Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Västra Stambanan
den äldre dragningen över
Liljeholmen, före år 1930


Innehåll:

De olika befästningarna:

  1. Introduktion och ångloken
  2. Årstaberg / Årstadal
  3. Liljeholmen Södertäljevägen och Stationshusen
  4. Liljeholmen Lokverkstaden och Liljeholmskajen
  5. Godsmagasin och stickspår mot Gröndal
  6. Tågbron över Årstaviken
  7. Hornstull
  8. Zinkensdamm
  9. Södra Station

Jag har lagt in en hel del egna antaganden med ledning av de gamla fotografierna, ha lite överseende om att det kan finnas fel i dessa antaganden. När jag får fram kompletterande matrial som visar att det jag skrivit är fel rättar jag till det. Det är ett detektivarbete som aldrig tar slut, med andra ord, den här sidan blir aldrig färdig.

Västra Stambanan, Stockholm före år 1930

Västra Stambanan

3. Västra Stambanan, Liljeholmen Södertäljevägen och stationshusen:

Här finns en intressant karta som visar hur de redan år 1858 planerade järnvägens framdragning, till vänster har vi Liljeholmen.

ProspekExpropriation Brännkyrka år 1858, Västra Stambanan. Källa: Stockholmskällan Kartritare: Okänd
"Kartor över ägor i Brännkyrka som blir aktuella för expropriation i samband med järnvägens framdragning, år 1858"
Kredit: Stockholmskällan

Liljeholmens hade en stor tågstation med mycket industri i omgivningen. På kartan nedan har de inte ritat ut Södertäljevägens nya dragning, rätt genom berget som de fick spränga bort till stora delar. Den nya Södertäljevägen går nu parallellt med järnvägen och rätt på Liljeholmsbron. 1934 som denna karta är ritad borde nya Södertäljevägen vara klar, märkligt. Nya (år 1911) tågstation är utritad som en röd byggnad mittemot tågens vändskiva med den halvcirkelformade byggnaden som omger den.

Delutsnitt Liljeholmen, källa: Stockholmskällan, karta år 1934 Kartritare: Stockholms Fastighetskontor
Kredit: Stockholmskällan, karta 1934
Utsnitt runt Liljeholmen.

Södertäljevägen:

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Innan vi går ned till den gamla järnvägen går vi en bit längs Södertäljevägen. Vi står ungefär vid Årstadal och Södertäljevägen går mot Liljeholmsbron. Denna passage genom berget sprängdes år 1931 för att dra fram Södertäljevägen till Liljeholmsbron som hade invigts år 1928. Fotot visar att det var en stor del av berget som sprängdes bort. Den gamla vägen till Hornstull gick på vänster sida av berget och över en pontonbro fram till 1900-talets början, år 1915 byggdes en provisorisk bro för vägtrafiken och spårvagnarna. Den första pontonbron byggdes redan på 1600-talet, avlöstes av flera andra pontonbroar och de angjorde på Hornstullsidan där tullhuset låg.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Där uppe på bergets högra sida, en bit ut där berget är bortsprängt låg tidigare Liljeholmens Värdshus. Den första Liljeholmsbron invigdes år 1928, så åren före bör Värdshuset ha rivits. Värdshuset sägs ha varit mycket nedgånget och det hade varit nedlagt sedan många år.


Liljeholmens värdshus:

Liljeholmens värdshus mot öster, 10 mars 1906. Källa: Stockholmskällan Fotograf: Larssons Ateljé
"Liljeholmens värdshus mot öster, 10 mars 1906"
Kredit: Stockholmskällan

Värdshuset måste sett pampigt ut där uppe på berget. Värdshuset finns med på 1913 års karta men inte 1930. Med ledning av kartan bedömmer jag att Liljeholmen station ligger till höger om värdshuset. Att det ligger på baksidan av huset har att göra med att gamla vägen in till Stockholm låg till vänster om Värdshuset. Se till ex. Stockholmskällans kartor år 1899-1913.

Det finn en skrönika om Liljeholmens värdhus, där kan man läsa att Årstafrun gifte sig här år 1775 med ryttmästare von Schnell. I länken nedan finns hela historien:


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Här ser man ut över den del av berget mot Hornstull som är bortsprängt. Södertäljevägen framför oss kom till först i början av 1930-talet för att sedan breddas i omgångar. Kan vara att Värdshuset låg mellan berget och den vita skorstenen och en bit ut över nuvarande väg.


Liljeholmens nya station, 1911 - 1959:

Det har funnits tre stationshus i Lijleholmen, det äldsta uppfört 1860 vid järnvägens tillkomst och fanns där till år 1911 när det ersattes av ett nytt. Under byggtiden fanns ett provisoriskt stationshus ett par år. De två äldre låg nere på spårområdet till skillnad från det nya som låg här uppe på berget.

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Alldeles innan Södertäljevägen ansluter till Liljeholmsbron låg Liljeholmens nya järnvägsstation. Den byggdes år 1911 och ersatte en äldre stationsbyggnad som låg nere på banområdet. Den nya var en stor pampig tegelbyggnad, den revs år 1959, tyvärr. Framsidan av den låg alldeles intill Södertäljevägen, ungefär där varningsskylten sitter på stolpen.


Liljeholmens gamla station 1933. Källa: Stockholmskällan Fotograf: Okänd
"Liljeholmens gamla station 1933. Bakom stationshuset ligger SJ:s verkstäder, Årstabron i bakgrunden"
Fotograferad: år 1933
Kredit: Stockholmskällan

Till höger ser ni en gångbro gå fram över järnvägsspåren. Mitt på finns ett torn med en trappa, den leder ned till nya perrongen. Kortet bör vara taget från berget något sydväst om där Liljeholmens Värdshus stod.

Här finns mer att läsa om både gamla och nya Liljeholmens Station:


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Här vid betongblocket tll höger finns rester av denna gångbro kvar än idag. Jag minns när gångbron fortfarande fanns kvar och det är inte så långt tillbaks i tiden, kanske den revs på 2000-talet. På 1990-talet byggs ett nytt hus här, den bruna byggnaden i bakgrunden. Där höll och håller Stockholms Modecenter till. Jag cyklade ofta förbi här på fredagkvällarna på väg in mot stan, många gånger när jag passerade kom det en massa vackra flickor i sina vackra kläder promenerande ut på denna bro för att komma till Stockholms Modecenter.


Gångbro vid Liljeholmen. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Gångbro vid Liljeholmen"
Text på baksida: "Neg. nr L 13."
Text på kopia: "Järnvägsmuseum", "Gångbro vid Liljeholmen", "Neg 13x218".
Fotograferad: ca år 1910
Kredit: Digitalt Museum
Bilden har beskurets något och justerad kontrast

Detta kort bör ha varit tagit medans den nya stationen byggs i Liljeholmen, den invigs år 1911. Här ser man tydligt hur gångbron leder till trapphuset som leder ned till nya perrongen. Kortet är taget från nya stationsbyggnaden.


Plattformstak vid Liljeholmen. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Plattformstak vid Liljeholmen."
Fotograferad: 1900-1909
Kredit: Digitalt Museum

Den nya tågstationen i Liljeholmen invigdes år 1911. På detta kort står folk på stationen och väntar på tåget, då borde rimligen kortet vara taget år 1911 eller senare. Till höger i bild är Statens Järnvägars Verkstäder. Ett ånglok står parkerat i bakgrunden till höger.


Plattform. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Plattform."
Fotograferad: efter år 1910
Kredit: Digitalt Museum

Nu har en väntkur samt Liljeholmsskylten blivit uppsatt, så bör ju vara fotograferad något senare än föregående kort.


Plattform. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Plattform."
Fotograferad: efter år 1910
Kredit: Digitalt Museum
Bilden beskuren

Zoomar man in i kortet ser man skylten som upplyser en om att "Tåg till Stockholm Södra avgå från plattformen norr om gångbron", det är samma skylt på bägge sidor om perrongen.


Årstadal:

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Nu backar vi och går tillbaks en bit till sänkan vid Årstadal så att vi kommer ned till gamla spårområdet. Här framför oss fanns ett omfattande spårsystem. En kontaktledningsstolpe har fått vara kvar så man kan få en uppfattning var järnvägsrälsen gick. Där dagens hus står låg Statens Järnvägars Huvudverkstad. I de byggnaderna skedde underhåll av lok och vagnar. Men jag har även läst om tvätteri och andra verksamheter för att underhålla tågens verksamhet. I det mörkbruna indragna huset ligger Stockholms Modecenter.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Detta är den enda äldre byggnaden jag hittat i industriområdet här. Det är Söderberg & Haaks kontor. Nu ombyggt och tre nya våningar har tillkommit på taket. Min flickvän arbetade här på 1980-talet i rummet ovanför den blå Handelsbanksskylten. Huset ser ut att vara byggt på 1970-talet, ganska nytt med andra ord i detta sammanhang.

Här finns mer att läsa om Söderberg & Haak:


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

I den här sänkan börjar Årstadal. När Södertäljevägen byggdes här på 1930-talet fylldes dalsänkan igen, troligen med sprängmassorna från berget vi såg på bilderna ovan. På 1960-talet när Södertäljevägen breddades byggdes det en bro här för att biltrafik och spårvagnar skall kunna passera under Södertäljevägen.

I backen ned här fanns ett provisoriskt stationshus år 1909-1910. Det var ett av Årstadals gamla hus de tillfälligt inhyste verksamheten i. Studerar man gamla kartor ser huset ut att ha legat diagonalt över gångvägen här.


Liljeholmens provisoriska stationshus, 1909-1910:

Provisoriskt stationshus. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Provisoriskt stationshus."
Fotograferad: år 1911
Kredit: Digitalt Museum

Här står personalen uppställda framför det provisoriska stationshuset. Man känner igen huset på 1909 års karta från Stockholmskällan, det lilla huset till vänster gör det unikt. I bakgrunden till vänster ses Nybodaberget sticka upp.


Liljeholmen. Provisoriskt stationshus under ombyggnadstiden 1909-1910. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Liljeholmen. Provisoriskt stationshus under ombyggnadstiden 1909-1910."
Fotograferad: 1909-1910
Kredit: Digitalt Museum

Från framsidan, alltså ungefär där vi går på gångbanan mötte man detta, vi kommer in från vänster och går höger nedför backen. Stationsinspektören och Telegraf Expedition fanns inhyst här upplyser skylten över dörren oss.


Liljeholmen. Provisoriskt stationshus under ombyggnadstiden 1909-1910. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Liljeholmen. Provisoriskt stationshus under ombyggnadstiden 1909-1910."
Kredit: Digitalt Museum

Samma fotograf har troligen även tagit detta foto från baksidan där järnvägsspåren går. Huset finns inte utritat på 1930 års karta så det måste ha rivits någon gång mellan 1911 och 1930. Nästa gång jag passerar här skall jag leta efter rester av dessa stenmurar. Vid första återbesöket fann jag ingenting.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Pilen markerar var detta provisoriska stationshus borde varit placerat, rakt fram är mot Hornstull. Tunneln under Södertäljevägen till vänster byggdes rimligen när Södertäljevägen breddades år 1964.


Årstadal:

Årstadal 1.2.3. vid Liljeholmsvägen, före rivning 1961. Källa: Stockholmskällan Fotograf: Petersens, Lennart af
"Årstadal 1.2.3. vid Liljeholmsvägen, före rivning 1961"
Fotograferad: före år 1961
Kredit: Stockholmskällan

En av många hus som fick rivas i Årstadal när Södertäljevägen skulle dras fram till Liljeholmsbron. Min svärmor bodde för övrigt i de här kvarteren på 1950-talet och hon har flera gånger berättat om brandstationen.


Flygbilder med nya infartsvägen vid Liljeholmen, 1931-1932. Källa: Stockholmskällan Fotograf: Bladh, Oscar
"Flygbilder med nya infartsvägen vid Liljeholmen, 1931-1932"
Kredit: Stockholmskällan

Här har jag funnit ett flygfoto som visar hur de bygger om Södertäljevägen så den går rakt på Liljeholmsbron. Man ser hur de sprängt bort berget och hur de fyllt ut dalsänkan vid Årstadal. Här syns också att de inte gjorde någon bro för att trafiken skulle kunna gå under Södertäljevägen in mot Liljeholmen, den bron kom antagligen till år 1964 när man breddade Södertäljevägen. Man kan se den halvcirkelformade byggnaden som ligger runt tågens vändskiva en bit upp till höger. Den store byggnaden till vänster om bron över järnvägen är brandstation. Ännu mer mot vänster vid skogsdungen ser man Elverkets elstation Nybohovsstationen. Jag har också läst att de kol-lager man kan se på vissa foton över Årstadal tillhörde Statens Järnvägar och var avsedda för ångloken.


Liljeholmens spårområde:

Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Här går järnvägen fram från Årstaberg i bakgrunden hit till Årstadal. I bakgrunden korsas järnvägen av Stockholms Lokaltrafik där dagens spårväg går fram. Vad jag läst så använder man fortfarande järnvägen för att leverera de nya spårvagnarna på.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Åt motsatt håll går järnvägsspåren mot Liljeholmskajen. Är det en stoppskylt som de satt upp på spåret tro ?


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

En vy över gamla järnvägsområdet i riktning mot Hornstull. Här fanns flera järnvägsspår i bredd och flera växlar. Elstolparna till kontaktledningarna för elloken står delvis kvar så man kan få en uppfattning av hur spåren gick. Eldrift kom till först på 1920-talet, 60 år efter järnvägen invigts. Vi får hoppas de låter dom stå kvar så inte hela Liljeholmens järnvägshistoria går förlorat.


Västra Stambanan, Liljehomlen till Södra Station

Uppe på berget ser vi fästet för gångbron över järnvägen som vi såg där uppifrån tidigare. Ett gammalt sidospår finns fortfarande kvar på marken.


Liljeholmens stationshus före rivningen 1959. Källa: Stockholmskällan Fotograf: Petersens, Lennart af
"Liljeholmens stationshus före rivningen 1959."
Fotograferad: före år 1959
Kredit: Stockholmskällan

På det här kortet som är taget år 1959, ser vi järnvägsspåren gå längs berget. Spåret närmast berget bör vara det vi ser på föregående fotografi. Järnvägsspåren fortsätter vidare till den nya godsterminalen som byggdes samma år som nya stationshuset, år 1911. Till höger på spårområdet låg gamla stationshuset.


Gamla Stationshuset i Liljeholmen, 1860-1909:

Liljeholmen station. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Liljeholmen station"
Fotograferat: år 1860
Kredit: Digitalt Museum

Det gamla stationshuset som uppfördes 1860 låg nedanför det nya stationshuset men mer åt Liljeholmshamnen. Stationen låg också i samma plan som spårområdet. Här byggdes efter att stationshuset rivits stickspåret in till nya godsterminalen år 1911. I bakgrunden syns ett gammalt Hornstull skymta fram, inga höga hus år 1860. Till vänster ser man trappan som leder upp på berget som ännu inte sprängts bort.


Delutsnitt Liljeholmen. Källa: Stockholmskällan, karta år 1909 Kartritare: Stockholms Fastighetskontor
Utsnitt runt Liljeholmen år 1909.
Kredit: Stockholmskällan, karta 1909

På 1909 års karta över Liljeholmen är gamla stationshuset utsatt. Här finns också en skorsten markerad på det halvcirkelformade lokstallet. Den skorstenen rivs någon gång mellan 1912 och 1930 enligt kartorna.


Gamla stationshuset i Liljeholmen. Stationen togs i bruk 1860. Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Gamla stationshuset i Liljeholmen. Stationen togs i bruk 1860."
Fotograferat: år 1860-1869
Kredit: Digitalt Museum

Detta kort är tagit kanske 10 år senare, ca år 1869, se hur dramatiskt bebyggelsen ändrats vid Hornstull som syns i bakgrunden. Nu finns där höga hus.


Statens Järnvägar, SJ Liljeholmens gamla stationshus (åt gården). Källa: Digitalt Museum Fotograf: Okänd
"Statens Järnvägar, SJ Liljeholmens gamla stationshus (åt gården)."
Kredit: Digitalt Museum
Bilden något beskuren

På detta kort taget mot framsidan av gamla stationshuset får man en indikation om dess placering. Dels skorstenen som står vid lokstallets norra del och berget till höger. Gamla stationshuset syns ju också på 1909 års karta ovan.

Go Back to content

Go Back
Fortsättning nästa sida

Advertisement / Annons: