Advertisement / Annons: |
20, S/S Rota: |
Evert mönstrar på fartyget S/S Rota i Stockholm.
S/S Rota tillhör Red. AB Svea i Stockholm. Det är inte första gången Evert mönstrar på ett fartyg tillhörande det här rederiet. Det är däremot första gången han har uppgiften som eldare. Det ger honom en ersättning som kanske är 3 gånger högre än vad han hade i början som jungman. Men arbetsmiljön är inte det bästa och skulle fartyget bli torpederat är det stor risk att ångpannan exploderar vilket leder till en omedelbar död. Fartyget är 12 år gammalt när han mönstrar på. Efter en dag på Sjöhistoriska Museet har jag lite mer att berätta om fartyget.
Fartygsdata: Fartyget gick mestadels på Nordsjön och Östersjön. Fartyget säljs till Västtyskland 1953 och förliser efter en grundstötning 1963. Farvatten: Ö.V. |
Fotograf: okänd fotograf / Svensk Sjöfartstidning Fartyg: ROTA Bredd över allt 10,60 meter Längd över allt 66,40 meter Reg. Nr.: 7565 Rederi: Stockholms Rederi AB Svea Byggår: 1930 Varv: Nordseewerek Emden GmbH, Emden (DE) Övrigt: Namnsignal: KHFT; Br.t.: 1149,77 Kredit: Fo55017ADigitaltmuseum Nu har han avancerat till eldare får han ytterliggare lite ersättning. Mycket grovt uppskattat, ändrades ju även under de 8 åren han var ute.
Den 14/10 1942 i Göteborg efter att Evert varit nära 3 veckor på detta fartyg kommer en ny besättningsman ombord, Gunnar Karlsson. Han har mönstrat på som matros och kommer bli Everts vän under resten av livet. De avmönstrar båda i Stockholm den 16:e maj, Gunnar fortsätter med samma båt efter 3 dagar för att komma tillbaks till Göteborg där han påbörjade sin tjänst på fartyget. Evert stannar kvar i Stockholm i fyra månader. Nu är det 3:e gången Evert bor en längre tid i Stockholm. Han är dock skriven i Kungälv fortfarande. Min syster har berättat att hon har minnen att pappa berättade att han bodde på Sjömanshotellet vid Slussen samt andra hotell i Gamla Stan, båda platserna är i Stockholm.
Lars-Olov berättar: Hyran till sjömanshuset för Evert på detta fartyg var 19.90 k. Tiden 4 månad och 24 dagar. Det ger 640 kr plus krigsrisktillägg på 505 till 300%. Men till vad nytta om man omkommer. Länkar till mer information om rederi och fartyg finns längst ned på sidan. |
Besättningen:
Utdrag ur sjömansrullan för den tidsperioden som min far tjänstgjorde på fartyget. Förhoppningen är att jag skall komma i kontakt med andra som också släktforskar på sina fäder som varit ute på sjön.
Den här färden är lite speciell för Evert, det är på detta fartyg han får kontakt med Gunnar Karlsson. De kommer att hålla kontakt hela livet, ja han blir till och med min systers gudfar. Jag har träffat honom en gång på 1970-talet, på senare år har jag kontakt med hans son. Maskinisten August Johansson hinner påmönstra två gånger då Evert tjänstgör på fartyget. Börje Löfvall är också påmönstrad två gånger, först som lättmatros och sedan som matros. |
Hamnarna som S/S Rota angjorde:Positioner enligt sjörullorna. (det går att zooma och panorera i kartan, tryck på fyrkanten uppe till höger och du får upp kartan i ett nytt fönster)
Den här gången påmönstrar pappa i Luleå och avmönstrar i Stockholm där han bor tillfälligt. I Luleå påmönstrar också Oiva Lehtonen från Jukara, han har tjänst som Jungman. Oiva åker på någon sjukdom och lämnar fartyget i Sundsvall. I november/december verkar fartyget göra ett längre uppehåll i Malmö, komplicerad lastning eller underhåll. När de når Stockholm avmönstrar hela 16 st i besättningen inklusive min far. Han har nu åter fått uppleva skärgården i Stockholm, så vackert tycker han att han bosätter sig här om ett par år. Under denna period verkar inte finnas någon tid för att gå till någon tysk hamn så detta fartyg kan uteslutas från det. Evert fick efter en månad i Stockholm läsa om att hans tidigare fartyg S/S Hermod torpederats i Holland och flera i besättningen omkommit. Kanske detta är orsaken till att han väntar ända till juni innan han ger sig ut till sjöss igen. Gunnar stannar en månad i Stockholm, den 19:e mars 1943 påmönstrar han igen på S/S Rota, denna gång bär det iväg till Göteborg. Det finns en Mogen Bang som skriver om detta fartyg. Han nämner att under kriget gick fartyget mellan Storbritaninen och Island. Är det detta fartyg som min mamma minns Evert berättade om när han nämnde Island ? Import / Export, 1940-talet (som kan tänkas passa detta fartyg):De fartyg som gick i Östersjön har jag sett de varit lastade med virke, vet också att kol behövde importeras. (denna del är ny och innehåller många fel nu i början, tips mottages tacksamt !)
Även detta fartyg kommar att gå ett tragiskt öde till mötes. |
Advertisement / Annons: |
Krigshändelser:Det är fortsatt oroligt i världen. Januari 1943, Casablancakonferensen hålls mellan USA, Storbritanien och Frankrike:Mer att läsa om Casablanca konferensen på Wikipedia:
April 1943, En av Sveriges svåraste olyckor inträffar när den svenska ubåten Ulven går på en mina under en övning:1943 april: , läs mer på Wikipedia:
Efter ett långt sökande hittas ubåten, inga överlevande. |
Länkar till mer ingående information:Rederi:
Arkivet efter Stockholms Rederiaktiebolaget Svea (1871-1957) förvaras hos Centrum för Näringslivshistoria.
Arkivet levererades till Föreningen Stockholms Företagsminnen i oinventerad och osorterat skick i omgångar under åren 1984 - 1987.
Handlingarna gicks genom och förtecknades år 1991.
I arkivet återfanns handlingar från ytterligare två arkivbildare: AB Siljarederiet (1957-1971) och Silja Line AB (1971-1981).
AB Siljarederiets arkiv är ofullständigt och består mestadels av protokollskopior, bilagor till protokoll och föredragningslistor.
I övrigt finns det bara en volym innehållande räkenskapsmaterial.
Silja Line AB representeras med ett mindre antal volymer indelade i A, F och G serierna.
Materialet är ofullständigt och det förekommer kronologiska och tematiska luckor inom serierna.
Stockholms Rederiaktiebolaget Svea, allmänt känt som Sveabolaget, grundades år 1871. Affärsidén var att bedriva såväl närtrafik som världssjöfart.
Sveabolagets vita båtar hade ett stort S på skorstenarna och la till vid Skeppsbrons kajer i Stockholm.
Efter första världskriget inledde Sveabolaget och de två finska rederierna FÅA (Finska Ångfartygs Aktiebolaget) och Bore ett samarbete som gick under namnet De Samseglande.
När antalet resenärer mellan Sverige och Finland ökade i mitten av 1950-talet bildade man 1957 ett dotterbolag med namnet AB Siljarederiet (OY Siljavarustamo).
Nya trafiklinjer öppnades och nya passagerar- och bilfärjor inköptes och sattes in.
Allt eftersom efterfrågan på större utrymmen och bättre komfort steg ökade takten av utveckling, vilket ledde till en omfattande omorganisation 1970 då ett nytt ramavtal upprättades mellan De Samseglande.
Bolagets namn ändrades till Silja Line och båtarna försågs med en ny logotyp i form av en blå säl.
Den nya bolagsordningen trädde i kraft i slutet av 1971. Utvecklingen skjöt fart.
Man upprättade nya morderna terminaler och satte in allt större och snabbare båtar i reguljär trafik.
Vid 1970-talets mitt koncentrerades sjöfarten till två huvudlinjer, Stockholm-Mariehamn samt Stockholm - Helsingfors.
Borebolaget drog sig ur samarbetet 1980 medan Sveabolaget och EFFOA fortsatte att jobba ihop framt till 1981 då Sveabolaget träder ur och övergår i till annan verksamhet medan en ny aktör,
Johnsson Line AB, träder in som hälftenägare (tillsammans med EFFOA). År 1991 sker slutligen en sammanslagning mellan EFFOA och Johnson Line AB och Silja Line blir en del av den nybildade bolaget EFFJohn International.
Fartyg:
Källhänvisningar övrigt:
|
|
|