest troliga platsen där galgbacken borde legat och stämmer bra med de beskrivningar vi fått, antagligen till vänster. Den här platån ligger framför en ännu högre kulle. Den kullen är dock för liten för att galgen skall ha kunnat stå på. Det stämmer bra med den tecknade bilden i inledning på informationstavlans, att galgbacken ligger ungefär halvvägs upp mot kullen. Platsen är högt belägen och syntes från Södermalm för att påminna brottslingar om hur deras liv kunde sluta. Huset vi ser i bakgrunden ligger på Kalmgatan 23.


Alternativ väg är att gå från avrättningsplatsen via Olaus Magnus väg och in på Kalmgatan till nr 23 - 25. Söder om och mellan dessa hus ligger berget där Galgbacken låg placerad enligt nedanstående kartor.


Galgbacken vid Hammarbybacken, 2022

Mittemot Kalmgatan 25 finns inga hus byggda. Märkligt att det inte finns någon skylt här som berättar om Galgbacken. Ungefär där bussskylten står bör den gamla stigen Galgbacken ha gått upp till just Galgbacken. Galgbacken bör ha legat ca 20 till 30 meter söder om vägen.


Det var ju inte så svårt, stigen upp till galgbacken finns med på kartor till och med år 1972.

Galgbacken vid Hammarbyhöjden, Källa: Stockholmskällan, karta 1944 Upphov: Generalstaben
Kredit: Stockholmskällan, karta 1944

På den här kartan ser man hur stigen går upp mellan husen på Kalmgatan, ungefär mittemot Kalmgatan 25. På 1970-talet tyckte tydligen de boende att det var obehagligt med galgbacken utanför fönstret, Stockholms Stad har tagit bort allt, även skylten med information. Synd på en så viktig hitorisk plats.


Galgbacken vid Hammarbybacken, 2022

Norrut mot Södermalm står det hus, men det finns en väg mellan dom, Resare Bengts Plan och den leder till Resare Bengts utsiktsplats. Här har man en härlig utsikt, några av kyrkorna ser man också på den inledande tecknade bilden från informationsskylten.


Galgbacken, källa Fornsök, Hammarby Upphov: Riksantikvariet
Kredit: Fornsök, Hammarby

På Fornsöks karta syns både Galgbacken och avrättningsplatsen utritade. När husen byggdes på 1930-talet fann byggarbeterna massor av skellet och polis tillkallades i tron att de var från något massmord. Nu var det dock lämningarna efter de avrättade. Jag har inte hittat någon utförligare beskrivning av var de hittade skelletten. Tyvärr gjordes aldrig någon arkeologisk undersökning. På galgberget gick det inte att begrava någon utan man gjorde det säkerligen nedanför där det var ett jordlager, kanske där avrättningsplatsen var belägen.

Det finns en del diskussioner om Galgbacken verkligen låg uppe på backen på grund av en artikel i Dagens Nyheter. Men i de beskrivningar från avrättningar härifrån har det nämnts en kulle vad gäller galgen. Hittar jag källan som DN använt så återkommer jag.

Mer information om Galgbacken på Hammarbyhöjden:

Go Back to content

Go Back
Fortsättning nästa sida

Advertisement / Annons: