Astrofriend's homepage

www.astrofriend.eu
Share: Twitter Reddit Facebook Gmail Gmail Email
Search Astrofriend's homepage:

Valid CSS!

Alla sidor skall nu vara validerade

Information Kakor (Cookies)

Navigation

Advertisement /
Annons:

Advertisement / Annons:

Sveriges historia
Vaxholms Yttre Befästningslinje


Innehåll:

De olika befästningarna:

Om du besöker de här forten. Det är ganska svår terräng på vissa ställen. Ha ordentliga skor och ta det försiktigt så du inte skadar dig !

Siaröfortet

Vaxholms Yttre Befästningslinje, Siaröfortet.

Bakgrund och översikt:

År 1914 togs det ett beslut om att Stockholm skulle förstärka sitt försvar runt Vaxholm. Det gamla Vaxholms Kastell ansågs att vara uttjänt. Den nya försvarslinjen som byggdes åren efter 1914 kom att kallas för Vaxholms Yttre befästningslinje.

Här finns en översikt på Wikipedia om Vaxholms Yttre befästningslinje:


Under några år hade vi som tradition att båtluffa i Stockholms skärgård. Vi köpte ett 5 dagars båtluffarkort på Waxholmsbolagets båtar.

Om det är möjligt åker vi med de gamla ångfartygen, Norrskär, Västan eller Storskär, se mer information här:

Att hitta någonstans att bo ute i Stockholms skärgård är dock inte lätt. Man måste i regel boka kanske ett halvår i förväg vilket föga stämmer överens om våra spontana resor. I praktiken blir det dagsturer där vi åker hem mellan varje resa, någon gång har vi bott i Vaxholm, då slipper man den långa resan in till Stockholm varje dag. Jättevacker resa men har man gjort den ett tiotal gånger kan det bli lite tjatigt.

Varför berättar jag detta ? Jo när vi åker med båtarna norrut passerar vi Siaröfortet. Det ser jättespännande ut varje gång vi passerar det. Vissa av båtturerna angör dessutom den bryggan. Siaröfortet ingår i Vaxholms Yttre Befästningslinje.


Högggarn:

Oljedepå

Här åker vi förbi en gammal oljedepå vi utpassagen från Stockholm, inte långt ut från det populära Fjäderholmarna. Jag vet inte så mycket om den, men den ser övergiven ut. Min kamrat Hasse får läsa detta och tillägger att denna ö är betydligt mer intressant en bara oljedepåerna. Ön heter för övrigt Stora Höggarn.

Hasse berättar:
"Jag minns åren under mitten av 1960-talet. Jag arbetade då som matros på en bogserbåt. Vi bogserade in tankfartyg bland annat till denna ö. Vintern 1965/66 minns jag som extra svår, till och med Stockholms hamn var infrusen under 2 veckor."

Här finns mer att läsa om Lilla och Stora Höggarn:


Grinda:

Grinda

Just på denna resa gör vi ett första stopp på ön Grinda. Tar oss en god middag på restaurangen innan vi vänder hemmåt.

Här finns mer att läsa om ön Grinda:

På återresan väljer vi en tur som stannar till vid Siaröfortets brygga.

Go Back to content

Go Back
Till Siaröfortet

Advertisement / Annons: