Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

All pages shall now have been validated

Info Cookies (Kakor) / GDPR

Navigation

Advertisement /
Annons:

Twitter @AstrofriendLars

Follow Astrofriend

Car News

Advertisement / Annons:

Mina modellbyggen i unga år, 1960 till 1970-talet


Innehåll:

  1. Mina modellbyggen i unga år
  2. Modellbåten Flamingo, ett kärt gammalt minne
  3. Modellbåten Commodore från Graupner

2. Modellbåten Flamingo, ett kärt gammalt minne:

Min första riktiga modellbåt, Flamingo:

Min pappa hade ju köpt sig en egen mahoganykryssare år 1964, Monalisa, som jag skrivit om tidigare. Jag blev ju naturligtvis inspirerad av allt arbete han höll på med denna båt. När det närmade sig julafton år 1967 önskade jag mig en träbyggsats av en modellbåt. Vi åkte till Högdalen som på 1960-talet hade en leksaksaffär och även modellbåtar, i massor ! Svårt att välja, men efter andra besöket visste jag att det var den vackra båten Flamingo jag ville ha. Vi kom hem med en stor kartong, båten är 81 cm lång. Undrar om pappa förstod att jag var ganska ung när jag var nio år, eller möjligen tio år. Det ser ju komplicerat ut även idag 53 år senare, men det var den båten jag ville ha, punkt slut.

Jag har flyttat runt en del under åren som gått och modellbåten fick stanna kvar hos pappa. Under 1990-talet hamnade den hos min syster och hennes son Svante. Åren gick och år 2019 hörde min syster av sig och sa hon hade en gammal modellbåt som stod på en hylla, mycket dammig och trasig, hon skickade över ett kort på den så jag såg vad det var. Vilken överaskning, det var ju min första modellbåt, jag trodde den hade blivit kastad för många år sedan. Vad kul, jag har nästan inget kvar från de åren och den här båten var verkligen något jag kämpade tappert med att bygga. Flickvännen sa något, var det ordet "stor" eller ? Hörde inte riktigt, upp med den i bokhyllan för att njuta av den härliga båten, min Flamingo.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Så här tjusig ser den ut, 54 år sedan jag byggde den, med mycket hjälp av pappa. Ankaret finns kvar och den ena av livräddningskransarna, det röda på livräddningskransen målade jag på med en tuschpenna. Pollaren sitter där också.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

För att få det se ut som plankor på däcket ritade jag dit ränder med en blyertspenna innan det klarlackades, eller var det möjligen fernissa vi la på ?

Jag hittade en gammal katalog på nätet från 1960-talet när jag googlade på Flamingo. Jo jag kom efter alla dessa år fortfarande ihåg att det stod Flamingo på kartongen till byggsatsen. Det visade sig att det var Wentzels som sålde denna båt, kanske butiken i Högdalen var en Wentzel butik ?

Se Wentzel katalogen här:

Känner igen allt i katalogen för den hade jag sträckläst om och om igen på 1960-talet och drömt om alla saker där. Nu när jag läser den ser jag många andra modell båtar och flygplan som jag byggt. Men det tar vi en annan gång, denna båt är viktigast då den var den första.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Skrovet har torkat och flera sprickor har uppstått. En stor del av akterspegeln har lossat, men den visar sig ligga inne i båten. Enligt katalogen kostade denna byggsats 48:50, det var nog mycket pengar på den tiden. Jag tror pappa tjänade omkring 1000 kr i månaden i mitten av 1960-talet. De pengarna skulle räcka till mycket: hyra, mat för fem personer, uppvärmning, båt, bil och detta efter att skatten betalats.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Till denna byggsats köptes tillbehör, allt som behövdes till motorn. Propelleraxel, propeller, vattenkylning osv. Det kostade ytterliggare 12:50. Lägg märke till fendern, den gjorde jag själv, en gummipackning från ett avloppsrör kapades i lagom längd och hängdes upp i relingen. Pappa hade ju fendrar på sin Monalisa så det måste även jag ha på min båt. Ventilen för kylvattenutsläppet syns i bordläggningen.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

För relingen behövdes ytterliggare en tillbehörssats, men den var dyr och tillkom kanske först ett år senare, 29:50 kostade den. Jag hade väldiga problem att få pollarna att sitta rakt, vajern som går igenom dom var alldeles för styv. Att problemet inte har försvunnit under åren som gått kan ses.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Ett par ventilationsgaller för ventilationen av ruffen ingick i tillbehörsats nummer 2. De tyckte jag såg fräcka ut och jag gillade dom.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

I akterspegeln gick avgaserna ut genom detta munstycke. Här ser man också lite av konstruktionen av den komplicerade spantkonstruktionen skrovet är uppbyggt runt. Det blev mycket arbete för pappa, jag fick det aldrig rakt själv.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

På rufftaket satt två ventiler, men de har trillat av under åren och är försvunna. Signalhornet är kvar dessbättre.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Rufftaket var av mahogany, men frontdelen var i balsa. Det gjorde att vi valde att måla hela taket i vitt, det skulle sett konstigt ut annars. På rufftaket sitter ett grabbräcke.

Man kan fundera på om denna båt fanns i verkligheten. När jag söker på Flamingo kommer inga riktiga båtar upp, bara de svenska byggsatserna. Men den ser väl lite Holländsk ut i linjerna, eller ?


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Dörren till ruffen och styrpulpeten är min egen konstruktion. Kraftigt influerat av min pappas båt Monalisa, såklart skulle min båt skulle ha likadant. Fönstren är lite mjölkiga, men de var inte så klara redan från början heller.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

En aktersoffa tillverkade jag också, handlejdarna har jag också gjort, de är av pianotråd.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Däcket är ganska tomt, men fantasin tröt nog på vad jag skulle placera där. På akterdäcket har en pollare trillat av.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Lyfter man av överdelen kommer man in i maskinrummet. En hel del av motordelarna finns kvar.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Här satt en 1.5 c.c Dieselmotor, Webra Record hette den. Den hade ställbar komprission som de brukar ha. Minns det var ganska svårt att få igång den och provkörde den mest utanför båten. Men en gång testades den i båten, det gjorde vi i badkaret, mamma var nog inte hemma då, tur var det för hon hade nog fått en chock. Pappa satte också dit dessa mässingplåtar så vi inte fick olja ned i kölsvinet, ordning skulle det vara. Träbiten som ligger där är den saknade delen av akterspegeln.

Jag byggde senare en katamaranbåt med flygpropeller, en hydrokopter. Antagligen följde motorn med den när jag sålde den, även den finns i Wentzels katalog med namnet Sjöhäxan.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Styrningen till rodret, den har fasta lägen som syns här. Radiostyrning på den tiden var inte att tänka på, det hade nog kostat pappa flera månadslöner. Jämfört med dagens teknik var de också väldigt primitiva. Att jag inte hade radiostyrning till den gjorde att den aldrig blev körd på sjön.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Hur ser det ut under skrovet då ? Här finns roder, vattenkylningsintag. Propeller axel finns kvar med sin highspeed propeller. Minns pappa slipade av kanterna på den för den var väldigt vass. Stödlagret för propelleraxeln har försvunnit. Det var monterat på en distanskloss av vilket spåren syns där den satt fastlimmad.


Flamingo, en modellbåt från Wentzell, 1967

Efter ett tag hittade min syster även det fina stativet som pappa tillverkade till båten. Jag ser nu att det är gjort i äkta mahogany, det är det matrial som blev över efter att han renoverat sin egen mahogany kryssare Monalisa.

Men vad skall jag göra med denna modellbåt nu då ?

Hittade denna länk om en som precis som jag hittat sitt gamla modellbygge många år senare:

Efter att sett alla sprickor i skrovet tvivlar jag på att det är en bra ide att sjösätta den. Men ändå lockande att sätta i en elmotor och en modern radiostyrning. Jag har numera en 3D-skrivare så jag kan tillverka många av tillbehören som behövs. Fast å andra sidan om jag förfinar den idag försvinner ju alla detaljer om hur jag kämpade med att bygga den för 56 år sedan. Råkade föresten hamna på Tradera när jag sökte information om Flamingo båten. Den hade gått för 1600 kr, betydligt mer än de nära 50 kr pappa betalade för den.

Otroligt kul och nostalgiskt att den gamla båten hittat hem igen.

Go Back to content

Go Back
Till del 3, Graupner Commodore

Advertisement / Annons: