Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Sveriges Historia Nyheter

Advertisement / Annons:

Älvsjö
Utsiktsplatsen Stockberget


Stockberget

Jag växte upp på Bromsvägen i Älvsjö under 1960-talet. Inte långt från oss fanns det en lekplats på Långbrodalsvägen. Där var jag ofta och läkte i sällskap med föräldrarna. Strax bortanför lekplatsen fanns ett enormt berg i mina ögon. Av någon konstig anledning var vi aldrig upp där. På senare år har jag hört talas om att de haft en festplats där. Nu är man ganska vuxen som pensionär och jag beger mig dit för att se hur det ser ut. I mitt sällskap har jag Sture som också är väldigt intresserad av Älvsjös historia.

Här är en karta över Älvsjö och Stockberget.

Mer info om Älvsjö:


Stockberget:

Utsiktsplatsen Stockberget, Älvsjö 2023

Vi går upp mot Stockberget från Stockbergsvägen. Det är ganska brant upp och när vi närmar oss toppen viker vi av åt vänster. Då kommer vi fram till denna plana yta. Man ser hur de fyllt ut detta område och en stödmur har byggts längs ena kanten. Om det varit en dansbana här uppe borde det vara på denna plana yta.

Ann N berättar:
"Valborgsmässoafton med elden kommer jag ihåg frånbörjan av 1950 talet, men ingen festplats vad jag minns."

Eva D berättar:
"Där var man bla när det var valborgsmässoafton."


Utsiktsplatsen Stockberget, Älvsjö 2023

När vi studerat klart den eventuella dansbanan tar vi den här stigen upp till Stockbergstoppen. Det är ju utsikten som är den stora sevärdheten här. Ser de mjukt slipade bergshällarna när vi går upp här, ett verk från istiden.

Lena L berättar:
"Gick i Långbrodalsskolan och spelade klarinett i skolorkestern. Vår dirigent/lärare ordnade små jobb åt oss som vi fick betalt för. Bla spelade vi på Stockberget på gökottan några år."

Lars E berättar:
"Växte upp på Flugstigen 10. Gick över obebyggda tomten på Stockbergsvägen och lekte ofta på Stockberget. Tjärtunnor på valborg. Har även liggandes på berget upplevt/sett norrsken. Fantastisk upplevelse."

Björn R berättar: "Ja, stockberget var en undangömd plats för många, men jag hade klasskamrater som bodde på Nyckelpigsvägen. Därför känner jag till det."

Andra kommentarer:
"Klassisk träffpunkt under början av 70-talet.", "Jag växte upp precis bredvid , Stockbergsvägen 11, så där lekte vi ofta.", "En riktig pärla!", "Stockberget = Valborg = 50-talet"


Utsiktsplatsen Stockberget, Älvsjö 2023

Här uppe från Stockbergets topp är utsikten underbar, en varm sommarkväll skulle man kunna sitta här i timmar och njuta. Huset som vi bodde i på Bromsvägen har försvunnit i grönskan. Lekparken som vi ser alldeles framför bergskanten är där jag lekte på 1960-talet. Dels var det skridskobanan på vintern och gungorna på sommaren, gungorna har de på senare år tagit bort. Vad skall de stackars barnen leka med då ? Jo de har byggt skateboardbanor. Det finns även en sandlåda i bortre delen, men den var jag för stor för redan på 1960-talet.

När jag studerar kartan ser jag att de kallar den här platsen för Bergstorpskärret, kärret ? Det var inget smickrande namn för min lekplats. Att området har dikats ut kan man se på gamla kartor. Här går en fortsättning på ett av de vattendiken jag följt tidigare.


Utsiktsplatsen Stockberget, Älvsjö 2023

Jag gör ett par förstoringar på fotot från Stockberget, saker som jag vill visa.

Pilen till vänster, Gamla Långbrodal skola. Där gick jag på 1960-talets mitt och framåt.

Mittenpilen, det stora vita huset vid korsningen Bromsvägen / Långbrodalsvägen.

Högerpilen, kiosken vid Långbrodalsvägen. Först en gammal i grön masonit och sen på mitten av 1960-talet den nya byggd i sten. Det var Kaj som hade den nya kiosken, han hade en flakmoped och körde sina varor på. Idag är det tomt och öde där kioskerna stod, tråkig känsla för det var lite av en samlingsplats. Hur många gånger gick man inte till denna kiosk, man köpte 1-öreskolor, Kalla Anka, glassen Iglo med colasmak eller ibland glassen Top Hat, det var en dyr glass för 1 krona. Ibland fick man köpa en dosa snus till pappa, Ettan skulle det vara.


Utsiktsplatsen Stockberget, Älvsjö 2023

Till sist, ett stort gult hus sticker upp och skiljer sig från mängden. Det var gulmålat på 1960-talet också. Jag är ganska säker på att min klasskamrat Barbro bodde här. Hon finns med i Älvsjö Historia gruppen på FaceBook, vi får se om hon skriver något om det gamla huset. Ja om jag nu har rätt att hon bodde här. Huset ligger på Vantörsvägen.


Panorama:

Stockberget, Älvsjö

Jag tar en panoramabild väster-norr-öster från Stockberget och utsikten över den närliggande villabebyggelsen.

Go Back to content

Go Back

Advertisement / Annons: