Astrofriend's homepage

Advertisement / Annons:

Valid CSS!

All pages shall now have been validated

Info Cookies

Meny

Advertisement /
Annons:

Mörka platser i Stockholm
Tyresta Naturreservat Spirudden


(only in Swedish)

Ca 4 mil sydost om Stockholm city i de yttre delarna av Tyresta naturreservat:

Spirudden:

Spirudden ligger i de sydöstra delen av Tyresta naturreservat. Hit kommer man via Dalarövägen, viker av alldeles efter Nynäsvägen. Spirrudden ligger väldigt nära Vissvass, bara några km, men bilvägen som går runt hela området är många mil lång.

Den här platsen har jag blivit tipsad av min kamrat Rolf. Vi har varit där ett par gånger och det är verkligen bra. Tyvärr som på de flesta andra platser sätts det upp fler och fler lampor. Hit har det kommit ett par starka strålkastare vid båtklubben. Men det är nog ändå en av de bättre platserna nära Stockholm.

Efter kanske en mils körning efter jag tagit av från Dalarövägen kommer jag fram till Spirudden.

Sprirudden, nedre parkeringen:

Här finns gott om parkeringsplatser. Räkna med att det kan vara ganska kladdigt på marken om det inte är fruset.

Panorama från sydväst till nordost. I nordväst ligger Stockholms city och en ordentlig ljusbubbla av ljusföroreningar syns därifrån.

Spirudden, kullen:

Mörkast är det åt öster och söder. Skall man få utsikt åt det hållet under 35 graders vinkel behöver man gå upp på kullen här. Kanske inte så praktiskt om man har en tung teleskop utrustning att bära på. Fotograferar man Deep Sky objekt skall man dock försöka sig hålla sig över 45 grader för att undvika de värsta ljusförorerningarna, men ibland vill man ju nå ned till horisonten.

Här uppe på kullen har man en relativt fri utsikt, vill man ha än bättre fortsätter man stigen ned till vänster.

Vad sägs om detta! Hit kan man ju åka även på sommaren och ha picknick. Antagligen svårt att komma hit om det är mycket snö på marken.

Spirudden, övre parkeringen:

Om man inte åker ned till parkeringen vid Spirudden kan man fortsätta 100 meter på huvudvägen till den här parkeringen.

Här öppnar sig en vy mot sydöst. Det är inte mycket plats för bilen, vägen är dock tillräckligt bred så det är ingen mötesplats. Ser riktigt bra ut om man är intresserad av den riktningen.

Hur mörkt är det då? Med värden från VIIRS 2017 får man Radiance value till 0.68 10-9 W / cm2 * sr, värdet skall vara så lågt som möjligt. Du vänster klickar på den punkt på kartan som du vill ha mörker värdet på.

Go Back to content

Go Back